Απειλείται παγκοσμίως η ελευθεροτυπία

Απειλείται παγκοσμίως η ελευθεροτυπία

Η Ελλάδα ανέβηκε μία βαθμίδα, στην 107η θέση. «Πολύ επικίνδυνη η κατάσταση» σε 31 χώρες του κόσμου, σύμφωνα με έκθεση της ΜΚΟ RSF

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Σε δεινή θέση έχει περιέλθει η ελευθερία του Τύπου παγκοσμίως, σύμφωνα με τον δείκτη της μη κυβερνητικής οργάνωσης Reporters Sans Frontieres, με την ελευθεροτυπία να βρίσκεται σε «πολύ επικίνδυνη κατάσταση» σε 31 χώρες του κόσμου. Η αυξανόμενη καταστολή από αυταρχικά καθεστώτα –και από ορισμένα που θεωρούνται δημοκρατικά– μαζί με τις «εντατικές εκστρατείες παραπληροφόρησης και προπαγάνδας» έχουν οδηγήσει την κατάσταση από το κακό στο χειρότερο, σύμφωνα με την έκθεση της RSF. «Το κόκκινο χρώμα στον χάρτη της RSF είναι φέτος πιο εκτεταμένο από ποτέ άλλοτε. Η διεθνής κοινότητα οφείλει να συνειδητοποιήσει την πραγματικότητα αυτή και να δράσει από κοινού, αποφασιστικά και άμεσα, για να αντιστρέψει την επικίνδυνη αυτή τάση», αναφέρει η ΜΚΟ.

Η τεχνολογική πρόοδος, αντί να απελευθερώσει την ενημέρωση, επιτρέπει σε κυβερνήσεις και πολιτικές οντότητες να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και ευνοεί τη διασπορά της ανακρίβειας και του ψεύδους. «Η διαφορά μεταξύ αλήθειας και ψεύδους, αληθινού και τεχνητού, στοιχείων και πυροτεχνημάτων δεν είναι πια ευδιάκριτη και απειλεί το δικαίωμα στην αξιόπιστη ενημέρωση», τονίζει η έκθεση.

«Η τεχνητή νοημοσύνη, από τη μεριά της, πλήττει τον κόσμο της ενημέρωσης σαν καταιγίδα, με τα ψηφιακά εργαλεία να “χωνεύουν” περιεχόμενο, προκειμένου να το ανακυκλώσουν με αναξιόπιστη μορφή», λέει η RSF.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει η οργάνωση στην Τουρκία, καταγγέλλοντας τις διώξεις δημοσιογράφων από το καθεστώς Ερντογάν ενόψει των εκλογών της 14ης Μαΐου. Η Τουρκία κρατάει σε φυλακές περισσότερους δημοσιογράφους από κάθε άλλη δημοκρατική χώρα του κόσμου. Τρεις βαθμίδες στην κατάταξη ελευθερίας του Τύπου υποχώρησαν οι ΗΠΑ, στη 45η θέση.

Στην κορυφή της κατάταξης βρέθηκε η Νορβηγία, που διατηρεί την πρωτιά για επτά συνεχόμενα χρόνια, με δεύτερη την Ιρλανδία.

Αίσθηση προκάλεσε η υποχώρηση της Γερμανίας στην κατάταξη κατά πέντε θέσεις, με τη χώρα να βρίσκεται τώρα στην 21η θέση. Αυτό οφείλεται στη σειρά επιθέσεων που δέχθηκαν δημοσιογράφοι στη Γερμανία. Η Ελλάδα ανέβηκε μία βαθμίδα, στην 107η θέση, παραμένοντας ωστόσο στην τελευταία θέση μεταξύ των κρατών της Ευρώπης. Ινδία, Τουρκία και Τατζικιστάν χαρακτηρίζονται πλέον «πολύ κακές» σε ό,τι αφορά την ελευθεροτυπία, από «προβληματικές» που ήταν πέρυσι. Εννέα βαθμίδες υποχώρησε η Ρωσία, για να φθάσει στην 164η θέση της κατάταξης, εξαιτίας των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στον Τύπο και της απουσίας αξιόπιστης κάλυψης του πολέμου στην Ουκρανία. Την τελευταία θέση στον κατάλογο κατέλαβε, όπως αναμενόταν, η Βόρεια Κορέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT