Κάρολος Γ’: Αίσθημα καθήκοντος

Κάρολος Γ’: Αίσθημα καθήκοντος

Το πρώτο διάγγελμα του Καρόλου ως βασιλιά, στις 9 Σεπτεμβρίου 2022

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σας μιλώ σήμερα με βαθύτατη θλίψη. Σε όλη της τη ζωή, η Αυτής Μεγαλειότης η βασίλισσα, η αγαπημένη μου μητέρα, αποτέλεσε έμπνευση για μένα και την οικογένειά μου, και αισθανόμαστε το βαθύ χρέος που αισθάνονται όλα τα μέλη μιας οικογένειας απέναντι στη μητέρα τους: για την αγάπη, την αφοσίωση, την καθοδήγηση, την κατανόηση και το παράδειγμά της.

Η ζωή της βασίλισσας Ελισάβετ ήταν μια καλή ζωή, μια υπόσχεση στο πεπρωμένο που τηρήθηκε, και ο χαμός της θρηνείται βαθιά. Αυτή την υπόσχεση για μια ζωή αφιερωμένη στο καθήκον ανανεώνω σήμερα απέναντί σας. […] Το 1947, στα εικοστά πρώτα γενέθλιά της, στο Κέιπ Τάουν, απευθύνθηκε στην Κοινοπολιτεία και δεσμεύτηκε να αφιερώσει τη ζωή της, είτε ήταν σύντομη είτε μακρά, στην υπηρεσία του λαού της. Αυτό ήταν κάτι περισσότερο από μια υπόσχεση· ήταν μια βαθιά προσωπική δέσμευση που καθόρισε ολόκληρη τη ζωή της. […] Στη ζωή της, που ήταν αφιερωμένη στο καθήκον, γίναμε μάρτυρες της αταλάντευτης αγάπης της για την παράδοση, μαζί με την ατρόμητη προσήλωση στην πρόοδο, που μας κάνει σπουδαίους ως έθνη.

Η στοργή, ο θαυμασμός και ο σεβασμός που ενέπνευσε έγιναν το σήμα κατατεθέν της βασιλείας της. Και, όπως μπορεί να μαρτυρήσει κάθε μέλος της οικογένειάς μου, συνδύαζε αυτές τις ιδιότητες με ζεστασιά, χιούμορ και μια αλάνθαστη ικανότητα να βλέπει πάντα το καλύτερο στους ανθρώπους. Αποτίνω φόρο τιμής στη μνήμη της μητέρας μου και τιμώ μια ολόκληρη ζωή προσφοράς. Το ξέρω ότι ο θάνατός της φέρνει πολύ μεγάλη θλίψη σε πάρα πολλούς από εσάς και μοιράζομαι αυτό το απερίγραπτο αίσθημα απώλειας με όλους εσάς. Όταν η βασίλισσα ανέβηκε στον θρόνο, η Βρετανία και ο κόσμος αντιμετώπιζαν ακόμη τις στερήσεις και τα επακόλουθα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ζούσαν με τις συμβάσεις παλαιότερων εποχών.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 70 ετών είδαμε την κοινωνία μας να γίνεται μια κοινωνία πολλών πολιτισμών και πολλών θρησκειών. Οι θεσμοί του κράτους άλλαξαν, με τη σειρά τους. Αλλά, μέσα από τις αλλαγές και τις προκλήσεις, το έθνος μας και η ευρύτερη οικογένεια των βασιλείων –για τα ταλέντα, τις παραδόσεις και τα επιτεύγματα των οποίων είμαι απερίγραπτα υπερήφανος– έχουν ευημερήσει και ακμάσει. Οι αξίες μας παρέμειναν, και πρέπει να παραμείνουν, σταθερές.

Ο ρόλος και τα καθήκοντα της μοναρχίας παραμένουν, όπως και η ιδιαίτερη σχέση και η ευθύνη του μονάρχη απέναντι στην Εκκλησία της Αγγλίας, την Εκκλησία στην οποία και η δική μου πίστη βρίσκει βαθιές ρίζες. Στο πλαίσιο αυτής της πίστης και των αξιών που εμπνέει, ανατράφηκα ώστε να τρέφω αίσθημα καθήκοντος προς τους άλλους και να σέβομαι στο έπακρο τιςπολύτιμες παραδόσεις, τις ελευθερίες και τις ευθύνες της μοναδικής μας ιστορίας και του κοινοβουλευτικού μας συστήματος.

Όπως έκανε η ίδια η βασίλισσα με τόσο ακλόνητη αφοσίωση, έτσι και εγώ τώρα δεσμεύομαι επισήμως, καθ’ όλη τη διάρκεια του εναπομείναντος χρόνου που μου δίνει ο Θεός, να υπερασπιστώ τις συνταγματικές αρχές που βρίσκονται στην καρδιά του έθνους μας. Και όπου κι αν ζείτε, στο Ηνωμένο Βασίλειο ή στα βασίλεια και στα εδάφη του σε όλο τον κόσμο, και όποιο κι αν είναι το υπόβαθρο ή οι πεποιθήσεις σας, θα προσπαθήσω να σας υπηρετήσω με πίστη, σεβασμό και αγάπη, όπως έκανα σε όλη μου τη ζωή.

Η ζωή μου θα αλλάξει φυσικά, καθώς αναλαμβάνω τις νέες μου ευθύνες. Δεν θα μου είναι πλέον δυνατό να αφιερώνω τόσο πολύ από τον χρόνο και την ενέργειά μου στις φιλανθρωπικές οργανώσεις και στους σκοπούς για τους οποίους νοιάζομαι βαθιά. Γνωρίζω όμως ότι αυτό το σημαντικό έργο θα συνεχιστεί στα έμπιστα χέρια άλλων.

Αυτή είναι επίσης μια περίοδος αλλαγής για την οικογένειά μου. Βασίζομαι στη στοργική βοήθεια της αγαπημένης μου συζύγου, Καμίλα. Σε αναγνώριση της πιστής της δημόσιας υπηρεσίας από τότε που παντρευτήκαμε, πριν από 17 χρόνια, η Καμίλα γίνεται η βασιλική σύζυγός μου. Γνωρίζω ότι θα φέρει στις απαιτήσεις του νέου της ρόλου την ακλόνητη αφοσίωση στο καθήκον, στην οποία έχω βασιστεί πολλές φορές.

Ως διάδοχός μου, ο Oυίλιαμ πλέον κληρονομεί τους σκωτσέζικους τίτλους που σήμαιναν τόσο πολλά για μένα. Με διαδέχεται ως δούκας της Κορνουάλης και αναλαμβάνει τις ευθύνες για το Δουκάτο της Κορνουάλης, τις οποίες είχα για περισσότερες από πέντε δεκαετίες. […] Με την Κάθριν δίπλα του, ο νέος μας πρίγκιπας και η νέα μας πριγκίπισσα της Ουαλίας ξέρω ότι θα συνεχίσουν να εμπνέουν και να ηγούνται στον δημόσιο διάλογο, βοηθώντας να φέρουμε στο προσκήνιο ζητήματα για τα οποία μπορεί να δοθεί βοήθεια ζωτικής σημασίας.

Θέλω επίσης να εκφράσω την αγάπη μου για τον Χάρι και τη Μέγκαν, καθώς συνεχίζουν να χτίζουν τη ζωή τους εκτός συνόρων. […]

Και στην αγαπημένη μου μαμά, καθώς ξεκινάς το τελευταίο σου μεγάλο ταξίδι για να συναντηθείς με τον αγαπημένο μου, αείμνηστο μπαμπά, θέλω απλώς να πω το εξής: Ευχαριστώ. Σε ευχαριστώ για την αγάπη και την αφοσίωσή σου στην οικογένειά μας και στην οικογένεια των εθνών που υπηρέτησες τόσο επιμελώς όλα αυτά τα χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή