Ο Κιλιτσντάρογλου υπόσχεται ειρήνη και δημοκρατία

Ο Κιλιτσντάρογλου υπόσχεται ειρήνη και δημοκρατία

Σε λιγότερο από δέκα ημέρες ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα αντιμετωπίσει τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια εκλογική αναμέτρηση που για πολλούς είναι η σημαντικότερη των τελευταίων είκοσι ετών

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε λιγότερο από δέκα ημέρες ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα αντιμετωπίσει τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια εκλογική αναμέτρηση που για πολλούς είναι η σημαντικότερη των τελευταίων είκοσι ετών. Ο αρχηγός του εξακομματικού συνασπισμού της αντιπολίτευσης, που οι περισσότερες δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να προηγείται του Ερντογάν, υποσχέθηκε πως αν εκλεγεί θα φέρει στη χώρα «ειρήνη και δημοκρατία».

«Η νέα γενιά θέλει τη δημοκρατία», δήλωσε στο BBC. «Δεν θέλουν η αστυνομία να έρχεται ξημερώματα στο σπίτι τους επειδή έγραψαν κάτι στο twitter». Τα τελευταία χρόνια αρκετοί άνθρωποι έχουν αντιμετωπίσει έως και ποινή φυλάκισης στην Τουρκία, με την κατηγορία της προσβολής του προέδρου. «Λέω στους νέους ότι μπορούν να μου ασκήσουν κριτική ελεύθερα. Θα φροντίσω να έχουν αυτό το δικαίωμα», λέει ο 74χρονος πολιτικός, ο οποίος έχει επανειλημμένα καταγγείλει το καθεστώς Ερντογάν ως ανελεύθερο και αυταρχικό.

Κερδίζει τους Κούρδους

Πυρά του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Σοϊλού κατά της συζύγου του Ιμάμογλου ότι υποστηρίζει το ΡΚΚ.

Στις 2 Μαΐου ο Κιλιτσντάρογλου βρέθηκε στη Βαν της ανατολικής Τουρκίας για προεκλογική ομιλία. Η πόλη κατοικείται κυρίως από Κούρδους, ενώ ιστορικά έχει υπάρξει μέρος της Αρμενίας. Εκεί, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης έγινε δεκτός με ξεσπάσματα ενθουσιασμού. Η ομιλία του άργησε μια ώρα να ξεκινήσει, καθώς το λεωφορείο που τον μετέφερε δυσκολευόταν να μετακινηθεί λόγω του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί για να τον υποδεχθεί. Στην ομιλία, την οποία άνοιξε ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ο Κιλιτσντάρογλου μίλησε αρχικά για τα παιδικά του χρόνια όπου φοίτησε σε δημοτικό σχολείο της πόλης και στη συνέχεια υποσχέθηκε πως αν εκλεγεί θα φροντίσει ώστε να υπάρξει δικαιοσύνη και σεβασμός στα αιτήματα του κουρδικού πληθυσμού.

Επιπλέον αναφέρθηκε στον φυλακισμένο ηγέτη του αριστερού φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, για τον οποίον ακούγονταν συνθήματα σε όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης. Από τη μεριά του το HDP, που είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα της χώρας, κάλεσε πρόσφατα τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν τον Κιλιτσντάρογλου στις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου.

Μία ημέρα μετά την ομιλία στη Βαν, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού επιτέθηκε στη σύζυγο του Ιμάμογλου λέγοντας πως έκανε με τα δάχτυλά της το σήμα της νίκης, κάτι που συνηθίζουν να κάνουν οι υποστηρικτές του Εργατικού Κουρδικού Κόμματος (PKK). «Ο Ιμάμογλου και η σύζυγός του κάνουν προπαγάνδα για το PKK. Φανταστείτε τι θα γίνεται εάν πάρουν την εξουσία», δήλωσε ο υπουργός, ενώ πριν από μερικές ημέρες κατήγγειλε τον Κιλιτσντάρογλου λέγοντας πως εάν εκλεγεί θα νομιμοποιήσει τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών. «Θέλουν να φέρουν τον γάμο άνδρα με άνδρα και γυναίκας με γυναίκα. Η οικογένεια έχει αντέξει στην Τουρκία κι αυτοί θέλουν να την καταστρέψουν», ήταν τα λόγια του.

Ο Σοϊλού κατήγγειλε επιπλέον τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι στήριξε το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 και υποστήριξε πως τώρα προσπαθεί να κάνει κάτι αντίστοιχο στις εκλογές. «Ο Μπάιντεν δηλώνει πως πρέπει τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ενωθούν για την ανατροπή του Ερντογάν. Τι σημαίνει αυτό; Θέλουν να μας εκδικηθούν για τα 21 χρόνια μας. Την απόπειρα του πραξικοπήματος δεν την έκαναν δικοί μας άνθρωποι. Τη σχεδίασαν οι ΗΠΑ», είπε ο Τούρκος υπουργός, ενώ υποστήριξε πως οι ΗΠΑ είναι το «αφεντικό» του PKK.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή