Ο πρόεδρος, οι χούλιγκαν και ο μαφιόζος

Ο πρόεδρος, οι χούλιγκαν και ο μαφιόζος

Η δίκη του Σέρβου Μπέλιβουκ με βίντεο από το «σπίτι του τρόμου» άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στο καθεστώς Βούτσιτς

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι στενοί δεσμοί που συνδέουν τον Σέρβο πρόεδρο Βούτσιτς με συλλόγους οπαδών της ποδοσφαιρικής ομάδας Παρτιζάν Βελιγραδίου και το οργανωμένο έγκλημα έρχονται στο φως στη δίκη του χούλιγκαν και διακινητή κοκαΐνης Βέικο Μπέλιβουκ.

Στην αγόρευσή του, ο εισαγγελέας παρουσίασε βίντεο από το «σπίτι του τρόμου» που διατηρούσε ο Μπέλιβουκ σε προάστιο του Βελιγραδίου, όπου βασάνιζε και σκότωνε θύματά του, προτού τεμαχίσει τα πτώματά τους, περάσει τα μέλη τους στη μηχανή του κιμά και τα πετάξει στον Δούναβη. Παρότι ο Μπέλιβουκ είχε αντιμετωπίσει και παλαιότερα διώξεις για διάφορα ποινικά αδικήματα, φερόταν να απολαμβάνει κάλυψης από ανώτατα κρατικά κλιμάκια, αποφεύγοντας συστηματικά τη δικαιοσύνη.

Ο Μπέλιβουκ και μέλη της συμμορίας του είχαν φωτογραφηθεί με τον γιο του προέδρου Βούτσιτς, Ντανίλο. Ο κατηγορούμενος υποστηρίζει ότι η συμμορία του οργανώθηκε κατόπιν εντολής και για να υπηρετήσει τις ανάγκες του Αλεξάνταρ Βούτσιτς, περιγράφοντας με λεπτομέρειες ορισμένες από τις αποστολές, όπως τον εκφοβισμό πολιτικών αντιπάλων.

Παρότι ο Σέρβος πρόεδρος διαψεύδει οποιαδήποτε σχέση με τον Μπέλιβουκ, δεν παύει να παρεμβαίνει στην υπόθεση, απειλώντας μέσω τηλεοράσεως τον φυγόδικο υπαρχηγό του Μπέλιβουκ να βγει από την κρυψώνα του και να τον αντιμετωπίσει. «Ας έρθει να με σκοτώσει», είπε ο πρόεδρος Βούτσιτς, για να συνεχίσει: «Προτιμώ να πεθάνω παρά να αφήσω τέτοια καθάρματα να κυβερνήσουν τη Σερβία». Ο Μπέλιβουκ, από τη μεριά του, υποστηρίζει ότι έχει συναντηθεί με τον Βούτσιτς, ο οποίος του έδωσε συγκεκριμένες εντολές και οδηγίες.

Ουδείς Σέρβος αμφιβάλλει, όμως, ότι οι ισχυρισμοί του Μπέλιβουκ για κρατική κάλυψη ευσταθούν. Η υπόθεση Μπέλιβουκ υπενθυμίζει τη συμβιωτική σχέση μεταξύ σερβικών εγκληματικών συμμοριών και μυστικών υπηρεσιών του Βελιγραδίου, ενώ προκαλεί την ανησυχία των Ευρωπαίων. Οι ευρωπαϊκές φιλοδοξίες του Βούτσιτς τρομάζουν πολλούς στην Ε.Ε., οι οποίοι θεωρούν τον λαϊκίστικο εθνικισμό του Βούτσιτς εξίσου επικίνδυνο με εκείνον του Ούγγρου Ορμπαν.

Ο μεγαλύτερος όγκος στοιχείων κατά του Μπέλιβουκ και των συνεργών του προέρχεται από την αποκρυπτογράφηση των μηνυμάτων της εφαρμογής Sky-ECC, αγαπημένη των διακινητών κοκαΐνης, από τη Europol. Στα εννιά χρόνια του Βούτσιτς στην εξουσία, οι Σέρβοι χούλιγκαν –και οι εγκληματικές οργανώσεις που τροφοδοτούνται από τις τάξεις τους– έχουν αναλάβει ρόλο σε κάθε κρίση, συμμετέχοντας σε φιλοσερβικές διαδηλώσεις στο βόρειο Κόσοβο ή κακοποιώντας και εκφοβίζοντας ενοχλητικούς δημοσιογράφους.

Ο Βούτσιτς προέρχεται από τον κόσμο των φανατικών οπαδών του Ερυθρού Αστέρα, όπου γνωρίστηκε λίγα χρόνια πριν από τους πολέμους της Γιουγκοσλαβίας με τον Βόισλαβ Σέσελι, μετέπειτα ηγέτη της σερβικής άκρας Δεξιάς καταδικασμένο στη Χάγη. Ο Βούτσιτς ήταν στις κερκίδες ποδοσφαιρικού αγώνα του 1990 μεταξύ Ερυθρού Αστέρα και Ντιναμό Ζάγκρεμπ, ο οποίος κατέληξε σε οδομαχίες.

Η ασυλία της οποίας απολάμβανε ο Μπέλιβουκ από τις σερβικές αρχές, εξηγείται και από τη φιλία του με τον Ντανίλο Βούτσιτς, μεγάλο γιο του προέδρου. Ανεξάρτητα σερβικά ΜΜΕ δημοσίευσαν πρόσφατα φωτογραφίες του Ντανίλο αγκαλιά με τον κατηγορούμενο. Ο πρόεδρος Βούτσιτς αντέδρασε έντονα στα δημοσιεύματα, κατηγορώντας τους δημοσιογράφους για αήθη επίθεση εναντίον της οικογένειάς του. Ο πρόεδρος υποστηρίζει ότι ο εργαζόμενος σε κάβα ποτών Ντανίλο είναι ιδιώτης, χωρίς κρατικές αρμοδιότητες. Ο ρόλος του Ντανίλο έχει υπάρξει, όμως, και πολιτικός· πριν από δύο χρόνια υποδέχθηκε Σέρβο εγκληματία πολέμου, που αποφυλακίσθηκε από την Κροατία. Ο Ντανίλο φέρεται να του παρέδωσε φάκελο με 30.000 δολάρια, κλειδιά διαμερίσματος στο Βελιγράδι και ενός αυτοκινήτου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή