Οργή στη Σερβία για την άναρχη οπλοκατοχή

Οργή στη Σερβία για την άναρχη οπλοκατοχή

Σοκ και ενδοσκόπηση προκάλεσε το προχθεσινό μακελειό στη Σερβία με δράστη έναν 13χρονο και θύματα οκτώ συνομηλίκους του και ένα φύλακα ασφαλείας

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοκ και ενδοσκόπηση προκάλεσε το προχθεσινό μακελειό στη Σερβία με δράστη έναν 13χρονο και θύματα οκτώ συνομηλίκους του και ένα φύλακα ασφαλείας. Δύο από τα έξι παιδιά που τραυματίστηκαν νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Το τριήμερο πένθος που κηρύχθηκε συνόδευσε η δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα αναθεωρήσει τους κανόνες οπλοκατοχής. Παρά την αυστηρή νομοθεσία, εκατομμύρια παράνομα όπλα κυκλοφορούν στη χώρα μετά τους πολέμους της δεκαετίας του 1990.

Σύμφωνα με έρευνα για τη συχνότητα οπλοκατοχής, η Σερβία είναι η πέμπτη χώρα στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, τις νήσους Φόκλαντ, την Υεμένη και τη Νέα Καληδονία. Από τα 2,7 εκατ. όπλα που κυκλοφορούν μόνο το 44% είναι καταγεγραμμένο, με αναλογία 39 όπλα για κάθε 100 πολίτες. Χθες, ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς διέταξε διετές μορατόριουμ στην έκδοση νέων αδειών, με εξαίρεση τα κυνηγετικά όπλα. Ο ανήλικος θύτης βρίσκεται σε ψυχιατρική κλινική για να εκτιμηθεί κατά πόσον έχει καταλογισμό των πράξεών του.

Ο 13χρονος φέρεται ότι έδρασε με λεπτομερές σχέδιο, αφού είχε συντάξει λίστα με τα θύματά του και προετοίμαζε την επίθεση ένα μήνα. Παρ’ όλα αυτά, πιστεύεται πως δεν θα αντιμετωπίσει κατηγορίες λόγω της ηλικίας του. Η τοξικολογική εξέταση ήταν αρνητική.

Ο υπουργός Παιδείας Μπράνκο Ρούτσιτς ανέφερε ότι ο δράστης ήταν θύμα μπούλινγκ από συμμαθητές του και απέδωσε την ενέργεια στην επιρροή των βιντεοπαιχνιδιών και της δυτικής κουλτούρας βίας. Πάντως, το μακελείο εξόργισε μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης που ζητάει την παραίτηση της κυβέρνησης, ενώ αγανακτισμένοι πολίτες συγκεντρώθηκαν για ολονυχτία έξω από το υπουργείο Παιδείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή