Μπιλ Κλίντον: «Από το 2011 κατάλαβα ότι ο Πούτιν θα εισβάλει στην Ουκρανία»

Μπιλ Κλίντον: «Από το 2011 κατάλαβα ότι ο Πούτιν θα εισβάλει στην Ουκρανία»

Ηταν μόνο θέμα χρόνου, λέει, αφού απέρριψε τη συμφωνία του Κιέβου με τον Γέλτσιν

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θέμα χρόνου» ήταν από το 2011 ο Βλαντιμίρ Πούτιν να επιτεθεί στην Ουκρανία, λέει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον σε δηλώσεις του που δημοσιεύει την Παρασκευή η βρετανική εφημερίδα Financial Times.

Επικαλούμενη μια εμφάνιση του επί οκταετία προέδρου των ΗΠΑ στο πλευρό της συζύγου του Χίλαρι, η εφημερίδα γράφει πως ο Μπιλ Κλίντον είπε ότι συνειδητοποίησε το 2011 ότι ήταν «απλώς θέμα χρόνου» να εισβάλει ο Πούτιν στην Ουκρανία ύστερα από μια «ανατριχιαστική συζήτηση» που είχε με τον πρόεδρο της Ρωσίας στο Νταβός της Ελβετίας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, είπε ο κ. Κλίντον, ο Πούτιν απέρριψε μια συμφωνία με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ που συμφωνήθηκε από τον προκάτοχό του, Μπόρις Γέλτσιν, να σεβαστεί το έδαφος της Ουκρανίας με αντάλλαγμα το Κίεβο να εγκαταλείψει το πυρηνικό οπλοστάσιο της σοβιετικής εποχής.

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μου είπε το 2011 – τρία χρόνια πριν καταλάβει την Κριμαία – ότι δεν συμφωνούσε με τη συμφωνία που έκανα με τον Μπόρις Γέλτσιν», θυμάται ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Αυτός είπε . . . “Δεν συμφωνώ με αυτό. Και δεν το υποστηρίζω. Και δεν δεσμεύομαι από αυτό.” Και ήξερα ότι από εκείνη την ημέρα και μετά ήταν απλώς θέμα χρόνου».

Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται πως η Χίλαρι Κλίντον μίλησε για το πώς ο πόλεμος μπορεί να φτάσει στο τέλος:

Για να τερματιστούν οι εχθροπραξίες, υποστήριξε η Χίλαρι Κλίντον, η Ουκρανία πρέπει είτε να νικήσει τη Ρωσία είτε τουλάχιστον να ανακτήσει τα εδάφη που χάθηκαν στα ανατολικά από την εισβολή της Ρωσίας πέρυσι. «Χρειάζονται υποστήριξη», είπε. «Δεν θα τον εμπιστευόμουν [τον Πούτιν] στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε καμία περίπτωση, εκτός εάν οι Ουκρανοί – με την υποστήριξη μας – έχουν αρκετή ισχύ».

Πηγή: The Guardian

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή