Unicef: Οι παιδικοί γάμοι μειώνονται – αλλά θα χρειαστούν άλλα 300 χρόνια για να εξαλειφθούν

Unicef: Οι παιδικοί γάμοι μειώνονται – αλλά θα χρειαστούν άλλα 300 χρόνια για να εξαλειφθούν

«Οι παιδικοί γάμοι έχουν διαφορετικές αιτίες σε διαφορετικά μέρη, όμως υπάρχουν συχνά ομοιότητες που συνδέονται με τη φτώχεια και τις περιορισμένες ευκαιρίες των κοριτσιών»

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αριθμός των παιδικών γάμων μειώνεται παγκοσμίως, αλλά με τόσο αργό ρυθμό που δεν αφήνει ελπίδες για την απάλειψη της βίαιης αυτής πρακτικής αυτόν τον αιώνα, σημειώνει η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά

Σε έκθεσή της, η Unicef χαιρέτισε τη μείωση των γάμων ανηλίκων, προειδοποιώντας ωστόσο πως, κόντρα στους στόχους της υπηρεσίας, δεν επίκειται έως το 2030 η εξαφάνιση του φαινομένου.

«Τα καλά νέα είναι πως οι παιδικοί γάμοι μειώνονται σε όλο τον κόσμο. Τα τελευταία δέκα χρόνια, το ποσοστό των γάμων ανηλίκων έχει μειωθεί από το 23% στο 19%. Παρόλα αυτά, αυτό δε συμβαίνει αρκούντως γρήγορα ώστε να επιτευχθεί ο στόχος εξάλειψης των παιδικών γάμων έως το 2030, με πάνω από 12 εκατομμύρια κορίτσια κάτω των 18 χρόνων να παντρεύονται κάθε χρόνο. Συνεπώς, αν δεν αλλάξει κάτι, θα χρειαστούν επιπλέον περίπου 300 χρόνια για να εξαλειφθεί η πρακτική πλήρως» σημειώνει η Κλαούντα Κάπα, επικεφαλής της έκθεσης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, περί τα 640 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια στον κόσμο παντρεύτηκαν πριν συμπληρώσουν τα 18 τους χρόνια. Κάθε χρόνο δε, παντρεύονται 12 εκατομμύρια κορίτσια κάτω των 18. 

«Οι παιδικοί γάμοι έχουν διαφορετικές αιτίες σε διαφορετικά μέρη, όμως υπάρχουν συχνά ομοιότητες που συνδέονται με τη φτώχεια και τις περιορισμένες ευκαιρίες των κοριτσιών» εξηγεί η Κάπα. «Η ανισότητα μεταξύ φύλων, τα στερεότυπα, οι αδύναμοι νόμοι και ο φόβος εγκυμοσύνης εκτός γάμου συμβάλλουν επίσης» προσθέτει. 

Η έκθεση προειδοποιεί πως η κλιματική κρίση ίσως αφήσει κάποιες οικογένειες με μόνη εναλλακτική τον πρόωρο γάμο των παιδιών της. 

«Υγειονομικές κρίσεις, συγκρούσεις και φυσικές καταστροφές αυξάνουν την πίεση στα κορίτσια καθώς διακόπτουν την εκπαίδευσή τους και προσθέτουν οικονομικό άγχος στα νοικοκυριά» λέει η Κάπα. «Κάποιες οικογένειες σ’αυτές τις δύσκολες καταστάσεις εσφαλμένα βλέπουν το γάμο ως τρόπο να προστατεύσουν τα κορίτσια τους οικονομικά, κοινωνικά και σωματικά» 

Η μείωση του αριθμού παιδικών γάμων στη νότια Ασία, που διαθέτει το 45% των ανήλικων νυφών του κόσμου, αντικατοπτρίζει τη βελτίωση στη γενικότερη τάση. Ωστόσο, στην υποσαχάρια Αφρική, ένα στα τρία κορίτσια παντρεύεται πριν περάσει το όριο των 18, τη στιγμή που τα ποσοστά των γάμων ανηλίκων είναι υψηλότερα στη δυτική και κεντρική Αφρική. 

Πηγή: Guardian

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή