Σερβία: Στη σκιά της τρομοκρατίας όπλων

Σερβία: Στη σκιά της τρομοκρατίας όπλων

Σε βαρύ πένθος η Σερβία έπειτα από τα 8 θύματα 21χρονου σε χωριά του Βελιγραδίου

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη ένα πολύνεκρο επεισόδιο σημειώθηκε στη Σερβία, λιγότερο από δύο ημέρες μετά την αιματηρή επίθεση σε σχολείο στο κέντρο του Βελιγραδίου όπου ένας 13χρονος μαθητής πυροβόλησε και σκότωσε 8 συμμαθητές του και τον σχολικό φύλακα. Τα ξημερώματα της Παρασκευής, 21χρονος ένοπλος σκότωσε 8 άτομα και τραυμάτισε άλλα 13 σε τρία χωριά της σερβικής περιφέρειας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σερβικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTS, ο νεαρός μέσα από το αυτοκίνητό του άνοιξε πυρ με αυτόματο όπλο εναντίον περαστικών στα χωριά Ντουμπόνα, Μάλο Οράσιε και Σέπσιν, στην περιφέρεια Μλαντένοβας, περίπου 60 χιλιόμετρα νότια από το Βελιγράδι. Ολοι οι τραυματίες νοσηλεύονται και, σύμφωνα με την αστυνομία, έχουν γεννηθεί μετά το 2000, ενώ δύο άτομα 21 και 23 ετών χειρουργήθηκαν και βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η σύλληψη του δράστη

Ο δράστης, που ταυτοποιήθηκε ως Ούρος Μπλάζιτς, συνελήφθη ύστερα από τεράστια επιχείρηση με πάνω από 600 αστυνομικούς, ελικόπτερα και drones στο Κραγκούγεβατς, ενώ της σύλληψής του προηγήθηκε «πολιορκία» των αστυνομικών στο σπίτι του παππού του, όπου φέρεται να είχε καταφύγει. Οπως αναφέρει η αστυνομία, κατά τη σύλληψή του φορούσε μπλούζα με νεοναζιστικές αναφορές, ενώ τα κίνητρά του παραμένουν ασαφή. Το επεισόδιο εκτιμάται ότι ξεκίνησε λίγο μετά τον διαπληκτισμό του νεαρού με αστυνομικό σε πάρκο του Μάλο Οράσιε.

Στον απόηχο των δύο θλιβερών περιστατικών που στοίχισαν τη ζωή συνολικά σε 17 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων ανήλικοι, η σερβική κοινωνία πενθεί και ζητάει άμεσο έλεγχο στα όπλα. Στο δημοτικό σχολείο Βλάντισλαβ Ρίμπνικαρ στο κέντρο του Βελιγραδίου μέχρι και σήμερα γονείς και παιδιά αφήνουν παιχνίδια και αναμμένα κεράκια στη μνήμη των αδικοχαμένων μαθητών, ενώ ο Σέρβος μπασκετμπολίστας και σούπερ σταρ του ΝΒΑ Λούκα Ντόνσιτς δήλωσε από τις ΗΠΑ πως θα πληρώσει τα έξοδα για όλες τις κηδείες των θυμάτων της Τετάρτης και για την ψυχολογική υποστήριξη οποιουδήποτε συμμαθητή τους το θελήσει. Το τριήμερο πένθος που κηρύχθηκε την Τετάρτη θα ακολουθήσει νέο τριήμερο πένθος που ξεκινάει από σήμερα.

O πρόεδρος Βούτσιτς πρότεινε την επαναφορά της θανατικής ποινής για τέτοια εγκλήματα, αλλά ο πρωθυπουργός δεν την έκανε δεκτή.

Παράλληλα, ένας 18χρονος συνελήφθη χθες στη γειτονική Βοσνία ύστερα από ανάρτησή του στο Instagram στην οποία αποκαλούσε τον 13χρονο μακελάρη «βασιλιά» και ορκιζόταν «στη ζωή του» πως σύντομα θα κάνει κάτι ανάλογο στο λύκειο όπου φοιτούσε.

Αστυνομικοί στα σχολεία

O πρόεδρος της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς χαρακτήρισε χθες την ενέργεια «μια τρομοκρατική επίθεση ενάντια σε όλους μας» και δήλωσε πως πρότεινε την επαναφορά της θανατικής ποινής για τέτοια εγκλήματα στη χώρα. Διευκρίνισε ωστόσο πως ο πρωθυπουργός δεν έκανε δεκτή την πρότασή του. Εάν περνούσε η πρόταση του Βούτσιτς, η Σερβία θα ήταν η μοναδική χώρα στην Ευρώπη, μαζί με τη Λευκορωσία, που θα επέτρεπε τη θανατική καταδίκη. O πρόεδρος δήλωσε επίσης πως από εδώ και στο εξής όλα τα σχολεία της χώρας θα φυλάσσονται από αστυνομικούς. Συγκεκριμένα, 1.200 αστυνομικοί θα προσληφθούν ώστε να φρουρούν τα συνολικά 330 σχολεία της χώρας. Τέλος δήλωσε πως θα αυστηροποιήσει τον έλεγχο στα όπλα. «Το υπουργείο Εσωτερικών θα επιβάλει αμέσως απαγόρευση στην κυκλοφορία οποιουδήποτε όπλου για τα επόμενα δύο χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των κυνηγετικών όπλων. Το υπουργείο έχει ήδη εκδώσει διαταγή όλα τα πρόσωπα που έχουν όπλα χωρίς άδεια να τα παραδώσουν άμεσα μέσα στον επόμενο μήνα, αλλιώς θα ακολουθήσουν πολύ σκληρές κυρώσεις», προειδοποίησε.

Η Σερβία είναι η πέμπτη χώρα παγκοσμίως και η πρώτη χώρα στην Ευρώπη όσον αφορά την κατοχή όπλων ανά πολίτη, καθώς σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Σπουδών της Γενεύης σε κάθε 100 Σέρβους αντιστοιχούν αυτή τη στιγμή 39 όπλα, λόγω της συνεχούς εμπλοκής της χώρας σε πολέμους τον περασμένο αιώνα. Επιπλέον, μια «παραβιομηχανία» όπλων αποφέρει εκατομμύρια ευρώ σε έσοδα πουλώντας πυροβόλα όπλα μικρού διαμετρήματος τόσο εντός Σερβίας όσο και εκτός συνόρων. Υπολογίζεται πως μόνο το 44% των όπλων που κυκλοφορούν στη χώρα είναι δηλωμένα. Μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα η σερβική κοινωνία βρισκόταν σε μια ανομολόγητη συμφιλίωση με το γεγονός λόγω του ότι περιστατικά σαν αυτά ήταν ιδιαίτερα σπάνια και οι νόμοι για να αποκτήσει κανείς νέο όπλο αρκετά αυστηροί. Υστερα όμως από τις δύο επιθέσεις, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πολύ σοβαρές πιέσεις για να γιατρέψει άμεσα μια πληγή χρόνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή