Στέψη Καρόλου: Απελευθερώθηκαν οι αντιμοναρχικοί συλληφθέντες

Στέψη Καρόλου: Απελευθερώθηκαν οι αντιμοναρχικοί συλληφθέντες

Ερωτήματα έχουν τεθεί σχετικά με το εάν η ανταπόκριση της αστυνομίας του Λονδίνου ήταν η ανάλογη

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αρχηγός της αντιμοναρχικής ομάδας Republic και άλλα μέλη αφέθηκαν ελεύθεροι έπειτα από πολύωρη κράτηση κατά τη διάρκεια της στέψης του βασιλιά Καρόλου το Σάββατο, που έθεσε ερωτήματα σχετικά με το εάν η ανταπόκριση της αστυνομίας ήταν η ανάλογη.

Η αστυνομία συνέλαβε τον ηγέτη της Republic, Γκρέιαμ Σμιθ, και άλλους 51 στο κεντρικό Λονδίνο, ενώ χιλιάδες θαυμαστές του βασιλικού ζεύγους συγκεντρώνονταν στους δρόμους για τη στέψη του Καρόλου. Οι Αρχές δήλωσαν ότι το καθήκον τους να αποτρέψουν την αναστάτωση υπερτερούσε του δικαιώματος διαμαρτυρίας.

Η Republic είπε ότι τα μέλη της που είχαν προσαχθεί άρχισαν να απελευθερώνονται αργά το βράδυ του Σαββάτου, έπειτα από σχεδόν 16 ώρες κράτησης.

«Τώρα είμαι έξω από το αστυνομικό τμήμα… Μην αμφιβάλλετε. Δεν υπάρχει πλέον δικαίωμα για ειρηνικές διαμαρτυρίες στο Ηνωμένο Βασίλειο», έγραψε ο Σμιθ στο Twitter.

«Μου έχουν πει πολλές φορές ότι ο μονάρχης είναι εκεί για να υπερασπιστεί τις ελευθερίες μας. Τώρα οι ελευθερίες μας δέχονται επίθεση στο όνομά του».

Στέψη Καρόλου: Απελευθερώθηκαν οι αντιμοναρχικοί συλληφθέντες-1
Ο επικεφαλής της αντιμοναρχικής ομάδας Republic, Γκρέιαμ Σμιθ. (Associated Press)

Η αστυνομία είπε το Σάββατο ότι κατανοούσε την ανησυχία του κοινού μετά τις συλλήψεις, αλλά τόνισε ότι ενήργησε αφού έλαβε πληροφορίες ότι οι διαδηλωτές ήταν αποφασισμένοι να διακόψουν την πορεία της στέψης.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Λονδίνου, Μαρκ Ρόουλι, προειδοποίησε την Παρασκευή ότι η αστυνομία θα αναλάβει δράση εάν οι διαδηλωτές προσπαθήσουν να «εμποδίσουν τη χαρά και τον εορτασμό» των ανθρώπων, λέγοντας ότι θα υπάρχει «περιορισμένη ανοχή» σε ταραχές.

Ο Ουές Στρίτινγκ, βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, είπε ότι η αστυνομία θα πρέπει να λογοδοτήσει για το εάν η απάντηση ήταν η ανάλογη, προσθέτοντας ότι ορισμένες διαδηλώσεις είχαν επιτραπεί να πραγματοποιηθούν.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι προσήλθαν το Σάββατο για να πάρουν μια γεύση από τους εστεμμένους Κάρολο και Καμίλα, οι οποίοι μετά τη λειτουργία στο Αβαείο του Ουέστμινστερ κατευθύνθηκαν και πάλι στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Οσοι είχαν συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσουν το γεγονός δεν ήταν εκεί μόνο για να επευφημήσουν τον Κάρολο, καθώς εκατοντάδες Ρεπουμπλικανοί αποδοκίμασαν την περίσταση και ανέμισαν πανό που έγραφαν «Δεν είναι ο βασιλιάς μου».

Η υπουργός Πολιτισμού Λούσι Φρέιζερ είπε ότι είχε τεράστια εμπιστοσύνη στην αστυνομία, συμπληρώνοντας ότι, μαζί με το δικαίωμα διαμαρτυρίας, οι άνθρωποι έχουν επίσης δικαίωμα να μη διαταράσσεται η χαρά τους.

«Νομίζω ότι συνολικά (η αστυνομία) κατάφερε να πετύχει αυτή την ισορροπία», είπε η Φρέιζερ στο Sky News.

«Είναι πραγματικά σημαντικό να λάβουμε υπόψη το πλαίσιο της εκδήλωσης, διότι αυτό ήταν ένα γεγονός που έθετε ερωτήματα σχετικά με την εθνική ασφάλεια».

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή