Ντόναλντ Τραμπ: Προηγείται στις δημοσκοπήσεις

Ντόναλντ Τραμπ: Προηγείται στις δημοσκοπήσεις

Οι Αμερικανοί αμφισβητούν την πνευματική διαύγεια του προέδρου τους, με αποτέλεσμα η δημοτικότητά του να είναι μόλις 32%

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέο ναδίρ έπεσε η δημοτικότητα του 80χρονου Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, που βρίσκεται πλέον στο 32%, καθώς όλο και περισσότεροι Αμερικανοί αμφισβητούν την πνευματική του διαύγεια, ενώ εμφανίζεται να χάνει με μεγάλη διαφορά 7% από τους εν δυνάμει Ρεπουμπλικανούς αντιπάλους του, Ντόναλντ Τραμπ και Ρον ντε Σάντις. H εκστρατεία του Μπάιντεν για μια δεύτερη θητεία ξεκινάει έτσι με τους χειρότερους οιωνούς, αφού το ζήτημα της ηλικίας του επανέρχεται οξύτερο στις μετρήσεις της αμερικανικής κοινής γνώμης, που εμφανώς απεύχεται την επανεκλογή του.

Ακόμη και στις τάξεις των Δημοκρατικών η πλειονότητα θα προτιμούσε το κόμμα να κατεβάσει άλλον υποψήφιο, μια άποψη που καταγράφεται σταθερά στις δημοσκοπήσεις πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές του περυσινού Νοεμβρίου, όταν οι Δημοκρατικοί τα πήγαν πολύ καλύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν.

Αδύναμοι οι αντίπαλοι

Το εξόχως ανησυχητικό στοιχείο είναι πως ο νυν πρόεδρος φέρεται να ηττάται από δύο αδύναμους αντιπάλους. Ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ αντιμετωπίζει σειρά δικαστικών διώξεων και η πλειοψηφία των Αμερικανών προβλέπει ότι θα παραπεμφθεί για τον ρόλο του στις εκλογές του 2020 και την επιδρομή στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021. Κατά την ανακοίνωση της νέας του υποψηφιότητας πριν από δύο εβδομάδες ο πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε έμφαση στην επίθεση κατά του Καπιτωλίου, στις προσπάθειες των Ρεπουμπλικανών να περιορίσουν το δικαίωμα στην άμβλωση, στην περιστολή των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ, στην απαγόρευση βιβλίων και στην αλλαγή των βιβλίων Ιστορίας επί το αντιδραστικότερον. Και όμως, η αντιδημοφιλία του φτάνει στο 56%, ενώ 47% των ερωτηθέντων στη σχετική δημοσκόπηση της «Ουάσιγκτον Ποστ» λένε ότι έχουν ιδιαίτερα αρνητικά αισθήματα εναντίον του.

Ντόναλντ Τραμπ: Προηγείται στις δημοσκοπήσεις-1
H εκστρατεία του Μπάιντεν για μια δεύτερη θητεία αρχίζει με τους χειρότερους οιωνούς, αφού το ζήτημα της ηλικίας του επανέρχεται οξύτερο στις μετρήσεις της αμερικανικής κοινής γνώμης. Φωτ. A.P. / PATRICK SEMANSKY

Αυτό συμβαίνει ακόμη και σε πληθυσμιακές ομάδες που τον είχαν στηρίξει σθεναρά το 2020. Για παράδειγμα, στις ηλικίες κάτω των 30 η δημοτικότητά του έχει καθηλωθεί στο 26%, στο 42% βρίσκεται μεταξύ των μη λευκών ενηλίκων, στο 41% ανάμεσα στους κατοίκους των μεγάλων πόλεων και στο 46% στους κόλπους όσων δεν πιστεύουν. Παράλληλα, 54% θεωρούν ότι ο Τραμπ έκανε καλύτερη δουλειά στη διαχείριση της οικονομίας όταν ήταν πρόεδρος σε σύγκριση με τον Μπάιντεν έως τώρα. Το 63% δηλώνει ότι ο Μπάιντεν δεν έχει την πνευματική οξυδέρκεια που χρειάζεται ο θώκος, ενώ το ποσοστό αυτό το 2020 ήταν 43% και πέρυσι 54%. Ενα αντίστοιχο ποσοστό 62% εκτιμά πως ο πρόεδρος δεν είναι σε καλή φυσική κατάσταση για να είναι αποτελεσματικός.

Ούτε ο Τραμπ θα είναι νέος σε περίπτωση που κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Στην ορκωμοσία τον Ιανουάριο του 2025 θα έχει συμπληρώσει τα 78 χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, σε αντίθεση με τον Μπάιντεν, η πλειονότητα των Αμερικανών θεωρεί ότι έχει την πνευματική διαύγεια (54%) και τη φυσική αντοχή (64%) που προϋποθέτει το αξίωμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή