Πόλεμος στην Ουκρανία: Μια ένδοξη επέτειος σε γκρίζο φόντο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μια ένδοξη επέτειος σε γκρίζο φόντο

Μπαράζ ρωσικών βομβαρδισμών στην Ουκρανία ενόψει των εορτασμών για την Αντιφασιστική Νίκη στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ημέρα πριν από τον σημερινό, καθιερωμένο εορτασμό της Αντιφασιστικής Νίκης στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, που αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη εθνική εορτή στη Ρωσία, ο στρατός της εξαπέλυσε το μεγαλύτερο, εδώ και μήνες, κύμα βομβαρδισμών ουκρανικών πόλεων με πυραύλους και drones.

Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας, οι επιτιθέμενοι βομβάρδισαν 127 στόχους σε βόρεια, νότια και ανατολική Ουκρανία, στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν τρεις άμαχοι και προκλήθηκαν σοβαρές καταστροφές. Οι Αρχές του Κιέβου ανέφεραν ότι 36 ιρανικής κατασκευής drones-καμικάζι εκτοξεύθηκαν εναντίον της πόλης, αλλά αναχαιτίστηκαν από την ουκρανική αεράμυνα, αν και υπήρξαν υλικές ζημιές από θραύσματα.

Πυραυλικές επιθέσεις δέχθηκαν η Οδησσός και το Μικολάγεφ, στη Μαύρη Θάλασσα, όπως και η πρόσφατα απελευθερωμένη Χερσώνα, όπου έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή, σύμφωνα με τον τοπικό κυβερνήτη. Ρωσικά πυρά έπληξαν επίσης το Σούμι και την Μπαλακλίγια, στην επαρχία του Χάρκοβο. Επιπλέον, έξι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν το Κραματόσκ, τη μεγαλύτερη πόλη, που συνεχίζει να βρίσκεται υπό ουκρανικό έλεγχο στην ανατολική επαρχία Ντονέτσκ, βασικό θέατρο της σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικής χειμερινής ρωσικής επίθεσης.

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η παρέλαση στη Μόσχα, ενώ ο Ζελένσκι συγκρίνει την ήττα των ναζί με την ουκρανική αντίσταση έναντι των Ρώσων.

Αργά το βράδυ της Κυριακής, ο υποστράτηγος Ολεξάντρ Σίρσκι, διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων που υπερασπίζονται το Μπαχμούτ, στην επαρχία Ντονέτσκ, δήλωσε ότι οι Ρώσοι πύκνωσαν τους βομβαρδισμούς. Οι ρωσικές δυνάμεις –τακτικός στρατός και μισθοφόροι της Wagner– πολιορκούν εδώ και μήνες το Μπαχμούτ και κατάφεραν να προωθηθούν σε μεγάλο τμήμα της πόλης, πληρώνοντας δυσανάλογο τίμημα σε ανθρώπινες ζωές.

Την περασμένη Παρασκευή, ο ιδρυτής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκοζίν, είχε απειλήσει ότι θα απέσυρε τους άνδρες του από την πόλη, κατηγορώντας τον Ρώσο υπουργό Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού για ανεπαρκή παροχή εφοδιασμού με πυρομαχικά. Ωστόσο την Κυριακή, με ηχητικό μήνυμά του στην πλατφόρμα Telegram, αναίρεσε την απειλή του, υποστηρίζοντας ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από το υπουργείο Αμυνας.

Εξάλλου, ο εγκατεστημένος από τους Ρώσους κυβερνήτης της Ζαπορίζια –περιοχής της κεντρικής Ουκρανίας που ελέγχεται σε ποσοστό 80% από τον ρωσικό στρατό– ανακοίνωσε ότι 1.679 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 660 παιδιά, απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από περιοχές γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της περιοχής. Η απομάκρυνσή τους σχετίζεται, πιθανότατα, με την αναμονή της ουκρανικής αντεπίθεσης. Το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, σε αντίθεση με την ομώνυμη πρωτεύουσα της περιοχής, ελέγχεται από τον ρωσικό στρατό και ο Ραφαέλ Γκρόσι, επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, χαρακτήρισε το περασμένο Σάββατο «δυνητικά επικίνδυνη» την κατάσταση γύρω από τον σταθμό.

Σήμερα η Ρωσία θα γιορτάσει τη νίκη του σοβιετικού Κόκκινου Στρατού επί των ναζί με την καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, όπου θα μιλήσει ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Θα συνοδεύεται από τέσσερις μόνον ξένους ηγέτες, επικεφαλής πρώην σοβιετικών δημοκρατιών (Αρμενία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν). Ο εορτασμός γίνεται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ύστερα από την πρόσφατη επίθεση με drone εναντίον του Κρεμλίνου. Σε 21 ρωσικές πόλεις ακυρώθηκαν οι παρελάσεις για λόγους ασφαλείας, ενώ στη Μόσχα απαγορεύτηκε η στάθμευση αυτοκινήτων στην περίμετρο της Κόκκινης Πλατείας και του Κρεμλίνου.

Με απόφαση του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η Ουκρανία γιόρτασε χθες, 8 Μαΐου, την Αντιφασιστική Νίκη, μαζί με τη Δύση και όχι με τη Ρωσία, όπως συνήθιζε πριν από τη ρωσική εισβολή. «Αναπολώντας τον ηρωισμό των Ουκρανών στον αγώνα εναντίον των ναζί, βλέπουμε τον ίδιο ηρωισμό στον σημερινό αγώνα των στρατιωτών μας», επισήμανε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας: «Δυστυχώς, το κακό επανήλθε. Αλλά το κακό που μας επαναφέρει η σύγχρονη Ρωσία θα ηττηθεί, όπως ηττήθηκε ο ναζισμός».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή