Προς mRNA εμβόλιο κατά του καρκίνου

Προς mRNA εμβόλιο κατά του καρκίνου

Ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε μικρής κλίμακας κλινική δοκιμή ανέφεραν επιστήμονες, για εμβόλιο κατά του καρκίνου του παγκρέατος, της πλέον θανατηφόρου μορφής της ασθένειας

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε μικρής κλίμακας κλινική δοκιμή ανέφεραν επιστήμονες, για εμβόλιο κατά του καρκίνου του παγκρέατος, της πλέον θανατηφόρου μορφής της ασθένειας. Το εμβόλιο προκάλεσε ανοσοποιητική αντίδραση στο ήμισυ των ασθενών της δοκιμής, οι οποίοι δεν εμφάνισαν νέες νεοπλασίες κατά τη διάρκειά της. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature, αποτελεί σημείο καμπής στην προσπάθεια ανάπτυξης εμβολίων, κατάλληλων για την αντιμετώπιση όγκων.

Στην έρευνα συμμετείχαν ιατροί του Αντικαρκινικού Κέντρου Σλόαν Κέτερινγκ των ΗΠΑ, καθώς και συνάδελφοί τους από γερμανικά πανεπιστημιακά ιδρύματα. Ομάδα της εταιρείας BioNTech, κατασκευάστριας του εμβολίου κατά της COVID-19 της Pfizer, ανέλυσε τη γενετική δομή ορισμένων πρωτεϊνών στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων. Αξιοποιώντας τα γενετικά δεδομένα αυτά, οι επιστήμονες κατασκεύασαν «προσωποποιημένα» εμβόλια, κατάλληλα για το ανοσοποιητικό σύστημα κάθε ασθενούς της κλινικής δοκιμής.

Ελπίδες από κλινική δοκιμή σε άτομα με εκδήλωση της νόσου στο πάγκρεας.

Οπως και τα εμβόλια για την COVID-19, τα σκευάσματα βασίσθηκαν στο γενετικό υλικό mRNA. Τα εμβόλια έδωσαν εντολή στα κύτταρα των ασθενών να δημιουργήσουν την ίδια πρωτεΐνη με αυτή που βρέθηκε στους αφαιρεθέντες όγκους τους, προκαλώντας αντίδραση του ανοσοποιητικού, ικανή να αντιμετωπίσει καρκινικά κύτταρα που παραμένουν στο σώμα του ασθενούς.

«Πρόκειται για την πρώτη επιτυχία, παρά την πρόωρη φύση της μελέτης, στον δρόμο δημιουργίας εμβολίου mRNA κατά του καρκίνου στο πάγκρεας», λέει ο ογκολόγος Ανιρμπάν Μάιτρα, του Πανεπιστημίου του Τέξας, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα. Η κλινική μελέτη είχε μικρή κλίμακα και αφορούσε μόλις 16 ασθενείς, όλοι τους λευκοί. Οι ασθενείς έλαβαν το εμβόλιο, παράλληλα με χημειοθεραπεία και ειδική αντικαρκινική αγωγή, με στόχο την τόνωση των ανοσοποιητικού. «Το μεγάλο κόστος κατασκευής των εμβολίων είναι ο πιο σοβαρός ανασταλτικός παράγοντας τέτοιων ερευνών», σημειώνει η ειδική του καρκίνου στο πάγκρεας Νίχα Ζαϊντί, της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς των ΗΠΑ. Το κόστος του εμβολίου ανέρχεται σήμερα σε 100.000 δολάρια ανά ασθενή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή