Η G7 και η ΕΕ απαγορεύουν την επανεκκίνηση των ρωσικών αγωγών φυσικού αερίου

Η G7 και η ΕΕ απαγορεύουν την επανεκκίνηση των ρωσικών αγωγών φυσικού αερίου

Ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι η κίνηση αυτή αποσκοπεί εν μέρει στο να στηριχθούν έργα υποδομής υγροποιημένου φυσικού αερίου, τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Βόρεια Αμερική

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η G7 και η ΕΕ θα αποτρέψoυν την επανεκκίνηση των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου προς χώρες όπως η Πολωνία και η Γερμανία, όπου η Μόσχα διέκοψε τις προμήθειες πέρυσι και προκάλεσε ενεργειακή κρίση σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η απόφαση πρόκειται να οριστικοποιηθεί από τους ηγέτες της G7 σε σύνοδο κορυφής στη Χιροσίμα την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τους FT. Ένας από τους αξιωματούχους, οι οποίοι μίλησαν όλοι υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι η κίνηση αυτή έγινε «για να διασφαλιστεί ότι οι εταίροι δεν θα αλλάξουν γνώμη στο μέλλον».

Ένα προσχέδιο της ανακοίνωσης της G7 που είδαν οι Financial Times ανέφερε ότι η ομάδα των κορυφαίων οικονομιών θα μειώσει περαιτέρω τη χρήση των ρωσικών ενεργειακών πηγών «συμπεριλαμβανομένης της αποτροπής επαναλειτουργίας των οδών που είχαν προηγουμένως κλείσει τουλάχιστον έως ότου υπάρξει επίλυση της σύγκρουσης».

Ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος εκτός της G7 δήλωσε ότι η κίνηση αυτή αποσκοπεί εν μέρει στο να στηριχθούν έργα υποδομής υγροποιημένου φυσικού αερίου, τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Βόρεια Αμερική.

Αν και τα μέτρα είναι απίθανο να επηρεάσουν άμεσα τις ροές φυσικού αερίου, υπογραμμίζουν τη βαθιά αποφασιστικότητα των Βρυξελλών να καταστήσουν μόνιμη την ταχεία και επώδυνη στροφή μακριά από την επί δεκαετίες εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια.

Το μερίδιο της Μόσχας στις ευρωπαϊκές εξαγωγές φυσικού αερίου έχει μειωθεί από πάνω από 40% σε λιγότερο από 10% και ο ήπιος χειμώνας ενίσχυσε την αποθήκευση φυσικού αερίου στην ΕΕ.

Οι αξιωματούχοι είναι βέβαιοι ότι οι αποθήκες φυσικού αερίου, οι οποίες είναι ήδη κατά περίπου 60% γεμάτες, σε σύγκριση με περίπου 30% την ίδια στιγμή το 2022, θα φθάσουν στη χωρητικότητά τους πολύ πριν φτάσει ο επόμενος χειμώνας.

Πηγή: Financial Times

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή