Ζελένσκι: Να εγγυηθεί προενταξιακά το ΝΑΤΟ την ασφάλεια της Ουκρανίας

Ζελένσκι: Να εγγυηθεί προενταξιακά το ΝΑΤΟ την ασφάλεια της Ουκρανίας

Ο Ουκρανός πρόεδρος συναντήθηκε στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό του

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε στο Παρίσι την Κυριακή το βράδυ να επιταχυνθεί η διαδικασία ένταξης της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ, αιτούμενος παράλληλα να εγγυηθεί η βορειοατλαντική συμμαχία την ασφάλεια της Ουκρανίας και πριν την ένταξή της.

Ο κ. Ζελένσκι βρίσκεται στη Γαλλία από το βράδυ της Κυριακής, προερχόμενος από Ιταλία και Γερμανία, και είχε επίσημο δείπνο με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν.

«Κατά τη συνάντηση δόθηκε προτεραιότητα στο θέμα της παροχής στρατιωτικής βοήθειας από τη Γαλλία στην Ουκρανία, ειδικότερα στις ανάγκες προτεραιότητας της χώρας μας για ενίσχυση των αμυντικών της δυνατοτήτων, για προστασία του ουκρανικού ουρανού», ανέφερε ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας.

Συζητήθηκε επίσης η πρακτική συνεργασία με τη Γαλλία προκειμένου να ενισχυθεί το δυναμικό των αμυντικών δυνάμεων της Ουκρανίας, το οποίο είναι απαραίτητο για μια αποτελεσματική αντεπίθεση και την απελευθέρωση των κατεχόμενων εδαφών.

Ο κ. Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Μακρόν για την ηγεσία του και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Γαλλία θα υποστηρίξει την κοινή απόφαση αρχών των συμμάχων να σχηματίσουν έναν «συνασπισμό μαχητικών αεροσκαφών», τον οποίο η Ουκρανία αναμένει από καιρό και συζήτησε και κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο την Κυριακή το πρωί με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς.

Επισημαίνεται ότι τη Δευτέρα ο κ. Ζελένσκι θα μεταβεί και στο Λονδίνο όπου θα έχει συνάντηση και με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ.

Ουκρανική φόρμουλα ειρήνης

Επιπλέον, Μακρόν και Ζελένσκι συζήτησαν θέματα συνεργασίας για την αποτελεσματική εφαρμογή της ουκρανικής φόρμουλας ειρήνης. Ο Ουκρανός πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα για τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων χωρών στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη, που πρόκειται να διεξαχθεί φέτος, και ιδιαίτερα των χωρών του Νότου.

Ευχαρίστησε επίσης τον Γάλλο ηγέτη για τις διπλωματικές προσπάθειές του με στόχο τον τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και την επίτευξη μιας δίκαιης ειρήνης βασισμένης στην ουκρανική φόρμουλα ειρήνης.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε χωριστά και το θέμα της υποστήριξης της Γαλλίας στην ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ένταξη της Ουκρανίας. Ο κ. Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Γάλλο ηγέτη για τη συνεπή υποστήριξη της Ουκρανίας στην πορεία προς την ένταξη στην ΕΕ και εξέφρασε την ελπίδα για απόφαση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση εντός του έτους. 

Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους συζήτησε επίσης με τον Γάλλο πρόεδρο περαιτέρω βήματα στην πορεία της Ουκρανίας προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ και τόνισε ξεχωριστά ότι η Ουκρανία αναμένει συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους ως απάντηση στην αίτηση του Κιέβου για ένταξη στη Συμμαχία.

«Αναμένουμε συγκεκριμένες αποφάσεις από τη Συμμαχία σχετικά με έναν σαφή οδικό χάρτη της Ουκρανίας προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την εγγύηση της ασφάλειας της χώρας μας για την περίοδο πριν από την ένταξη», σημείωσε ο κ. Ζελένσκι.

Πηγή: Ukrinform

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή