Ταϊλάνδη: Ηττα των στρατηγών στις εκλογές – Νίκη της αντιπολίτευσης και διαβουλεύσεις για κυβέρνηση συνασπισμού

Ταϊλάνδη: Ηττα των στρατηγών στις εκλογές – Νίκη της αντιπολίτευσης και διαβουλεύσεις για κυβέρνηση συνασπισμού

Το ισχυρό αντιπολιτευόμενο ταϊλανδικό κόμμα Φέου Τάι δέχθηκε σήμερα να συμμετάσχει σε ένα φιλοδημοκρατικό κυβερνητικό συνασπισμό με επικεφαλής το κόμμα Move Forward, το οποίο νίκησε στις εκλογές που διεξήχθησαν χθες, σηματοδοτώντας μια αλλαγή έπειτα από σχεδόν μια δεκαετία των στρατηγών στην εξουσία.

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ισχυρό αντιπολιτευόμενο ταϊλανδικό κόμμα Φέου Τάι δέχθηκε σήμερα να συμμετάσχει σε ένα φιλοδημοκρατικό κυβερνητικό συνασπισμό με επικεφαλής το κόμμα Move Forward («Προχωράμε Μπροστά»), το οποίο νίκησε στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες, Κυριακή, στη χώρα, σηματοδοτώντας μια αλλαγή έπειτα από σχεδόν μια δεκαετία των στρατηγών στην εξουσία.

Το Φέου Τάι, που συνδέεται με την πάμπλουτη οικογένεια Σιναουάτρα και ήρθε δεύτερο στην ψηφοφορία, «συμφωνεί με την πρόσκληση του Move Forward που εστάλη στα κόμματα που προέκυψαν από δημοκρατικές συμμαχίες για να συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση», ανέφερε το κόμμα σε ανακοίνωσή του.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της φιλοδημοκρατικής αντιπολίτευσης στην Ταϊλάνδη Πίτα Λιμτζαροενράτ είχε διαβεβαιώσει πως είναι «έτοιμος να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός», την επομένη των βουλευτικών εκλογών που έφεραν πρώτο το κόμμα του, το Move Forward (Προχωράμε μπροστά).

Οι Ταϊλανδοί επέφεραν μια ηχηρή ήττα στους στρατηγούς, που βρίσκονται στην εξουσία εδώ και σχεδόν 10 χρόνια, υπερψηφίζοντας το προοδευτικό κόμμα Move Forward, που ήταν η έκπληξη των βουλευτικών εκλογών και τώρα επιδιώκει να συνάψει συνασπισμό με άλλα κινήματα της αντιπολίτευσης.

Το Move Forward μπορεί να γίνει τώρα η κύρια πολιτική δύναμη του βασιλείου, μετά τις μαζικές διαδηλώσεις του 2020, από τις οποίες έχει υιοθετήσει τα αιτήματα υπέρ της δημοκρατίας.

Όμως οι θέσεις του που κρίνονται ριζοσπαστικές, από τη μεταρρύθμιση του αμφιλεγόμενου άρθρου περί εγκλημάτων καθοσιώσεως κατά της μοναρχίας μέχρι το τέλος της υποχρεωτικής στράτευσης, υπάρχει κίνδυνος να δημιουργήσουν τριβές με τη στρατιωτικομοναρχική ελίτ, που διατηρεί επιρροή στους κόλπους των θεσμών.

Η απόρριψη από τις νέες γενιές της απερχόμενης κυβέρνησης, που είχε προκύψει από το πραξικόπημα του 2014, οδήγησε σε ποσοστό συμμετοχής ρεκόρ 75,22%, λίγο πάνω απ’αυτό των εκλογών του 2019, επιβεβαίωσε σήμερα η εκλογική επιτροπή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP και Reuters 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT