Αλβανία: Νίκη του Μπελέρη στη Χειμάρρα

Αλβανία: Νίκη του Μπελέρη στη Χειμάρρα

Έπειτα από ένα θρίλερ στη διαδικασία καταμέτρηση των ψήφων στις αυτοδιοικητικές εκλογές στη Χειμάρρα, ο Φρέντι Μπελέρης επικράτησε του Γκιόργκι Γκόρο. 

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έπειτα από ένα θρίλερ στη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων στις αυτοδιοικητικές εκλογές στη Χειμάρρα, ο Φρέντι Μπελέρης επικράτησε του Γκιόργκι Γκόρο. 

Ο ομογενής υποψήφιος που παραμένει υπό κράτηση, νίκησε τον αντιπάλο του, ο οποίος είχε τη στήριξη της κυβέρνησης του Έντι Ράμα. 

Πριν λίγη ώρα είχε διακοπεί η διαδικασία της καταμέτρησης, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί κόσμος στο γήπεδο της Χειμάρρας. Πρόκειται για Έλληνες ομογενείς που προσήλθαν για να αντιδράσουν για τη διακοπή της καταμέτρησης. Κατόπιν, με την πρώτη ανεπίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς

 

Το χρονικό της σύλληψης Μπελέρη

Υπενθυμίζεται ότι η σύλληψη και προφυλάκιση του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας και Έλληνα ομογενούς, Φρέντι Μπελέρη με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων ενόψει των δημοτικών εκλογών στην Αλβανία, έχει προκαλέσει «σύννεφα» στις σχέσεις Αθήνας – Τιράνων. 

Ο Μπελέρης είχε μεταφερθεί στις φυλακές των Τιράνων όπου θα παραμείνει για τουλάχιστον 10 ημέρες.

Σημειώνεται ότι προφυλακιστέος κρίθηκε και ο συνεργάτης του Μπελέρη, Παντελής Κοκαβέσης. Για την εν λόγω απόφαση ενημερώθηκε και το νοσοκομείο των Τιράνων, όπου ο Κοκαβέσης είχε μεταφερθεί αντιμετωπίζοντας προβλήματα υγείας (πριν ένα χρόνο είχε κάνει μεταμόσχευση καρδιάς).

Μπελέρης και Κοκαβέσης δικαιούνται να κάνουν έφεση εντός πέντε ημερών, και το εφετείο θα αποφανθεί εντός δέκα ημερών.

Σημειώνεται ότι ο Μπελέρης συνελήφθη μόλις δύο 24ωρα πριν από τις δημοτικές εκλογές στη γειτονική χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε στείλει μήνυμα προς τα Τίρανα τονίζοντας πως, αν η Αλβανία επιθυμεί να προσεγγίσει την Ε.Ε., θα πρέπει να εξασφαλίσει ελεύθερες δημοτικές εκλογές και να απελευθερώσει άμεσα όποιους φυλάκισε.

Οι κάλπες στην Αλβανία άνοιξαν στις 7 το πρωί (τοπική ώρα) για να προσέλθουν 3.600.000 Αλβανοί και να ψηφίσουν για την εκλογή 61 δημάρχων και των αντίστοιχων δημοτικών συμβουλίων.

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι είναι 144 και ανήκουν σε 44 κόμματα και συνασπισμούς κομμάτων. Περισσότερες από 6 χιλιάδες άνδρες της αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί για την τήρηση της τάξης κατά την εκλογική διαδικασία.

Τις εκλογές παρακολουθούν αρκετοί ξένοι παρατηρητές από τον ΟΑΣΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, την Ευρωβουλή και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Στις εκλογές αυτές το ελληνικό ενδιαφέρον εστιαζόταν σε τρεις κυρίως δήμους, της Χειμάρρας, της Φοινίκης και της Δρόπολης – Πωγωνίου.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ και ΑΠΕ-ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή