Για πρώτη φορά μετά το 2011 η Συρία σε συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου

Για πρώτη φορά μετά το 2011 η Συρία σε συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία έχουν αποκαταστήσει τις σχέσεις τους με την πλευρά Άσαντ. Στον αντίποδα, χώρες όπως το Κατάρ εξακολουθούν να διατηρούν επιφυλάξεις

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύροι αξιωματούχοι συμμετείχαν σήμερα σε προπαρασκευαστική σύνοδο ενόψει της συνόδου κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Παρασκευή στη Σαουδική Αραβία.

«Καλωσορίζω την Αραβική Συριακή Δημοκρατία στους κόλπους του Συνδέσμου των Αραβικών Κρατών», δήλωσε ο Σαουδάραβας υπουργός Οικονομικών Μοχάμεντ Αλ-Τζάνταανν κατά τη σύνοδο στην Τζέντα, που αναμεταδόθηκε απευθείας από τη δημόσια τηλεόραση Al-Ekhbariya.

Είναι η πρώτη φορά που Σύροι αξιωματούχοι συμμετέχουν σε συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου μετά τον Νοέμβριο του 2011, όταν ο οργανισμός ανέστειλε τη συμμετοχή του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, λόγω της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων που εξελίχθηκαν σε μια σύγκρουση που έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 500.000 ανθρώπων και τον εκτοπισμό εκατομμυρίων άλλων.

Σε ένα περιφερειακό πλαίσιο διπλωματικών επαναπροσεγγίσεων, ο Σύνδεσμος δέχθηκε και πάλι το συριακό καθεστώς στις 7 Μαΐου, διασφαλίζοντας έτσι την επιστροφή του Άσαντ στον οργανισμό.

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είχε προσκαλέσει στις 10 Μαΐου τον Σύρο πρόεδρο στην ετήσια σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί την Παρασκευή, 19 Μαΐου στην Τζέντα, στην Ερυθρά Θάλασσα. Πρόκειται για την πρώτη συμμετοχή του μετά το 2010, όταν η σύνοδος κορυφής είχε λάβει χώρα στη Λιβύη.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία έχουν αποκαταστήσει τις σχέσεις τους με την πλευρά Άσαντ, με τη διπλωματική κινητικότητα να εντείνεται έπειτα από τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν Τουρκία και Συρία στις 6 Φεβρουαρίου.

Στον αντίποδα πάντως, χώρες το Κατάρ εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν στην εξομάλυνση των σχέσεών τους με τη Δαμασκό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή