Μιανμάρ – Μπάνγκλαντες: Νεκροί, τραυματίες και καταστροφές από το πέρασμα του κυκλώνα «Μόκα»

Μιανμάρ – Μπάνγκλαντες: Νεκροί, τραυματίες και καταστροφές από το πέρασμα του κυκλώνα «Μόκα»

Η καταιγίδα προκάλεσε ζημιές σε σπίτια, υποδομές ηλεκτρισμού, ιστούς κινητής τηλεφωνίας, βάρκες και φανοστάτες στις πόλεις Σίτβε, Κιάουκπιου και Γκουά

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ισχυρός κυκλώνας Μόκα, που σχηματίστηκε στον κόλπο της Βεγγάλης πριν ημέρες έπληξε με σφοδρότητα την Μιανμάρ και το Μπάνγκλαντες. 

Τουλάχιστον τρεις θάνατοι αναφέρθηκαν στη Μιανμάρ και αρκετοί τραυματισμοί αναφέρθηκαν στο γειτονικό Μπαγκλαντές, το οποίο γλίτωσε από τα χειρότερα. Η Μόκα έφτασε στην ξηρά κοντά στον δήμο Σίτβε με ανέμους που έπνεαν έως και 209 χλμ/ώρα, ανακοίνωσε το Μετεωρολογικό Τμήμα της Μιανμάρ. Μέχρι το πρωί της Δευτέρας υποβαθμίστηκε και εξασθενούσε σταθερά στη γη.

Η καταιγίδα προκάλεσε ζημιές σε σπίτια, υποδομές ηλεκτρισμού, ιστούς κινητής τηλεφωνίας, βάρκες και φανοστάτες στις πόλεις Σίτβε, Κιάουκπιου και Γκουά, ενώ κατέστρεψε στέγες από αθλητικές εγκαταστάσεις στα νησιά Κόκο, περίπου 418 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της μεγαλύτερης πόλης της χώρας, της Γιανγκόν.

Οι διασώστες απομάκρυναν περίπου 1.000 ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί από το θαλασσινό νερό σε βάθος 3,6 μέτρων κατά μήκος της δυτικής ακτής της Μιανμάρ μετά από έναν ισχυρό κυκλώνα που τραυμάτισε εκατοντάδες και διέκοψε τις επικοινωνίες σε μία από τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες της Ασίας.

Μιανμάρ – Μπάνγκλαντες: Νεκροί, τραυματίες και καταστροφές από το πέρασμα του κυκλώνα «Μόκα»-1
AP

Μιανμάρ – Μπάνγκλαντες: Νεκροί, τραυματίες και καταστροφές από το πέρασμα του κυκλώνα «Μόκα»-2
AP

Οι ισχυροί άνεμοι τραυμάτισαν περισσότερους από 700 από τους περίπου 20.000 ανθρώπους που βρήκαν καταφύγιο σε πιο ανθεκτικά κτήρια στα υψίπεδα του δήμου Σίτβε, όπως μοναστήρια, παγόδες και σχολεία, σύμφωνα με έναν ηγέτη της Φιλανθρωπικής Ένωσης Νέων.

Οι ισχυροί άνεμοι κατέστρεψαν πύργους κινητής τηλεφωνίας κατά τη διάρκεια της ημέρας, διακόπτοντας τις επικοινωνίες. Σε βίντεο που συλλέχθηκαν από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης πριν χαθούν οι επικοινωνίες, τα βαθιά νερά έτρεχαν στους δρόμους και ο άνεμος κατέστρεφε στέγες.

Η κρατική τηλεόραση της Μιανμάρ μετέδωσε ότι η στρατιωτική κυβέρνηση ετοιμάζεται να στείλει τρόφιμα, φάρμακα και ιατρικό προσωπικό στην περιοχή που επλήγη από την καταιγίδα. Αφού έπληξε το Ραχίν, ο κυκλώνας αποδυναμώθηκε και προβλεπόταν ότι θα πλήξει τη βορειοδυτική πολιτεία Τσιν και τις κεντρικές περιοχές τη Δευτέρα.

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ και οι εργαζόμενοι στον τομέα της βοήθειας στο Μπαγκλαντές είχαν τοποθετήσει τόνους ξηρής τροφής και δεκάδες ασθενοφόρα με κινητές ιατρικές ομάδες σε προσφυγικούς καταυλισμούς που φιλοξενούν περισσότερους από ένα εκατομμύριο Ροχίνγκια που διέφυγαν από τις διώξεις στη Μιανμάρ.

Τον Μάιο του 2008, ο κυκλώνας Nargis έπληξε τη Μιανμάρ με ένα κύμα καταιγίδας που κατέστρεψε κατοικημένες περιοχές γύρω από το δέλτα του ποταμού Irrawaddy. Τουλάχιστον 138.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες χιλιάδες σπίτια και άλλα κτήρια παρασύρθηκαν.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή