Απαλλακτικό πόρισμα για τον Τραμπ

Απαλλακτικό πόρισμα για τον Τραμπ

Δεν έπρεπε καν να είχε διεξαχθεί έρευνα εναντίον του για σχέσεις με τη Ρωσία, αποφάνθηκε ο ειδικός ανακριτής

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το FBI δεν είχε ποτέ στα χέρια του αξιόπιστες ενδείξεις για σύμπραξη του επιτελείου Τραμπ με τη Ρωσία και δεν έπρεπε καν να ξεκινήσει την ατελέσφορη έρευνα που απασχόλησε για χρόνια την αμερικανική δημόσια ζωή. Αυτό είναι το βασικό πόρισμα της έρευνας που διεξήγαγε, με εντολή του υπουργείου Δικαιοσύνης, επί τέσσερα χρόνια ο ειδικός ανακριτής Τζον Ντάραμ και δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, αφού είχε παραδοθεί, τρεις ημέρες νωρίτερα, στα μέλη του Κογκρέσου.

Αν και είναι φτωχό ως προς τη διατύπωση κατηγοριών για την ποινική δίωξη των υπαιτίων, το πόρισμα Ντάραμ αναμένεται να δώσει τροφή στις αιτιάσεις του Τραμπ περί εργαλειοποίησης του FBI και της Δικαιοσύνης εναντίον του, καθώς ο τέως πρόεδρος έχει ήδη ξεκινήσει την εκστρατεία για την επανεκλογή του στην προεδρική αναμέτρηση του 2024 με τον Τζο Μπάιντεν. Στο αναλυτικό του πόρισμα, που εκτείνεται σε 309 σελίδες, ο Τζον Ντάραμ κατηγορεί το FBI ότι ξεκίνησε την έρευνα για πιθανή σύμπραξη του επιτελείου Τραμπ με τη Ρωσία στην εκλογική μάχη του 2016 εναντίον της Χίλαρι Κλίντον, βασισμένο μόνο σε «ακατέργαστες, αστήρικτες πληροφορίες που δεν είχαν υποστεί την αναγκαία ανάλυση».

Επιπλέον καταλογίζει στην ομοσπονδιακή υπηρεσία «προκατάληψη» υπέρ της υπόθεσης που εξαρχής είχε υιοθετήσει το FBI περί σύμπραξης Τραμπ – Ρώσων. Ακόμη χειρότερα για την υπηρεσία, της καταλογίζει ότι έκανε χρήση δύο μέτρων και δύο σταθμών, καθώς δεν έδειξε τον ίδιο ζήλο στις έρευνες που αφορούσαν καταγγελίες εις βάρος της Χίλαρι Κλίντον.

Οι έρευνες του Τζον Ντάραμ, πρώην ομοσπονδιακού εισαγγελέα στο Κονέκτικατ, ξεκίνησαν τον Μάιο του 2019, επί προεδρίας Τραμπ, όταν ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Γουίλιαμ Μπαρ του ανέθεσε να εξετάσει πιθανά ολισθήματα του FBI στην υπόθεση που πολιτογραφήθηκε με το όνομα «Crossfire Hurricane». Στη συνέχεια αυτή η έρευνα πέρασε στα χέρια του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ, ο οποίος τον Μάρτιο του 2019 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρξαν απτές ενδείξεις που θα μπορούσαν να στηρίξουν ποινική δίωξη κατά του Τραμπ.

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI απέτυχαν να μείνουν πιστά στην αποστολή τους για αυστηρή προσήλωση στον νόμο σε σχέση με ορισμένα γεγονότα και δραστηριότητες που περιγράφονται σε αυτή την έκθεση», τονίζει το πόρισμα. Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι «ανώτερα στελέχη του FBI έδειξαν σοβαρό έλλειμμα αναλυτικής αυστηρότητας απέναντι στις πληροφορίες που λάμβαναν από πολιτικά στρατευμένα πρόσωπα και οντότητες».

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να διωχθεί για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο και για τα απόρρητα έγγραφα που πήρε μαζί του όταν εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο, προσδοκούσε από καιρό τη δημοσιοποίηση του πορίσματος Ντάραμ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα αποκάλυπτε «το έγκλημα του αιώνα».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή