Γιατί 200 άτομα νήστεψαν μέχρι θανάτου

Γιατί 200 άτομα νήστεψαν μέχρι θανάτου

Παραθρηκευτικός ηγέτης στην Κένυα τα έπεισε ότι θα συναντήσουν τον Ιησού

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καριέρα του πάστορα Πoλ Μακένζι, o οποίος έφτασε να πείσει τουλάχιστον 200 ανθρώπους να αυτοκτονήσουν μέσω ασιτίας, προκειμένου να «συναντήσουν τον Ιησού», ξεκινάει το 2002. Ο τότε οδηγός ταξί κλήθηκε από μια γυναίκα που τον είχε γνωρίσει σε μια εκκλησία Βαπτιστών για να κηρύξει στην αυλή της. Το ταλέντο του έγινε αμέσως φανερό και οι δυο τους αποφάσισαν να προσφέρουν κάτι στον κόσμο. Eτσι ξεκίνησαν μια νέα εκκλησία Βαπτιστών, την Good News International.

Λίγο καιρό αργότερα, ωστόσο, οι δρόμοι τους χώρισαν απότομα. Εκείνη τον κατηγορούσε πως έκλεβε τα χρήματα που άφηναν οι πιστοί, ενώ ο Μακένζι υποστήριξε πως η πρώην συνεργάτις του ήταν μάγισσα. Ο Μακένζι εγκατέλειψε την πόλη και μεταφέρθηκε σε μια ερημική τοποθεσία στα νότια της χώρας, ενώ ταυτόχρονα άνοιξε και το δικό του τηλεοπτικό κανάλι. Με τη βοήθεια του Ιντερνετ και του νέου του καναλιού, η φωνή του άρχισε να ακούγεται σε ολόκληρη τη χώρα, ακόμη και σε κάποιες γειτονικές, και να κερδίζει φανατικούς οπαδούς.

«Πρώτα πρέπει να πεθάνουν τα παιδιά», είχε πει ο Μακένζι – «Πρέπει να μείνουν νηστικά στον ήλιο».

Εμμονικός με την επικείμενη καταστροφή του κόσμου, ο Μακένζι προσηλύτιζε πιστούς και τους συγκέντρωνε στην αχανή έκταση που ισχυριζόταν ότι του ανήκει, στο δάσος Σακάχολα. Μόλις ξέσπασε στην Κένυα η πανδημία του κορωνοϊού, την άνοιξη του 2020, ο Μακένζι είδε τις προφητείες του να πραγματοποιούνται. Πολλοί άνθρωποι που μέχρι τότε δυσπιστούσαν παράτησαν τα σπίτια τους και πήγαν να ζήσουν στην κοινότητά του, συχνά μαζί με τα παιδιά τους.

Εκεί κήρυττε πως ο μόνος τρόπος ώστε οι πιστοί να σώσουν τις ψυχές τους είναι να νηστέψουν μέχρι θανάτου ή και να σταυρωθούν. Στα δύο χρόνια που ακολούθησαν, ο Μακένζι έφτασε να απαγορεύει στους ανθρώπους που είχαν έρθει να ζήσουν μαζί του να χρησιμοποιούν φάρμακα ή να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Υποστήριζε πως ο ίδιος, μέσω αποκάλυψης, είχε λάβει ιατρικές και εκπαιδευτικές δεξιότητες τις οποίες προσέφερε με το αζημίωτο. Πλέον οι Αρχές έχουν εντοπίσει τουλάχιστον 200 πτώματα, πολλά σε ομαδικούς τάφους, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι αγνοούνται.

«Πρώτα πρέπει να πεθάνουν τα παιδιά», είχε πει ο Μακένζι. «Πρέπει να μείνουν νηστικά στον ήλιο». Επειτα, σειρά είχαν οι γυναίκες και τελευταίοι οι άντρες. Ο ίδιος θα περίμενε ώστε να καθοδηγήσει μέχρι και τον τελευταίο άνθρωπο που επιθυμούσε να συναντήσει τον Χριστό. Επειτα θα αυτοκτονούσε κι εκείνος με τον ίδιο τρόπο.

Η αντίδραση των Αρχών χαρακτηρίζεται υπερβολικά αργή για μια χώρα που κατέχει τον τίτλο μιας από τις πιο ανεπτυγμένες στην κεντρική Αφρική. Πολλοί συγγενείς των πιστών είχαν καταγγείλει εδώ και μήνες τις μεθόδους που εφαρμόζονταν στη Σακάχολα, ενώ τώρα ορκισμένοι ζητούν δικαιοσύνη. Θέση έχει πάρει πλέον και η κυβέρνηση, ενώ έχει ξεκινήσει ένας μεγάλος διάλογος στη χώρα σχετικά με τα όρια της θρησκευτικής ελευθερίας, καθώς τα φαινόμενα παραθρησκευτικών ηγετών και τηλε-ευαγγελιστών με επιρροή τείνουν να γίνουν συχνά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή