Ικανοποιημένοι από τις αεράμυνες οι Ουκρανοί: Λένε ότι αναχαίτισαν ρωσικούς υπερηχητικούς πυραύλους

Ικανοποιημένοι από τις αεράμυνες οι Ουκρανοί: Λένε ότι αναχαίτισαν ρωσικούς υπερηχητικούς πυραύλους

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι κατέστρεψε αμερικανικό σύστημα αεράμυνας Patriot στην Ουκρανία. Το Κίεβο, από την άλλη πλευρά, υποστηρίζει ότι κατέρριψε έξι ρωσικούς υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal που είχαν ως στόχο την ουκρανική πρωτεύουσα.

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντικρουόμενες και αντιφατικές, οι ειδήσεις που έρχονται από το μέτωπο της Ουκρανίας διαφέρουν ανάλογα με την πηγή.

Η Μόσχα υποστηρίζει, από την πλευρά της, ότι κατάφερε τα τελευταία 24ωρα, μέσα από τις πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσε, να καταστρέψει αμερικανικό σύστημα αεράμυνας Patriot το οποίο είχε μεταφερθεί στην Ουκρανία.

Από την άλλη μεριά ωστόσο, το Κίεβο και δυτικές πηγές υποστηρίζουν το ακριβώς αντίθετο: ότι δηλαδή τα συστήματα αεράμυνας που έχουν στείλει οι δυτικοί στην Ουκρανία ήταν ιδιαιτέρως αποτελεσματικά τα τελευταία 24ωρα στο μέτωπο της αναχαίτισης των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων.

«Η Ρωσία εκτόξευσε καταιγισμό από πυραύλους στη διάρκεια της νύχτας κατά του Κιέβου. Ωστόσο, Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν […] ότι η ουκρανική αεράμυνα αναχαίτισε 18 επιχειρούμενα ρωσικά πλήγματα, μεταξύ αυτών και έξι υπερηχητικούς πυραύλους», γράφουν οι Άνταμ Τέιλορ και Ντέιβιντ Στερν στην Washington Post.

«Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις που είχαν ως στόχο το Κίεβο. Ωστόσο, αυτό που είναι ιδιαίτερο αυτή τη φορά είναι ότι μεταξύ των πυραύλων που καταρρίφθηκαν ήταν και έξι υπερηχητικοί Kinzhal, που ταξιδεύουν με ταχύτητα 10 φορές την ταχύτητα του ήχου και θεωρητικά μπορούν να ξεφύγουν από τις συμβατικές αεράμυνες», σημειώνουν, από την πλευρά τους, οι συντάκτες του ιστοχώρου Gzero του Eurasia Network.

Υπενθυμίζεται ότι και πριν από μερικές εβδομάδες η Ουκρανία είχε καυχηθεί ότι κατέρριψε έναν ρωσικό Kinzhal με τα συστήματα Patriot που έχει πια στη διάθεσή της. Το Κρεμλίνο είχε ωστόσο σπεύσει τότε, από την πλευρά του, να διαψεύσει την «είδηση».

Εάν υπάρχει πάντως δόση αλήθειας σε όσα υποστηρίζουν οι Ουκρανοί, τότε οι δυτικές αεράμυνες με τις οποίες έχει ενισχυθεί το Κίεβο αποδεικνύονται στην πράξη αποτελεσματικές απέναντι στα «υπερόπλα» της Ρωσίας με ό,τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για τις από εδώ και πέρα εξελίξεις στο πεδίο των στρατιωτικών συγκρούσεων. 

Με πληροφορίες από Gzero, the Washington Post

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή