Μαθήματα… χαμόγελου μετά τις μάσκες

Μαθήματα… χαμόγελου μετά τις μάσκες

Την τελευταία τριετία, οι εκφράσεις περιορίστηκαν και πολλά άτομα αισθάνονται πως οι μύες των προσώπων τους έχουν «σκουριάσει»

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από λίγες ημέρες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε τη λήξη της πανδημίας του κορωνοϊού, υποβαθμίζοντάς τον σε κοινή ασθένεια. Πετώντας όμως τις μάσκες, πολλοί είναι εκείνοι που βρήκαν πως έχουν «χάσει το χαμόγελό τους». Την τελευταία τριετία, με τη μάσκα να είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής των περισσότερων πολιτών του κόσμου, τα χαμόγελα και οι υπόλοιπες εκφράσεις του προσώπου περιορίστηκαν σημαντικά και πολλά άτομα αισθάνονται πλέον πως οι μύες των προσώπων τους έχουν «σκουριάσει».

Η Κέικο Καβάνο, η οποία εδώ και έξι χρόνια προπονεί ανθρώπους στο να χαμογελούν, αποκτά πλέον όλο και περισσότερους πελάτες. Μπορεί στην Ιαπωνία η μάσκα να μην έγινε ποτέ επισήμως υποχρεωτική, όμως η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων τη χρησιμοποίησε καθώς οι Ιάπωνες είναι εξοικειωμένοι εδώ και δεκαετίες με τη μάσκα ως μέσο προστασίας από τη μόλυνση και τις αλλεργίες. «Οι άνθρωποι δεν έχουν κουνήσει τα ζυγωματικά τους εδώ και τρία χρόνια. Τώρα είναι χαμένοι», δηλώνει η Καβάνο. «Δεν μπορείς ξαφνικά να αρχίσεις να χρησιμοποιείς αυτούς τους μυς, χρειάζεσαι προπόνηση», προσθέτει.

Μαθήματα… χαμόγελου μετά τις μάσκες-1
Η Κέικο Καβάνο, η οποία εδώ και έξι χρόνια προπονεί ανθρώπους στο να χαμογελούν, αποκτά πλέον όλο και περισσότερους πελάτες. [Chang W. Lee/The New York Times]

Η Καβάνο άρχισε να προπονεί ανθρώπους για να χαμογελούν σε ένα γυμναστήριο το 2017. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει καμία ιατρική κατάρτιση, το πρόγραμμά της, που συνήθως καλύπτεται σε συνεδρίες διάρκειας μιας ώρας στο Διαδίκτυο ή από κοντά, αντλεί στοιχεία από τη γιόγκα και δίνει έμφαση στην ενίσχυση των ζυγωματικών μυών, οι οποίοι τραβούν τις γωνίες του στόματος. Πιστεύει επίσης ότι οι μύες ακριβώς κάτω από τα μάτια είναι το κλειδί και ότι οι αδύναμοι μύες εκεί δημιουργούν χαμόγελα που οδηγούνται από τα φρύδια, τα οποία μπορεί να κάνουν το μέτωπο να φαίνεται ρυτιδιασμένο. «Οι άνθρωποι γυμνάζουν τους μυς του σώματός τους, αλλά όχι τα πρόσωπά τους», εξηγεί. Η Καβάνο προσφέρει επίσης ταχύρρυθμα προγράμματα εκμάθησης με διπλώματα για ανθρώπους που θέλουν να διδάξουν το αντικείμενο, με κόστος περίπου 600 ευρώ.

Το πρόγραμμα εκγύμνασης των μυών που συμμετέχουν στη δημιουργία του χαμόγελου δεν είχε επιτυχία μόνο σε ιδιώτες που επιθυμούν να αυξήσουν τις πιθανότητές τους για μια καλή δουλειά ή έναν καλό γάμο. Η IBM Japan κάλεσε πρόσφατα την Καβάνο για να προπονήσει τα στελέχη και τις οικογένειές τους θεωρώντας πως μπορεί να τους βοηθήσει στο να είναι πιο ευτυχισμένοι. «Οι σκόπιμες κινήσεις των μυών στέλνουν σήματα στον εγκέφαλό σας για να δημιουργήσουν θετικά συναισθήματα, ακόμη και αν δεν αισθάνεστε ευτυχισμένοι», τους δήλωσε η ίδια. Αλλωστε, το μότο της είναι «περισσότερο χαμόγελο, περισσότερη ευτυχία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή