Επίκειται τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν-Ερντογάν με αφορμή τα σιτηρά

Επίκειται τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν-Ερντογάν με αφορμή τα σιτηρά

Οι δύο πρόεδροι αναμένεται να συζητήσουν και για τις εκλογές στην Τουρκία

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τηλεφωνική συνομιλία με αφορμή τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας πρόκειται να έχουν άμεσα οι πρόεδροι της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, και της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τουρκική πηγή.

Η συμφωνία για τη μεταφορά των προϊόντων ουκρανικής αλλά και ρωσικής παραγωγής μέσω του Βοσπόρου εκπνέει την Πέμπτη, και παρά την αρχική πίεση της Μόσχας για βελτίωση των όρων υπέρ της φαίνεται ότι τελικά θα συμφωνηθεί παράταση.

Πηγή από την Αγκυρα ανέφερε στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS το πρωί της Τετάρτης ότι επίκειται τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν-Ερντογάν για την προώθηση του ζητήματος.

«Το ενδεχόμενο τηλεφωνικών συνομιλιών τους δεν αποκλείεται, γιατί, όπως γνωρίζετε, η συμφωνία για τα σιτηρά λήγει αύριο. Είναι ζωτικής σημασίας να επιτευχθούν συμφωνίες για την παράτασή της», ανέφερε η τουρκική πηγή.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, χωρίς την παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά, οι τιμές των τροφίμων στις παγκόσμιες αγορές θα ανακάμψουν, δεν θα μπορούν να συγκρατηθούν χωρίς αυτήν. «Εάν η συμφωνία για τα σιτηρά δεν παραταθεί, τότε οι τιμές των τροφίμων θα ανέβουν ξανά. Χωρίς τη συμφωνία για τα σιτηρά, που λήγει αύριο, δεν θα είναι δυνατό να περιοριστούν. Ως εκ τούτου, εμείς, ως Τουρκία, αναμένουμε την παράτασή της», είπε η πηγή.

Στις 22 Ιουλίου, υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη πακέτο εγγράφων για την προμήθεια τροφίμων και λιπασμάτων στη διεθνή αγορά. Αρχικά, οι συμφωνίες συνήφθησαν για 120 ημέρες, και τον περασμένο Νοέμβριο παρατάθηκαν για το ίδιο διάστημα. Στις 18 Μαρτίου, η Ρωσία ανακοίνωσε την παράταση της συμφωνίας για 60 ημέρες, προειδοποιώντας ότι αυτή η φορά θα ήταν αρκετή για να αξιολογηθεί η εφαρμογή του μνημονίου που υπεγράφη με τον ΟΗΕ.

Ωστόσο μια τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν-Ερντογάν δε θα μπορεί παρά να έχει και περιεχόμενο σχετικό με τις τουρκικές εκλογές, με τη διαδικασία για την εκλογή προέδρου να οδηγείται για πρώτη φορά σε β’ γύρο. Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική αντιπολίτευση έχει επισήμως καταγγείλει διασπορά ψευδών ειδήσεων σε βάρος της από ρωσικούς κύκλους.

Πηγή: TASS

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή