Πιο κοντά το σενάριο υπερθέρμανσης του πλανήτη

Πιο κοντά το σενάριο υπερθέρμανσης του πλανήτη

Τη βεβαιότητά της ότι τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι τα θερμότερα στην καταγεγραμμένη Ιστορία εκφράζει η Διεθνής Μετεωρολογική Υπηρεσία του ΟΗΕ (WMO), εξαιτίας του συνδυασμού του κλιματικού φαινομένου Ελ Νίνιο και των εκπομπών καυσαερίων

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τη βεβαιότητά της ότι τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι τα θερμότερα στην καταγεγραμμένη ιστορία εκφράζει η Διεθνής Μετεωρολογική Υπηρεσία του ΟΗΕ (WMO), εξαιτίας του συνδυασμού του κλιματικού φαινομένου Ελ Νίνιο και των εκπομπών καυσαερίων.

Για πρώτη φορά, οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες αναμένεται να αυξηθούν κατά 1,5 βαθμό Κελσίου έως το 2027. Ο οργανισμός επισημαίνει, πάντως, στην έκθεσή του ότι κάτι τέτοιο δεν είναι νομοτελειακό και ότι υπάρχει ακόμη η δυνατότητα περιορισμού της ανόδου των θερμοκρασιών κάτω από τον 1,5 βαθμό, που έχει θέσει ως ανώτατο όριο η Συμφωνία του Παρισιού από το 2015.

Η WMO διαπίστωσε ότι το φαινόμενο Ελ Νίνιο θα παίξει ρόλο στην άνοδο των θερμοκρασιών. Το φαινόμενο Λα Νίνια, αντιθέτως, που κυριάρχησε μετεωρολογικά για τρία χρόνια για να λήξει τον Μάρτιο, περιορίζει την άνοδο της θερμοκρασίας.

Το Ελ Νίνιο, ωστόσο, αναμένεται να προκαλέσει την άνοδο της θερμοκρασίας των υδάτων στις τροπικές ζώνες του Ειρηνικού Ωκεανού, θερμαίνοντας και τα δύο ημισφαίρια της Γης. «Το Ελ Νίνιο θα συνδυασθεί με την προκαλούμενη από τον άνθρωπο κλιματική αλλαγή οδηγώντας τις παγκόσμιες θερμοκρασίες σε αχαρτογράφητα ύψη. Αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία, στην επισιτιστική ασφάλεια και στο περιβάλλον. Οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι», υπογράμμισε ο επικεφαλής της WMO, Πετέρι Τόλας.

Μιλώντας στο δίκτυο Al Jazeera, η φυσικός και ειδική του κλίματος στο Συμβούλιο Κλιματικής Δράσης της Μαλαισίας, Τζεμίλα Μαχμούντ, λέει: «Εκτιμώ πως ο κίνδυνος αφορά όλους μας, ανεξάρτητα από το εάν ζεις στο βόρειο ημισφαίριο ή στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Καμία δράση ή εκστρατεία από μέρους οργανώσεων δεν είναι αρκετή τη στιγμή που η κυβερνητική πολιτική σε όλο τον κόσμο ευνοεί την παραγωγή ορυκτών καυσίμων. Πρέπει να επανεξετάσουμε τους λόγους που οδηγούν σε τέτοια απραξία.

Η Διεθνής Μετεωρολογική Υπηρεσία του ΟΗΕ προβλέπει μέση άνοδο κατά 1,5 βαθμό Κελσίου έως το 2027.

Η έκθεση της WMO μού προκάλεσε οργή. Αντιμετωπίζουμε αυτό που στον ΟΗΕ αποκαλούμε “σύνδρομο αβεβαιότητας”. Πώς είναι δυνατόν να καταγράφουμε και να αποδεχόμαστε κάθε χρόνο τα στοιχεία αυτά και να αναρωτιόμαστε γιατί αυξάνονται οι ανθρωπιστικές κρίσεις;».

«Αυτή είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία που οι πιθανότητες η θερμοκρασία να αυξηθεί –έστω και προσωρινά– κατά 1,5 βαθμό Κελσίου βρίσκονται στο 66%», τονίζει ο Ανταμ Σκέιφ, επικεφαλής μακροπρόθεσμων προβλέψεων της βρετανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, ο οποίος συμμετείχε στην έκθεση της WMO.

Πιο κοντά το σενάριο υπερθέρμανσης του πλανήτη-1

Η υπηρεσία του ΟΗΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα από τα επόμενα πέντε χρόνια έχει 98% πιθανότητες να είναι το θερμότερο της σύγχρονης ιστορίας, ξεπερνώντας το 2016, όταν η μέση θερμοκρασία της Γης αυξήθηκε κατά 1,3 βαθμό Κελσίου. Σε αντίθεση με τις κλιματικές προβλέψεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, οι οποίες βασίζονται σε εκτιμήσεις μελλοντικών εκπομπών καυσαερίων, οι προβλέψεις της WMO στηρίζονται σε μακροπρόθεσμες μετεωρολογικές προβλέψεις.

Το Σύμφωνο του Παρισιού του 2015 έθεσε μακροπρόθεσμο στόχο περιορισμού των εκπομπών καυσαερίων και περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας στους δύο βαθμούς Κελσίου. Οι πιθανότητες ανόδου της μέσης θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου έχουν αυξηθεί, καθώς τα αέρια του θερμοκηπίου έχουν θερμάνει τους ωκεανούς και έχουν προκαλέσει ταχεία τήξη των πάγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή