Κίνα: Ανταγωνίζεται τη Μόσχα για επιρροή στην Κεντρική Ασία

Κίνα: Ανταγωνίζεται τη Μόσχα για επιρροή στην Κεντρική Ασία

Τους ηγέτες πέντε πρώην σοβιετικών δημοκρατιών υποδέχεται σήμερα ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής Κίνας – Κεντρικής Ασίας που διεξάγεται το διήμερο 18-19 Μαΐου στην πόλη Σιάν στην κεντρική Κίνα.

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους ηγέτες πέντε πρώην σοβιετικών δημοκρατιών υποδέχεται σήμερα ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής Κίνας – Κεντρικής Ασίας που διεξάγεται το διήμερο 18-19 Μαΐου στην πόλη Σιάν της επαρχίας Σαανσί στην κεντρική Κίνα.

«Η Κίνα προσπαθεί να ενισχύσει τους δεσμούς της στην πίσω αυλή της Ρωσίας στην Κεντρική Ασία», σημειώνει σε ανάλυσή του το πρακτορείο Reuters, υπογραμμίζοντας ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που ηγέτες πρώην σοβιετικών δημοκρατιών της κεντρικής Ασίας συναντώνται με την κινεζική ηγεσία δια ζώσης επί κινεζικού εδάφους.

Κίνα: Ανταγωνίζεται τη Μόσχα για επιρροή στην Κεντρική Ασία-1
REUTERS/Florence Lo

«Εξακολουθούν να υπάρχουν τομείς όπου οι κυβερνήσεις της Κίνας και της Ρωσίας ανταγωνίζονται μεταξύ τους για επιρροή, και οι δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας είναι ένα προφανές παράδειγμα», σημειώνει σε δική του ανάλυση ο ιστοχώρος Gzero του Eurasia Network.

Η πλευρά του Σι Τζινπίνγκ πρόκειται να φιλοξενήσει το διήμερο 18-19 Μαΐου στην πόλη Σιάν τους ηγέτες από Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν και Κιργιστάν. «Αυτές είναι όλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες αλλά είναι και μεγάλοι αποδέκτες κινεζικών επενδύσεων […] Καμία από αυτές τις χώρες της Κεντρικής Ασίας δεν θέλει να εξαρτάται υπερβολικά από τους εμπορικούς δεσμούς με τη Ρωσία, με φόντο το κόστος του πολέμου στην Ουκρανία και τις δυτικές κυρώσεις που επιβαρύνουν το οικονομικό μέλλον της Ρωσίας», υπογραμμίζουν οι αναλυτές του Gzero.

«Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να συζητήσει την εμβάθυνση των οικονομικών δεσμών και των δεσμών ασφάλειας με ομολόγους του από το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν, πρώην σοβιετικά κράτη που οι αναλυτές εκτιμούν ότι επιθυμούν εναλλακτικές πηγές επενδύσεων τώρα που η Μόσχα έχει επικεντρωθεί στον πόλεμο στην Ουκρανία», αναφέρει το Reuters.

Ενδεικτική είναι ωστόσο και η σχετική με τις σινορωσικές σχέσεις δήλωση που έκανε προ ημερών ο Χένρι Κίσινγκερ στον Economist: «Δεν έχω συναντήσει ποτέ Ρώσο ηγέτη που να έχει πει κάτι καλό για την Κίνα. Και δεν έχω συναντήσει ποτέ Κινέζο ηγέτη που να έχει πει κάτι καλό για τη Ρωσία…»

Με πληροφορίες από Reuters, Gzero

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή