Economist: Πώς αλλάζει η τακτική του ρωσικού στρατού επί ουκρανικού εδάφους

Economist: Πώς αλλάζει η τακτική του ρωσικού στρατού επί ουκρανικού εδάφους

Και πάλι όμως οι Ουκρανοί είναι σε θέση να επικρατήσουν στη μάχη

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν 15 μήνες από την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, ως επί το πλείστον ατελέσφορη, η τακτική του τροποποιείται και προσαρμόζεται στις απαιτήσεις του πολέμου αυτού σημειώνοντας σημαντική βελτίωση, επισημαίνει βρετανική μελέτη που δημοσιεύει το περιοδικό Economist, αλλά και πάλι οι Ουκρανοί είναι σε θέση να επικρατήσουν επί τους εδάφους.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε από τους Τζακ Γουότλιν και Νικ Ρέινολντς του Royal United Services Institute, μιας δεξαμενής σκέψης στο Λονδίνο, δείχνει πώς έχουν εξελιχθεί οι ρωσικές τακτικές. Επισημαίνουν αρκετούς τομείς όπου έχει σημειωθεί τροποποίηση, πολλοί από τους οποίους θα αποτελέσουν σημαντική απειλή για τα σχέδια αντεπίθεσης της Ουκρανίας.

Ομάδες «μιας χρήσης»

Το πιο σημαντικό είναι η βασική τακτική του πεζικού. Η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο χρησιμοποιώντας τακτικές ομάδες τάγματος , έναν σχηματισμό 800 περίπου ανδρών εξοπλισμένων θεωρητικά με τεθωρακισμένα, πυροβολικό και αεροπορική άμυνα. Αυτά αποδείχτηκαν θλιβερά ανεπαρκής δύναμη.

Αυτό από τότε έχει αλλάξει. Η Ρωσία στέλνει τώρα μικρές ομάδες πεζικού «μιας χρήσης», μια χούφτα ανδρών τη φορά, συχνά υπό την επήρεια αμφεταμινών, για «μάχη… μέχρι θανάτου». Δεν είναι κάποια μεγάλη επίθεση αλλά περισσότερο δόλωμα, που αποκαλύπτει τις θέσεις των Ουκρανών οι οποίοι επίσης σπαταλούν τα πυρομαχικά τους.

Στη συνέχεια, μεγαλύτερες ομάδες καλύτερα εκπαιδευμένου πεζικού επιτίθενται υποστηριζόμενες από τεθωρακισμένα, όλμους και πυροβολικό. Εάν καταληφθεί μια θέση, οχυρώνεται εντός 12 ωρών.

Economist: Πώς αλλάζει η τακτική του ρωσικού στρατού επί ουκρανικού εδάφους-1

«Η ταχύτητα με την οποία σκάβει το ρωσικό πεζικό και βελτιώνει τις θέσεις μάχης είναι αξιοσημείωτη», λένε οι συγγραφείς της μελέτης. που μετέβησαν στην Ουκρανία και μίλησαν με Ουκρανούς επιτελείς. Οι Ρώσοι μηχανικοί τα κατάφεραν ιδιαίτερα καλά στην κατασκευή οχυρώσεων, στην τοποθέτηση γεφυρών και στη ναρκοθέτηση. Σε ορισμένες περιοχές οι αμυντικές οχυρώσεις φτάνουν σε βάθος έως και 30 χιλιομέτρων.

Παράλληλα βελτιώνεται και το ρωσικό πυροβολικό. Αν και ο ρυθμός των πυρών είναι μειωμένος, το ρωσικό πυροβολικό είναι πιο εύστοχο. Επίσης τα αναγνωριστικά drone είναι ολοένα και πιο αποτελεσματικά, επιτρέποντας στα τηλεβόλα να χτυπήσουν ουκρανικούς στόχους μέσα σε τρία έως πέντε λεπτά από τον εντοπισμό. Αυτό ενισχύεται από την αυξανόμενη χρήση του συστήματος Strelets, ενός μικρού υπολογιστή που συνδέει drone και επίγειους αισθητήρες με τις συστοιχίες του πυροβολικού.

Παγίδες

Μια ακόμη συνήθης τακτική των Ρώσων πλέον είναι αφού καταλάβουν μια περιοχή να αποσύρονται για να παρασυρθούν εκεί οι Ουκρανοί και να βάλουν εναντίον τους, σαν σε παγίδα.

Νέα στρατηγική ακολουθούν και οι δυνάμεις τεθωρακισμένων: Αντί να επιλέγουν την ταχεία και ισχυρή επίθεση κατά των ουκρανικών γραμμών, επιλέγουν τις βολές από ασφαλή απόσταση, ενώ βελτιώνουν την απόκρυψή τους από θερμικό εντοπισμό, μαχόμενες νωρίς το πρωί ή το βράδυ.

Μία από τις πιο σημαντικές πτυχές του σύγκρουσης είναι ο ηλεκτρονικός πόλεμος, όπου η ρωσική προσαρμογή και βελτίωση ήταν πιο εντυπωσιακή, σύμφωνα με Δυτικούς και Ουκρανούς αξιωματούχους. Η Ρωσία έχει αναπτύξει μεγάλα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου για κάθε έκταση 10 χιλιομέτρων του μετώπου. Σε μεγάλο βαθμό στοχεύουν τα drone, και βοηθούν πολύ: Η Ουκρανία χάνει 10.000 drone το μήνα, αναφέρει η μελέτη, δηλαδή πάνω από 300 απώλειες καθημερινά.

Η ρωσική αεροπορική άμυνα, που πέρυσι ήταν αντικείμενο χλεύης, έχει επίσης ενισχυθεί. Υπάρχει ολοένα και καλύτερη σύνδεση μεταξύ των μονάδων αυτών, επιτρέποντάς τους να μοιράζονται δεδομένα για εισερχόμενες απειλές, και έτσι καταρρίπτουν ένα σημαντικό ποσοστό πυραύλων.

Αυτά τα ευρήματα μπορεί να δώσουν την εντύπωση ότι η αντεπίθεση της Ουκρανίας είναι καταδικασμένη. Αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα όμως. Το κλειδί, συμπεραίνουν οι συγγραφείς της μελέτης, δεν είναι τόσο τα νέα όπλα όσο οι ορθές τακτικές: «Εάν η Ουκρανία μπορεί να πλήξει τη ρωσική άμυνα και να τους επιβάλει μια δυναμική κατάσταση, οι ρωσικές μονάδες είναι πιθανό να χάσουν γρήγορα τον συντονισμό τους».

Για να ξεπεράσουμε τις άμυνες και να εκμεταλλευτούμε τα κενά, λένε οι Ουκρανοί, θα απαιτήσουμε να γίνουν σωστά τα βασικά: ένα απόθεμα ανταλλακτικών για ό,τι εξοπλισμό που έρχεται από τη Δύση, εγχειρίδια μεταφρασμένα στα ουκρανικά και καλές ασκήσεις εκ των προτέρων.

Στις 14 Μαΐου οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν ότι οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία πιθανότατα δεν διαθέτουν «μεγάλο, ικανό, κινητό εφεδρικό προσωπικό για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που έρχονται». Το αμυντικό σύστημα της Ρωσίας είναι πολύ βελτιωμένο, αλλά είναι ακόμη εύθραυστο και οι Ουκρανοί μπορούν ακόμα να το νικήσουν.

Πηγή: The Economist

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή