Κομισιόν: Παρέμβαση για διερεύνηση του περιστατικού επαναπροώθησης μεταναστών

Κομισιόν: Παρέμβαση για διερεύνηση του περιστατικού επαναπροώθησης μεταναστών

«Οι αρμόδιες υπηρεσίες μου έστειλαν επίσημο αίτημα στις ελληνικές αρχές το περιστατικό αυτό να διερευνηθεί πλήρως και ανεξαρτήτως», αναφέρει η Η Επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Επίσημο αίτημα στις ελληνικές αρχές να διερευνήσουν ενδελεχώς και με ανεξάρτητα μέσα το περιστατικό, που αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα η αμερικανική εφημερίδα, New York Times σχετικά με επαναπροώθηση μεταναστών μέσω του ελληνικού λιμενικού, κατέθεσε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Ίλβα Γιόχανσον.

Υπενθύμισε μέσω του σχετικού tweet της ότι πριν από ένα χρόνο είχε συνάντηση με την ελληνική κυβέρνηση (συγκεκριμένα στις 30 Ιουνίου 2022), προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της διαχείρισης των συνόρων και όπως τονίζει «ξεκαθάρισα ότι δεν υπάρχει περιθώριο για παράνομες επιστροφές» μεταναστών. Παράλληλα, η Επίτροπος γνωστοποίησε ότι «οι αρμόδιες υπηρεσίες μου έστειλαν επίσημο αίτημα στις ελληνικές αρχές το περιστατικό αυτό να διερευνηθεί πλήρως και ανεξαρτήτως» .

«Είναι απαραίτητο να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα από τις ελληνικές αρχές που θα βασίζονται σε έναν ανεξάρτητο μηχανισμό παρακολούθησης» αναφέρει η κα Γιόχανσον, ενώ τονίζει ότι «η Κομισιόν είναι έτοιμη να λάβει τα κατάλληλα μέτρα, όπου αυτό κριθεί αναγκαίο».

Υπενθυμίζεται ότι οι NYTimes την περασμένη Παρασκευή σε σχετικό ρεπορτάζ τους παρουσίασαν βίντεο και μαρτυρίες μεταναστών υποστηρίζοντας ότι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και παιδιά, που αρχικά περισυνελέγησαν, οδηγήθηκαν πίσω στη θάλασσα, δηλαδή έγινε επαναπροώθηση (push back), μέσα σε μια βάρκα και τελικά, εγκαταλείφθηκαν από το Ελληνικό Λιμενικό. Το περιστατικό φέρεται να έλαβε χώρα τον περασμένο Απρίλιο.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή