Πόλεμος στην Ουκρανία: Στη νότια Ρωσία έχει επεκταθεί πλέον η αντιπαράθεση

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στη νότια Ρωσία έχει επεκταθεί πλέον η αντιπαράθεση

Η Ουκρανία αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη σε εχθροπραξίες επί ρωσικού εδάφους

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέο μέτωπο του ρωσο-ουκρανικού πολέμου φαίνεται να εξελίσσονται οι περιφέρειες του Μπέλγκοροντ και του Κουρσκ, στη νότια Ρωσία, αφού οι εχθροπραξίες πέρα από τα σύνορα, στη ρωσική τη φορά αυτή πλευρά, όλο και αυξάνονται, μαζί με τον πόλεμο πληροφοριών και προπαγάνδας που σοβεί σχετικά.

Οι ειδήσεις που έρχονται από την ουκρανική και τη ρωσική πλευρά είναι εντελώς διαφορετικές αναφορικά με την ίδια περιοχή, με τους Ρώσους να κάνουν λόγο για αυξανόμενη επιθετικότητα των Ουκρανών επί ρωσικού εδάφους –έχοντας πάντως χάσει τη Δυτική προσοχή εξαιτίας της πολυετούς προσπάθειας προπαγάνδας από τη Μόσχα- και τους Ουκρανούς να αποποιούνται κάθε ευθύνης και να αποφεύγουν να αναφέρουν οτιδήποτε για περιοχές πέρα από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.

Υστερα από πολλαπλά διασυνοριακά επεισόδια με επιθέσεις από αέρος στις περιφέρειες του Κουρσκ και του Μπέλγκοροντ τους προηγούμενους μήνες, τη Δευτέρα προέκυψε σύμφωνα με τους Ρώσους ένα σοβαρό περιστατικό εισόδου ουκρανικού τεθωρακισμένου επί ρωσικού εδάφους με κατάληψη ενός μικροσκοπικού κομματιού της νόμιμης ρωσικής επικράτειας (όχι αυτής που μονομερώς προσάρτησε τον περασμένο Σεπτέμβριο και ανήκει στην Ουκρανία).

Από ουκρανικής πλευράς μεταδόθηκε ότι δεν επρόκειτο για δραστηριότητα των ουκρανικών δυνάμεων αλλά για κίνηση Ρώσων που αντιτίθενται στο καθεστώς Πούτιν, υπό την ονομασία «Ελεύθερη Ρωσία».

Κατά τους Ρώσους οι μάχες με αυτούς που αποκαλούν Ουκρανούς κομμάντος συνεχίζονται την Τρίτη για την απώθησή τους από το ρωσικό έδαφος, με το πρακτορείο TASS να αναφέρει ότι «έχει επεκταθεί η μάχη πέρα από τα ουκρανικά σύνορα με σκοπό την τελική εξολόθρευση των εισβολέων».

Η ρωσική υπηρεσία ερευνών άνοιξε φάκελο περί «τρομοκρατικής επίθεσης» στην περιοχή, πράγμα που δεν σημαίνει απαραίτητα αποδοχή ότι επρόκειτο για Ρώσους αντικαθεστωτικούς, καθώς και τους Ουκρανούς τρομοκράτες τους αποκαλούν συχνά στη Ρωσία, και προσπάθεια άμυνας από τη Δευτέρα ως «αντιτρομοκρατική επιχείρηση».

Την Τρίτη επίσης ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Κουρσκ Ρομάν Σταροβόιτ έκανε λόγο για ουκρανικό βομβαρδισμό σε τρία χωριά της περιοχής Κορενέφσκι που προκάλεσε και διακοπή ρεύματος σε περίπου 400 καταναλωτές εκεί.

Παράλληλα οι αρχές του Μπέλγκοροντ έκαναν λόγο για πολλά ουκρανικά ντρόουν που κατέρριψε η ρωσική αεράμυνα τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης.

Πηγή: Reuters, TASS

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή