Η αλιεία προκαλεί… νέα τρικυμία στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας

Η αλιεία προκαλεί… νέα τρικυμία στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας

Η καταπολέμηση της καταγγελλόμενης ως παράνομης, λαθραίας και άναρχης κινεζικής αλιείας αποτελεί πια βασικό στόχο για την Ουάσιγκτον στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αλιευτικός στόλος της Κίνας αναδύεται πια ως μια νέα γεωπολιτική εστία εντάσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, σημειώνουν σε άρθρο τους οι Financial Times.

Η κινεζική βιομηχανία υπερπόντιας αλιείας είναι μακράν η μεγαλύτερη στον κόσμο, τόσο ως προς τον όγκο των αλιευμάτων της όσο και ως προς το μέγεθος του κινεζικού στόλου ο οποίος εκτιμάται ότι αριθμεί περί τα 10.000 πλοία ανοικτής θαλάσσης.

Οργανώσεις για το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν στρέψει κατά καιρούς τα «πυρά» της κριτικής τους κατά της κινεζικής αλιευτικής βιομηχανίας την οποία έχουν κατηγορήσει για αλίευση προστατευόμενων/απειλούμενων ειδών και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους ωστόσο, η καταπολέμηση της καταγγελλόμενης ως παράνομης, λαθραίας και άναρχης κινεζικής αλιείας έχει εξελιχθεί σε πυλώνα της πολιτικής που έχει υιοθετήσει η αμερικανική διοίκηση υπό τον Τζο Μπάιντεν στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, με στόχο τον περιορισμό της καταγγελλόμενης κινεζικής «υπερεπέκτασης».

Η αλιεία προκαλεί… νέα τρικυμία στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας-1
(Suboficial Hunter Schnabel/Guardia Costera de EEUU via AP)

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Αυστραλία και η Ινδία ανακοίνωσαν πέρυσι μια κοινή πρωτοβουλία για τον αποτελεσματικότερο (μέσω δορυφόρων) εντοπισμό των περιστατικών παράνομης αλιείας στις περιοχές του Ειρηνικού με απώτερο σκοπό την περιορισμό και την εξάλειψή τους.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε δύο μεγάλες κινεζικές αλιευτικές εταιρείες (Dalian Ocean Fishing Company, Pingtan Marine Enterprise), ενώ η ακτοφυλακή των Ηνωμένων Πολιτείων ενισχύει παράλληλα τη συνεργασία της με τις δυνάμεις άλλων χωρών στον Ειρηνικό.

Καθώς οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας έχουν υποχωρήσει πια στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών, η αλιεία καθίσταται ένα ολοένα πιο οξύ σημείο έντασης ανάμεσα στις δύο στρατιωτικές υπερδυνάμεις, γράφει ο Έντουαρντ Ουάιτ στους FT.

Για την Ουάσιγκτον, το θέμα της παράνομης, λαθραίας και άναρχης κινεζικής αλιείας αποτελεί «ζήτημα εθνικής ασφάλειας», όπως λέγεται.

Από τη μία πλευρά, τίθενται ζητήματα διαφύλαξης της βιωσιμότητας των ιχθυοαποθεμάτων, προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και περιορισμού του αθέμιτου ανταγωνισμού.

Παράλληλα ωστόσο, αυτό που προβληματίζει την Ουάσιγκτον σχετικά με τα κινεζικά αλιευτικά είναι και η διπλή τους χρήση καθώς εκείνα δεν εξυπηρετούν μόνο εμπορικούς/αλιευτικούς σκοπούς αλλά λειτουργούν και ως εναλλακτική «ακτοφυλακή» ή ναυτική δύναμη που υποστηρίζει τις επίσημες κινεζικές ναυτικές δυνάμεις στις αποστολές τους και «παγιώνει» την κινεζική παρουσία σε διαφιλονικούμενες θαλάσσιες ζώνες.  

Από την πλευρά του το Πεκίνο – το οποίο υποστηρίζει την αλιευτική του βιομηχανία με γενναιόδωρες επιδοτήσεις – απορρίπτει όσα καταγγέλλονται είτε ως αναληθή είτε ως κακόβουλα.

Βγαίνοντας στην αντεπίθεση δε, το κινεζικό ΥΠΕΞ κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι στέλνουν τα δικά τους αλιευτικά σε περιοχές εκτός των ορίων τους.

Με πληροφορίες από FT

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή