Το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο του κόσμου κατέπλευσε στο Οσλο για γυμνάσια του ΝΑΤΟ

Το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο του κόσμου κατέπλευσε στο Οσλο για γυμνάσια του ΝΑΤΟ

Το USS Gerald R. Ford είναι πυρηνοκίνητο και έχει μήκος 337 μέτρα

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο του κόσμου, το USS Gerald R. Ford, κατέπλευσε σήμερα στο Οσλο, σε μια επίδειξη της ισχύος του ΝΑΤΟ σε περίοδο αυξημένων εντάσεων ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το πολεμικό πλοίο και το πλήρωμά του θα πραγματοποιήσουν τις ερχόμενες ημέρες εκπαιδευτικές ασκήσεις με τις νορβηγικές ένοπλες δυνάμεις κατά μήκος των ακτών της χώρας, ανακοινώθηκε από τις νορβηγικές ένοπλες δυνάμεις.

«Αυτή η επίσκεψη είναι ένα σημαντικό σινιάλο για τη στενή διμερή σχέση ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Νορβηγία και ένα σινιάλο για την αξιοπιστία της συλλογικής άμυνας και αποτροπής», δήλωσε ο Τζόνι Κάρλσεν, εκπρόσωπος του Νορβηγικού Κοινού Επιτελείου, που αποτελεί το κέντρο διοίκησης επιχειρήσεων των νορβηγικών ενόπλων δυνάμεων. Νορβηγικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως το αεροπλανοφόρο θα πλεύσει βόρεια του Αρκτικού Κύκλου. Ο Κάρλσεν αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.

«Δεν υπάρχουν ζητήματα στον (αρκτικό) βορρά που απαιτούν στρατιωτική λύση, ούτε θέματα στα οποία χρειάζεται έξωθεν επέμβαση», ανέφερε η ρωσική πρεσβεία σε ανάρτησή της στο Facebook. «Εχοντας κατά νου την παραδοχή του Οσλο ότι η Ρωσία δεν αποτελεί άμεση στρατιωτική απειλή για τη Νορβηγία, τέτοιες επιδείξεις ισχύος φαίνονται παράλογες και επιβλαβείς».

Η Νορβηγία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει σύνορα με τη Ρωσία στην Αρκτική και πέρυσι έγινε ο μεγαλύτερος προμηθευτής αερίου της Ευρώπης μετά τη μείωση των ροών αερίου από τη Ρωσία. Οι νορβηγικές ένοπλες δυνάμεις και σύμμαχοι του ΝΑΤΟ περιπολούν από το φθινόπωρο γύρω από θαλάσσιες πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου και αερίου, μετά τις εκρήξεις που είχαν σημειωθεί στους αγωγούς Nord Stream στη Θάλασσα της Βαλτικής.

Το USS Gerald R. Ford είναι πυρηνοκίνητο και έχει μήκος 337 μέτρα (το μήκος των αεροπλανοφόρων κλάσης Νίμιτς είναι 332,8 μέτρα), γεγονός που το καθιστά το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο στον πλανήτη. Η νέα ναυαρχίδα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ είναι επίσης το πιο προηγμένο αεροπλανοφόρο στον κόσμο. Κατά τον σχεδιασμό του ενσωματώθηκαν περισσότερες από είκοσι νέες τεχνολογίες, περιλαμβανομένου και ενός ηλεκτρομαγνητικού συστήματος απονήωσης αεροσκαφών (αντί για υδραυλικούς καταπέλτες ατμού). 

Επίσημα το αεροπλανοφόρο Gerald R. Ford τέθηκε σε υπηρεσία το 2017 από τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, μάλιστα, είχε προκαλέσει σάλο, βάλλοντας κατά των ηλεκτρομαγνητικών καταπελτών (οι οποίοι πράγματι παρουσίαζαν τεχνικά προβλήματα εκείνη την περίοδο) και απαιτώντας την επιστροφή στους καταπέλτες ατμού.

Με πληροφορίες από Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή