Τουρκικές εκλογές: Εσπασε κάθε ρεκόρ η συμμετοχή των αποδήμων στον β’ γύρο

Τουρκικές εκλογές: Εσπασε κάθε ρεκόρ η συμμετοχή των αποδήμων στον β’ γύρο

Οι Τούρκοι που ψήφισαν στο εξωτερικό ξεπέρασαν τους 1,85 εκατ. αυτή τη φορά

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία εκτός Τουρκίας, σε πρεσβείες και προξενεία για τον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 28 Μαΐου. Αν και η περίοδος της ψηφοφορίας ήταν μικρότερη κατά μία εβδομάδα (από 12 ημέρες στον α’ γύρο σε μόνο πέντε ημέρες τώρα), το ποσοστό συμμετοχής και ο αριθμός των ψήφων σημείωσαν ρεκόρ όλων των εποχών, ενδεικτικό της πόλωσης μεταξύ των Τούρκων εκλογέων.

Αρχικά μάλιστα είχε προβλεφθεί σε πολλές χώρες να είναι μόνο δύο ημέρες η διάρκεια της ψηφοφορίας, αλλά το τεράστιο ενδιαφέρον από τους εκτός Τουρκίας ψηφοφόρους οδήγησε το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα του υποψηφίου Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να αιτηθεί παράταση κατά τρεις μέρες της διαδικασίας σε πρεσβείες και προξενεία, πράγμα που εγκρίθηκε.

Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το βράδυ της Τετάρτης πως ο αριθμός των ψηφοφόρων που ψήφισαν στο εξωτερικό ήταν 1.856.968. Η περίοδος ψηφοφορίας ήταν 20-24 Μαΐου.

Κατά τη διαδικασία για τον α’ γύρο, που μάλιστα συνέτρεξε με τις βουλευτικές εκλογές της γείτονος, ο αριθμός των ψηφοφόρων που συμμετείχαν με την ψήφο τους σε πρεσβείες και προξενεία στο εξωτερικό, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα, είχε ανέλθει σε 1.691.287.

Το ποσοστό συμμετοχής επί των εγγεγραμμένων ανήλθε στον α’ γύρο στο 49,4%. Τώρα, στον επαναληπτικό γύρο, εκτιμάται ότι έχει ξεπεράσει το 54,2%.

Η δε ψηφοφορία στα τελωνεία Τουρκίας, στα σύνορα, θα συνεχιστεί κανονικά ως τις 28 Μαΐου, την ημέρα που θα ανοίξουν οι κάλπες και σε όλη την τουρκική επικράτεια.

Η ψήφος των απόδημων Τούρκων εκτιμάται ότι στρέφεται συνήθως υπέρ των Κεμαλιστών, άρα η αυξημένη συμμετοχή είναι πιθανό να ευνοήσει τον κ. Κιλιτσντάρογλου έναντι του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη μονομαχία τους στον β’ γύρο της Κυριακής.

Πηγή: Anadolu, NTV

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT