Αριθμός ρεκόρ μεταναστών στη Βρετανία, παρά τις υποσχέσεις του Brexit

Αριθμός ρεκόρ μεταναστών στη Βρετανία, παρά τις υποσχέσεις του Brexit

Οι επικεφαλής της εκστρατείας για το δημοψήφισμα του Brexit υποστήριζαν πως η αποχώρηση από την Ε.Ε. θα έδινε στη Βρετανία μεγαλύτερο έλεγχο των συνόρων της.

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καθαρή μετανάστευση προς τη Βρετανία έφτασε τους 606.000 ανθρώπους πέρυσι, αριθμό που αποτελεί υψηλό ρεκόρ, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, αυξάνοντας την πίεση στον Βρετανό πρωθυπουργό, Ρίσι Σούνακ, ο οποίος έχει δεσμευτεί πως θα τη μειώσει.

Η αύξηση οφείλεται κατά κύριο λόγο σε πολίτες χωρών που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, περιλαμβανομένων των προσφύγων, βάσει προγραμμάτων της βρετανικής κυβέρνησης για τη χορήγηση βίζας σε Ουκρανούς, και εκείνων που μεταναστεύουν για δουλειά και για σπουδές, ανέφερε το Γραφείο Στατιστικής (Office for National Statistics – ONS).

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι συνολικές αφίξεις, το 2022, ήταν γύρω στα 1,16 εκατομμύρια, ενώ 557.000 άτομα εγκατέλειψαν τη χώρα. Το ONS ανέφερε πως 925.000 από εκείνους που έφθασαν το 2022 ήταν από χώρες εκτός Ε.Ε., 151.000 ήρθαν από την Ε.Ε. και 88.000 ήταν Βρετανοί πολίτες.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, Ρίσι Σούνακ, οι αριθμοί είναι υψηλοί, χωρίς ωστόσο να παραδέχεται πως η μετανάστευση στη χώρα είναι εκτός ελέγχου, με την υπουργό Εσωτερικών του Εργατικού Κόμματος, Ιβέτ Κούπερ, να υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση «δεν έχει κανέναν έλεγχο στη μετανάστευση».

Ο Σούνακ έχει δεσμευτεί επίσης να καταστείλει την παράνομη μετανάστευση, μετά τις αφίξεις δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που διέσχισαν με μικρά σκάφη τη Μάγχη, από την ηπειρωτική Ευρώπη, τα τελευταία χρόνια.

Η μείωση της καθαρής μετανάστευσης ήταν μια υπόσχεση στο προεκλογικό μανιφέστο του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος το 2019, όταν ο αριθμός ήταν 226.000. Τα προηγούμενα στοιχεία, τον Νοέμβριο, έδειξαν ότι η καθαρή μετανάστευση ήταν 504.000 το έτος έως τον Ιούνιο.

Οι επικεφαλής της εκστρατείας για το δημοψήφισμα του Brexit υποστήριζαν πως η αποχώρηση από την Ε.Ε. θα έδινε στη Βρετανία μεγαλύτερο έλεγχο των συνόρων της και πολλοί που ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης έχουν επικαλεστεί την υψηλή μετανάστευση και την πίεση, που λένε πως θέτει στις δημόσιες υπηρεσίες, ως έναν παράγοντα για την απόφασή τους.

Την Τρίτη, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε περιορισμούς στις φοιτητικές βίζες, τη μεγαλύτερη πηγή μετανάστευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μόνο μεταπτυχιακοί φοιτητές θα μπορούν να φέρουν μέλη της οικογένειάς τους στη χώρα, σύμφωνα με τους νέους κανόνες.

Το υπουργείο είπε επίσης πως θα απαγορεύσει στους ανθρώπους «να χρησιμοποιούν τη φοιτητική βίζα ως μια κερκόπορτα για να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο», εμποδίζοντάς τους να αλλάξουν τύπους βίζας έως ότου τελειώσουν οι σπουδές τους και επανεξετάζοντας τους ελέγχους σχετικά με την απόδειξη των κεφαλαίων τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, CNBC

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή