Ισπανία: Διάσωση υπέρβαρου άνδρα με σύνδρομο του Διογένη

Ισπανία: Διάσωση υπέρβαρου άνδρα με σύνδρομο του Διογένη

Οι πυροσβέστες φορούσαν μάσκες και στολές βιολογικού κινδύνου. Αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι δεν είχαν ενεργήσει ποτέ σε μια τόσο ακραία κατάσταση.

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας 48χρονος υπέρβαρος άνδρας με σύνδρομο του Διογένη χρειάστηκε τη βοήθεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για να μπορέσει να απεγκλωβιστεί από το διαμέρισμά του στη Βαρκελώνη. Ο άνδρας τηλεφώνησε γύρω στις 8.30 το πρωί στο τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης 112 για να ζητήσει βοήθεια επειδή είχε πέσει και δεν μπορούσε να βγει από το σπίτι του, όπως επιβεβαίωσαν πηγές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Με τη χρήση εκσκαφέα, καθώς οι πόρτες δεν άνοιγαν, οι πυροσβέστες αφαιρούσαν τις σακούλες, τα πλαστικά, τα κουτιά και άλλα σκουπίδια που είχαν συσσωρευτεί στο σπίτι του άνδρα. Εν τέλει, οι πυροσβέστες έβγαλαν τον άνδρα με τη βοήθεια ανυψωτικού μηχανήματος. Οι πυροσβέστες φορούσαν μάσκες και στολές βιολογικού κινδύνου. Αστυνομικές πηγές είπε πως δεν είχαν ενεργήσει ποτέ σε μια τόσο ακραία κατάσταση. Η διάσωση διήρκεσε συνολικά επτά ώρες. 

Η αστυνομία αναφέρει ότι ο άνδρας δεν είχε βγει από το σπίτι του από την πανδημία, όταν άρχισε να εργάζεται από απόσταση.

Ο άνδρας νοσηλεύεται αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο, αλλά δεν υπάρχει φόβος για τη ζωή του, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές. Το δημοτικό συμβούλιο είναι σε συνεργασία με το ιατρικό προσωπικό για να παρακολουθεί την πορεία του. «Πρέπει να αναλύσουμε αν μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του ή αν πρέπει να εισαχθεί σε κέντρο κοινωνικο-υγειονομικής περίθαλψης», αναφέρουν οι αρχές.

Το σύνδρομο του Διογένη, ή αλλιώς το σύνδρομο αποθησαύρισης (Hoarding Disorder), παρατηρήθηκε πρώτη φορά το 1947 στην Αμερική, όπου δύο αδέρφια βρέθηκαν νεκρά μέσα στο σπίτι τους το οποίο περιείχε 120 τόνους ετερογενή υλικά. Η κατάσταση αυτή αναφέρεται πιο συχνά ως «αποθησαύριση». Συνήθως χαρακτηρίζεται από την επιθυμία συλλογής και διατήρησης τυχαίων αντικειμένων. Τα άτομα με αυτή την πάθηση συχνά αντιμετωπίζουν κοινωνική απομόνωση επειδή ζουν μέσα σε ανθυγιεινές συνθήκες με στοιβαγμένα πράγματα σε όλο τους το σπίτι τους. 

Με πληροφορίες από Εl Pais

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή