Ελληνική τεχνογνωσία στην εκπαίδευση του ουκρανικού στρατού

Ελληνική τεχνογνωσία στην εκπαίδευση του ουκρανικού στρατού

Η Ελλάδα είναι παρούσα στις συζητήσεις για τη συνέχιση παροχής βοήθειας προς την Ουκρανία αν και σε αυτή τη φάση όχι για την παραχώρηση οπλικών συστημάτων

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα ήταν μια από τις πρώτες χώρες που ενίσχυσαν την Ουκρανία με όπλα και πυρομαχικά, με μια πολιτική απόφαση η οποία ελήφθη ταχύτατα ακριβώς πριν από 15 μήνες. Παρά το γεγονός ότι η προσοχή βρίσκεται αυτή τη στιγμή στραμμένη στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, η Ελλάδα είναι παρούσα στις συζητήσεις για τη συνέχιση παροχής βοήθειας προς την Ουκρανία αν και σε αυτή τη φάση όχι για την παραχώρηση οπλικών συστημάτων. Υπενθυμίζεται ότι και στη σχετικά πρόσφατη επίσκεψη του Ουκρανού υπουργού Εθνικής Άμυνας Ολέξιι Ρέζνικοφ στην Αθήνα, ξεκαθαρίστηκε ότι η Ελλάδα σε αυτή τη φάση δεν πρόκειται να παραχωρήσει αντιαεροπορικούς πυραύλους S-300, ενδεχόμενο που, άλλωστε, είχε διερευνηθεί σε προηγούμενη φάση και από την Ουάσιγκτον.  

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα θα βοηθήσει τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις να εκπαιδευτούν στους παρακάτω τομείς: 

  • Στην εκπαίδευση πληρωμάτων των κυρίων αρμάτων μάχης Leopard 1. Ο Στρατός Ξηράς διαθέτει υψηλής τεχνολογίας εξομοιωτές για τα συγκεκριμένα, γερμανικής κατασκευής, άρματα μάχης. 
  • Τη διοίκηση και έλεγχο μικρών κλιμακίων μάχης των χερσαίων δυνάμεων
  • Την παροχή πρώτων βοηθειών από εξειδικευμένους γιατρούς και προσωπικό της στρατιωτικής ιατρικής. 
  • Και την εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών και ναρκών. 

Σε όλα αυτά τα πεδία οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν άριστη τεχνογνωσία, από την οποία έχουν ήδη επωφεληθεί και άλλες, κυρίως Νατοϊκές δυνάμεις, ωστόσο στη παρούσα φάση είναι απολύτως σαφές πως οι Ουκρανοί αναζητούν ήδη χρονομερίδια (time slots) ώστε να εκπαιδευτούν τα στελέχη των χερσαίων δυνάμεων, ενόψει της εντατικοποίησης των επιχειρήσεων σε όλο το εύρος του ουκρανικού μετώπου

Μετά τις εκλογές, πάντως, αναμένεται να ενταθούν οι ήδη υφιστάμενες συζητήσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Ουάσιγκτον για το ενδεχόμενο προμήθειας δυτικών αντιαεροπορικών συστημάτων, προς σταδιακή αντικατάσταση των ρωσικής και σοβιετικής προέλευσης παρωχημένων συστημάτων που βρίσκονται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Πάντως από την Αθήνα έχει διαμηνυθεί επανειλημμένως και ποικιλοτρόπως ότι δίχως αντικατάσταση των συστημάτων αυτών, δεν είναι δυνατόν να παραχωρηθεί τίποτα στην Ουκρανία. 

Υπενθυμίζεται ότι, όπως η «Κ» αποκάλυψε στο σύνολο των περιπτώσεων πρώτη, πως η Ελλάδα έχει στείλει στην Ουκρανία τα εξής οπλικά συστήματα και πυρομαχικά: 

  • Συνολικά 20 ανατολικογερμανικής κατασκευής Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης  (ΤΟΜΑ) τύπου ΒΜΡ-1 τα οποία αντικαταστάθηκαν με ισάριθμα και τεχνολογικά ανώτερα ΤΟΜΑ γερμανικής προέλευσης τύπου Marder. Η συνολική συμφωνία αφορά 40 και έχει προς το παρόν παγώσει. 
  • Βλήματα και σκανδάλες φορητών αντιαεροπορικών πυραύλων (MANPADS) τύπου STINGER. Συνολικά πάνω από 10 τέτοια συστήματα έχουν παραδοθεί από την αρχή του πολέμου στις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.
  • Σημαντικό αριθμό τυφεκίων Καλάσνικοφ ΑΚ-47, τα οποία προέρχονται από φορτίο το οποίο είχε κατασχεθεί και ήταν εκ των πραγμάτων άχρηστα για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. 
  • Σημαντικό αριθμό ρουκετών για φορητά αντιαρματικά RPG-18 αλλά και πυραύλων για τους πολλαπλούς εκτοξευτές τύπου RM-70 των Ουκρανικών Χερσαίων Δυνάμεων. Η Ελλάδα διαθέτει πάνω από 200.000 πυραύλους για τους συγκεκριμένους εκτοξευτές κατασκευής πρώην Τσεχοσλοβακίας. Υπενθυμίζεται ότι, όπως η “Κ” έχει αποκαλύψει, οι Ουκρανοί έχουν ζητήσει το ενδεχόμενο διάθεσης και κάποιου συστήματος Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων RM-70 από τους περίπου 100 που διαθέτει το Ελληνικό Πυροβολικό.  Η απάντηση είναι έως σήμερα αρνητική. 
  • Εχει, επίσης, παραχωρηθεί αριθμός πολυβόλων γενικής χρήσης τύπου FN-MAG βελγικής κατασκευής. 
  • Τέλος, από την αρχή του πολέμου οι Ουκρανικές Δυνάμεις παραλαμβάνουν από την Ελλάδα σφαίρες διαμετρήματος 7,62 χιλιοστών. Κυρίως, όμως, η Αθήνα έχει συμβάλει με την απρόσκοπτη ροή πυρομαχικών για το Ουκρανικό πυροβολικό διαμετρήματος κύριως 155 χιλιοστών αλλά, επίσης, 105 και 203 χιλιοστών. 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή