Γερμανία: Επιχείρηση αποδόμησης του Ρόμπερτ Χάμπεκ

Γερμανία: Επιχείρηση αποδόμησης του Ρόμπερτ Χάμπεκ

Υποπτη σκόνη στο γραφείο του Γερμανού αντικαγκελαρίου – Πυρά για οικογενειοκρατία και διαχείριση θεμάτων ενέργειας

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

BEΡΟΛΙΝΟ. Ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση στήθηκε αφότου το γραφείο του υπουργού Οικονομικών και αντικαγκελαρίου της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, παρέλαβε φάκελο με ύποπτη λευκή σκόνη. Ο εντοπισμός του δέματος που εστάλη στο γραφείο των Πρασίνων στο λιμάνι του Φλένσμπουργκ στα βόρεια της χώρας προκάλεσε την εκκένωση αστυνομικού τμήματος στο κέντρο της πόλης. Εργαζόμενοι μετέφεραν τον ύποπτο φάκελο στο αστυνομικό τμήμα λίγο μετά το μεσημέρι της Τετάρτης, αφότου εντόπισαν τη λευκή σκόνη. Αμέσως κλήθηκε η πυροσβεστική και η γύρω περιοχή εκκενώθηκε. Μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχαν δημοσιοποιηθεί οι εργαστηριακές αναλύσεις της σκόνης, αν και η πιθανότητα να περιέχει επικίνδυνα χημικά ή ραδιενεργές ουσίες αποκλείστηκε γρήγορα.

Ο Χάμπεκ υπήρξε στην αρχή του κυβερνητικού βίου του τρικομματικού συνασπισμού στο Βερολίνο από τους δημοφιλέστερους υπουργούς. Εσχάτως όμως, και ειδικά έπειτα από σκάνδαλο διαφθοράς που οδήγησε στην αποπομπή έμπιστου υφυπουργού του με την κατηγορία της οικογενειοκρατίας, η δημοτικότητά του φθίνει. Από τον Ιανουάριο οι οικολόγοι ακτιβιστές είχαν αρχίσει να κατηγορούν τους Πράσινους που συμμετέχουν στην κυβέρνηση ότι ξεπουλήθηκαν. Ενα από τα γραφεία του Χάμπεκ καταλήφθηκε από διαμαρτυρόμενους πολίτες, που εξέφρασαν με αυτόν τον τρόπο τη συμπαράστασή τους σε όσους αντιδρούσαν στην κατεδάφιση του μικρού χωριού Λίτσερατ στη δυτική Γερμανία προκειμένου να επεκταθεί παρακείμενο ανθρακωρυχείο. Ο υπουργός Οικονομίας υπήρξε το πρόσωπο που επωμίστηκε την ενεργειακή μετάβαση λόγω της απαγκίστρωσης της χώρας από το ρωσικό φυσικό αέριο μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Στην έναρξη των ρωσικών επιχειρήσεων ανέλαβε με επιτυχία να εξηγήσει στη γερμανική κοινή γνώμη τις θυσίες που οφείλει να κάνει για να καταφέρει η χώρα να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της, ειδικά τον χειμώνα, και να μη βυθιστεί στο σκοτάδι. Οπως όμως αποκαλύφθηκε πριν από λίγες ημέρες, ο υφυπουργός του και στενός συνεργάτης του, Πάτρικ Γκράιχεν, διευκόλυνε τον διορισμό του κουμπάρου του στην κρατική υπηρεσία ενέργειας (Dena), ενώ ανέθεσε ένα σημαντικό έργο στην αδελφή του. Κι ενώ ο Χάμπεκ επέμενε να τον καλύπτει, ο Γκράιχεν υποχρεώθηκε έπειτα από σωρεία δημοσιευμάτων και κοινοβουλευτικών επερωτήσεων να παραιτηθεί.

Τα προβλήματα για τις κυβερνητικές επιδόσεις του αντικαγκελαρίου όμως δεν σταμάτησαν εκεί. Αυτή την εβδομάδα επρόκειτο να συζητηθεί στη γερμανική Βουλή το νομοσχέδιο θέρμανσης, που αποτελεί θεμέλιο λίθο της ατζέντας των Πρασίνων. Σύμφωνα με την πρόταση, το 65% των νέων συστημάτων θέρμανσης θα πρέπει να προέρχονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που θα σήμαινε πρακτικά απαγόρευση των καυστήρων φυσικού αερίου από το 2024. Ωστόσο, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες του υπουργού Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, αρνήθηκαν να φέρουν το νομοσχέδιο προς συζήτηση, προκαλώντας την οργή του Χάμπεκ. Το βασικό επιχείρημα των Ελεύθερων Δημοκρατών είναι ότι το σχέδιο νόμου χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή