Ισπανία: Τεστ αντοχής για τον Σάντσεθ οι δημοτικές κάλπες

Ισπανία: Τεστ αντοχής για τον Σάντσεθ οι δημοτικές κάλπες

«Κρας τεστ» για την κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ αναμένεται να αποτελέσουν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που θα διεξαχθούν την Κυριακή 28 Μαΐου στην Ισπανία

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κρας τεστ» για την κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ αναμένεται να αποτελέσουν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που θα διεξαχθούν την Κυριακή 28 Μαΐου στην Ισπανία. Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, ένα από τα ισχυρότερα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στην Ευρώπη που συμμάχησε με το κόμμα Ενωμένοι Μπορούμε (Ουνίδας Ποδέμος) και ανέλαβε την ηγεσία της χώρας τον Νοέμβριο του 2019, δεν έχει δοκιμαστεί σε κάποια σοβαρή εκλογική αναμέτρηση την τελευταία τετραετία εξαιτίας και των περιορισμών που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού.

Η δημοτικότητα ωστόσο τόσο του Σάντσεθ όσο και των αριστερών συμμάχων του φαίνεται να έχει μειωθεί σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ παράλληλα δημοσκοπήσεις σημειώνουν άνοδο της Ακροδεξιάς. Ειδικά στις περιφέρειες του Νότου, πολλοί είναι εκείνοι που κατηγορούν την κυβέρνηση πως δεν υπήρξε αρκετά προετοιμασμένη για το ιστορικό κύμα ζέστης που έπληξε τη χώρα τον προηγούμενο μήνα, ούτε για την ξηρασία που την ακολούθησε αφήνοντας αγρότες και κτηνοτρόφους χωρίς νερό και καταστρέφοντας την παραγωγή τους. Επιπλέον, υποστηρίζουν πως με τους νόμους που προωθεί η κυβέρνηση για την προστασία του περιβάλλοντος, περιφρονεί τις ανάγκες των μικρών παραγωγών και ενισχύει τις μεγάλες βιομηχανίες που έχουν τα χρήματα να αποκτήσουν τις νέες τεχνολογίες.

Τουρίστες γυρίστε πίσω

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πτώση της δημοτικότητας της κεντροαριστερής ισπανικής κυβέρνησης και άνοδο της Ακροδεξιάς.

Στο κτίριο της Οπερας, στη λεωφόρο Λα Ράμπλα της Βαρκελώνης, εμφανίστηκε πρόσφατα ένα γκράφιτι με το σύνθημα «Τουρίστες γυρίστε πίσω». Το περιστατικό αυτό δεν αποτελεί παρά μία ακόμα έκφανση του «αντι-τουριστικού» αισθήματος που φουντώνει στην πιο επισκέψιμη πόλη της Ισπανίας. Με περισσότερους από 27 εκατ. επισκέπτες ετησίως, η πρωτεύουσα της Καταλωνίας γίνεται διαρκώς πιο απρόσιτη για τους ντόπιους, καθώς οι τιμές των ενοικίων αυξάνονται ραγδαία και η διαθεσιμότητα των ακινήτων διαρκώς μειώνεται.

Το πρόβλημα του ελέγχου του υπερτουρισμού έχει γίνει κεντρικό στον πολιτικό διάλογο της χώρας και αναμένεται να επηρεάσει και την απόφαση πολλών ψηφοφόρων την ερχόμενη Κυριακή. Η ακροαριστερή δήμαρχος της Βαρκελώνης, η οποία διεκδικεί την τρίτη θητεία της, έχει υποσχεθεί πως θα βάλει «φρένο» στον αχαλίνωτο τουρισμό, μειώνοντας τον αριθμό των κρουαζιερόπλοιων που ελλιμενίζονται στην πόλη και μετατρέποντας ορισμένα ξενοδοχεία σε χώρους κοινωνικής στέγασης.

Οι εκλογές της Κυριακής, στις οποίες 12 από τις 17 κοινότητες της χώρας θα ψηφίσουν και για τα τοπικά τους Κοινοβούλια, έρχονται έξι μήνες προτού Ισπανοί και Ισπανίδες κληθούν να επιλέξουν τον νέο ηγέτη της χώρας. Καθώς κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν αναμένεται να κερδίσει την πλειοψηφία των 700 εδρών στο Κοινοβούλιο, η δυναμική που θα προκύψει από τις κάλπες των τοπικών εκλογών θα δώσει μια εικόνα και για τις πιθανές συμμαχίες που θα σχηματιστούν στο μέλλον και αναμένεται να βάλει τη χώρα σε μία μακρά προεκλογική περίοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή