Πορτογαλία: Ανοίγει τον δρόμο για ενδεχόμενο αποκλεισμό της Huawei από τα δίκτυα 5G

Πορτογαλία: Ανοίγει τον δρόμο για ενδεχόμενο αποκλεισμό της Huawei από τα δίκτυα 5G

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ενδέχεται να απαγορεύσει τη χρήση εξοπλισμού της κινεζικής εταιρείας στα δίκτυα 5G, προχωρώντας σε μια κίνηση που, σύμφωνα με τους Financial Times, μπορεί να αποτελέσει σοβαρό πλήγμα για τη Huawei στην Ευρώπη.

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ενδέχεται να απαγορεύσει τη χρήση εξοπλισμού της κινεζικής εταιρείας Huawei στα δίκτυα 5G της χώρας, προχωρώντας σε μια κίνηση η οποία, σύμφωνα με τους Financial Times, μπορεί να επιφέρει σοβαρό πλήγμα στις φιλοδοξίες της κινεζικής εταιρείας στην Ευρώπη.

Το ερώτημα εάν θα επιτραπεί ή όχι σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών να χρησιμοποιούν εξοπλισμό της Huawei στις υποδομές των δικτύων 5G έχει καταστεί μείζον ζήτημα σε ολόκληρη την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να πείσουν τους δυτικούς συμμάχους τους να αποκλείσουν τον κινεζικό κολοσσό των τηλεπικοινωνιών από τα εθνικά δίκτυά για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία, η Σουηδία, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία έχουν ήδη αποκλείσει τη Huawei από τα δικά τους δίκτυα 5G, ενώ και η Γερμανία φέτος δήλωσε ότι επανεξετάζει τη χρήση κινεζικών εξαρτημάτων στο δικό της δίκτυό.

Ωστόσο, η Πορτογαλία ήταν μία από τις λίγες χώρες της Ευρώπης που αρνούνταν μέχρι πρότινος να ακολουθήσουν την αμερικανική γραμμή έναντι της Huawei.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Αντόνιο Κόστα, η χώρα του οποίου υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους κατά κεφαλήν αποδέκτες κινεζικών επενδύσεων, είχε δηλώσει μιλώντας στους Financial Times το 2019 ότι οι κινεζικές εταιρείες «είχαν επιδείξει πλήρη σεβασμό στο πορτογαλικό νομικό πλαίσιο και στους κανόνες της αγοράς».

Οι τρεις κύριοι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας στην Πορτογαλία είναι η Altice Portugal, η Nos και η Vodafone. Η Altice Portugal, ο μεγαλύτερος εκ των παρόχων, είχε υπογράψει συμφωνία με την Huawei το 2018 για να χρησιμοποιήσει τον εξοπλισμό της στην ανάπτυξη του δικτύου 5G.

Ωστόσο πλέον, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε έγγραφο του συμβουλίου κυβερνοασφάλειας της Πορτογαλίας το οποίο δημοσιεύτηκε χθες στον ιστότοπο της πορτογαλικής κυβέρνησης, έχουν εκπονηθεί σχέδια ενδεχόμενης επιβολής περιορισμών στην χρήση κινεζικού εξοπλισμού με το αιτιολογικό ότι αυτός ο εξοπλισμός μπορεί να θεωρηθεί υψηλού κινδύνου.

Από την πλευρά της η Huawei έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η Huawei έχει συνεργαστεί με πορτογαλικούς παρόχους για τη δημιουργία ασύρματων δικτύων και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών […] Θα συνεχίσουμε να συμμορφωνόμαστε με όλους τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς…».

Με πληροφορίες από Financial Times

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή