Covid-19: Κορυφαίος Κινέζος επιστήμονας δεν αποκλείει να υπήρξε διαρροή από εργαστήριο

Covid-19: Κορυφαίος Κινέζος επιστήμονας δεν αποκλείει να υπήρξε διαρροή από εργαστήριο

Κορυφαίος ιολόγος και ανοσολόγος παγκοσμίως, ο καθηγητής Γκάο είναι τώρα αντιπρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Φυσικών Επιστημών της Κίνας

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ενδεχόμενο η Covid-19 να διέρρευσε από ένα εργαστήριο αναφέρθηκε ένας πρώην κορυφαίος επιστήμονας της κινεζικής κυβέρνησης.

Ως επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών (CDC) της Κίνας, ο καθηγητής Τζορτζ Γκάο έπαιξε βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στις προσπάθειες εντοπισμού της προέλευσής της. To Πεκίνο ωστόσο, απορρίπτει κάθε υπόνοια ότι η ασθένεια μπορεί να προέκυψε από εργαστήριο της Ουχάν.

Σε μια συνέντευξη για το podcast Fever του BBC Radio 4: The Hunt for Covid’s Origin, ο καθηγητής Γκάο υποστηρίζει εν τούτοις: «Μπορείς πάντα να υποπτεύεσαι οτιδήποτε. Αυτή είναι η επιστήμη. Μην αποκλείετε τίποτα». Σε μια ένδειξη ότι η κινεζική κυβέρνηση μπορεί πράγματι να εξέτασε τη «θεωρία του εργαστηρίου», ο καθηγητής προσθέτει επίσης στο BBC ότι διεξήχθη κάποιου είδους επίσημη έρευνα στο Ινστιτούτο Ιολογίας Γουχάν (WIV).

«Η κυβέρνηση ερεύνησε κάτι», παραδέχεται αλλά ξεκαθαρίζει ότι δεν συμμετείχε ο ίδιος. 

«Τα σχόλια του καθηγητή φαίνεται να έρχονται σε σοβαρή αντίθεση με τη δημόσια διατυπωμένη θέση της Κίνας», αναφέρει το BBC

«Η λεγόμενη διαρροή εργαστηρίου είναι ένα ψέμα που δημιουργήθηκε από δυνάμεις κατά της Κίνας. Έχει πολιτικά κίνητρα και δεν έχει καμία επιστημονική βάση», αναφέρεται σε δήλωση από την κινεζική πρεσβεία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει προωθήσει μια παράξενη, ανυπόστατη τρίτη δική της θεωρία. Ο ιός δεν προήλθε από το εργαστήριο ή την αγορά της Ουχάν, αλλά μπορεί να μπήκε στη χώρα μέσα από συσκευασίες κατεψυγμένων τροφίμων.

Από την αρχή της πανδημίας, υπήρχαν πολλές διαφορετικές απόψεις σχετικά με το σενάριο της διαρροής του ιού από εργαστήριο.

Ορισμένοι επιστήμονες την αντιμετώπιζαν ως μια θεωρία συνωμοσίας. Πολλοί Δημοκρατικοί πολιτικοί, δημοσιογράφοι και άλλοι υιοθέτησαν την εξήγηση ότι ο ιός μεταπήδησε από τα ζώα στους ανθρώπους.

Τώρα, το FBI και το Υπουργείο Ενέργειας, που απασχολούν κορυφαίους Αμερικανούς επιστήμονες, λένε ότι υπάρχει πιθανότητα ο ιός να προήλθε από εργαστήριο. Από την άλλη πλευρά, τέσσερις άλλες αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών λένε ότι είναι πιο πιθανό να προήλθε από ζώα.

Ποια είναι η θεωρία της διαρροής στο εργαστήριο;

Στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλαπλές θεωρίες διαρροής στο εργαστήριο.

Η πιο αληθοφανής είναι ότι ο ιός διέρρευσε κατά λάθος από ένα εργαστήριο στη περιοχή Γουχάν της Κίνας, όπου οι επιστήμονες τον μελετούσαν και πιθανώς τον τροποποιούσαν για ερευνητικούς και ιατρικούς σκοπούς.

Αυτό το σενάριο διαφέρει από τη θεωρία ότι οι επιστήμονες του εργαστηρίου δημιούργησαν την Covid-19 ως βιολογικό όπλο ή ότι η Κίνα διέρρευσε σκόπιμα τον ιό. Όπως τονίζουν οι New York Times, ούτε οι εμπειρογνώμονες ούτε οι Αμερικανοί αξιωματούχοι παίρνουν στα σοβαρά αυτόν τον ισχυρισμό.

Ποια είναι η υπόθεση για κάθε εξήγηση;

Πάντως μέχρι στιγμής δύο είναι οι θεωρίες που έχουν επικρατήσει.

Η πρώτη είναι η θεωρία της φυσικής προέλευσης. Η μετάδοση από ζώο σε άνθρωπο είναι η κυρίαρχη πηγή των ιογενών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων άλλων κορονοϊών και της γρίπης των πτηνών. Πολλά από τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19 συνδέθηκαν με μια αγορά ζώων στη Γουχάν.

Η δεύτερη είναι η θεωρία της διαρροής από το εργαστήριο. Σύμφωνα με το αμερικανικό μέσο, η προφανής καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων από Κινέζους αξιωματούχους ενισχύει τις υποψίες για διαρροή από το εργαστήριο. Τα βιολογικά εργαστήρια σε όλο τον κόσμο έχουν επίσης ιστορικό τυχαίων διαρροών.

Πάντως οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι διχασμένοι και αναγνωρίζουν ότι εργάζονται με ατελείς πληροφορίες, κυρίως επειδή η Κίνα δεν έχει επιτρέψει μια ανεξάρτητη έρευνα εντός των συνόρων της.

Γιατί έχει σημασία αυτή η συζήτηση;

Για πολλούς, ο προσδιορισμός της αιτίας μιας πανδημίας που έχει σκοτώσει σχεδόν επτά εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων 1,1 εκατ. στις ΗΠΑ, είναι σημαντικός, ανεξαρτήτως των ευρύτερων επιπτώσεων.

Η γνώση της προέλευσης του Covid θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει να σωθούν ζωές. Εάν ο ιός προήλθε από ένα ζώο, τότε η μελέτη και η παρακολούθηση της εξάπλωσης των ιών στη φύση θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της επόμενης πανδημίας. Αντίθετα, εάν προήλθε από εργαστήριο, τότε η βελτίωση της ασφάλειας και της προστασίας των ιολογικών εργαστηρίων θα μπουν σε πρώτο πλάνο.

Θα μάθουμε ποτέ την προέλευση;

Πιθανώς όχι. Ο προσδιορισμός της προέλευσης ενός ιού είναι εγγενώς δύσκολος. Η Κίνα έχει δυσκολέψει το έργο της έρευνας, εμποδίζοντας τις εξωτερικές έρευνες και αρνούμενη να μοιραστεί δεδομένα σχετικά με την εξάπλωση του ιού.

Όμως οι έρευνες, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας της Βουλής των Αντιπροσώπων, έχουν ήδη προκαλέσει συζητήσεις για την καλύτερη παρακολούθηση των ιών που προέρχονται από τα ζώα όπως και για την βελτίωση της ασφάλειας των εργαστηρίων. Αυτά τα βήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν να σωθούν ζωές, ακόμη και αν δεν μάθουμε ποτέ τι πραγματικά προκάλεσε την πανδημία του Covid.

Με πληροφορίες από New York Times, BBC

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή