Επικοινωνία Μπάιντεν – Ερντογάν: Συζήτηση για τα F-16 και την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Επικοινωνία Μπάιντεν – Ερντογάν: Συζήτηση για τα F-16 και την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η Τουρκία επιδίωξε να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ, αλλά το αμερικανικό Κογκρέσο μπλόκαρε την πώληση

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τηλεφώνησε σήμερα στον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να τον συγχαρεί για την επανεκλογή του.

Στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο Ερντογάν έθεσε το ζήτημα της απόκτησης αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, ενώ από την πλευρά του ο Μπάιντεν ζήτησε από την Άγκυρα να άρει τα εμπόδια που θέτει στην προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Μίλησα με τον Ερντογάν, του έδωσα συγχαρητήρια. Θέλει ακόμη βρεθεί λύση για τα F-16. Του είπα ότι θέλουμε να υπάρξει λύση για τη Σουηδία…», είπε ο αμερικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους προτού αναχωρήσει από τον Λευκό Οίκο για το Ντέλαγουερ. «Θα πούμε περισσότερα την επόμενη εβδομάδα», συμπλήρωσε.

Η Τουρκία επιδίωξε να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ. Ωστόσο, η πώληση έχει καθυστερήσει λόγω των αντιρρήσεων του αμερικανικού Κογκρέσου -κυρίως- για την στάση της Άγκυρας στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

Ένα πολύ μικρότερο πακέτο ύψους 259 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο περιελάμβανε αναβαθμίσεις λογισμικού για τον υφιστάμενο στόλο μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Τουρκίας, εγκρίθηκε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ νωρίτερα φέτος, λίγες ημέρες μετά την επικύρωση από την Τουρκία της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επανειλημμένα απορρίψει οποιονδήποτε ισχυρισμό περί οποιουδήποτε «ανταλλάγματος» μεταξύ της πώλησης και της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, αν και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε τον Ιανουάριο ότι η αμερικανική πλευρά κατέστησε σαφές ότι η έγκριση των προσφορών του ΝΑΤΟ θα αντιμετωπιστεί θετικά από το Κογκρέσο.

Μια διακομματική ομάδα γερουσιαστών σε επιστολή προς τον Μπάιντεν ανέφερε ότι η αποτυχία της Τουρκίας να επικυρώσει (αρχικά) τα πρωτόκολλα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, «έθετε υπό αμφισβήτηση αυτή την εκκρεμή πώληση», αναφερόμενη στα F-16.

Η Τουρκία επικύρωσε την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ στα τέλη Μαρτίου, αλλά συνέχισε να αντιτίθεται στην ένταξη της Σουηδίας, υποστηρίζοντας ότι η Στοκχόλμη φιλοξενεί μέλη οργανώσεων που θεωρεί τρομοκράτες. Η Ουγγαρία επίσης δεν έχει ακόμη εγκρίνει την υποψηφιότητα της Σουηδίας.

Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μέχρι τα μέσα Ιουλίου, όταν η συμμαχία πρόκειται να πραγματοποιήσει σύνοδο κορυφής των ηγετών της στη Λιθουανία, είναι μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων για την Ουάσινγκτον.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή