Λιθουανία: Ζητεί περισσότερες δυνάμεις του ΝΑΤΟ στα ανατολικά σύνορά της

Λιθουανία: Ζητεί περισσότερες δυνάμεις του ΝΑΤΟ στα ανατολικά σύνορά της

«Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη παρουσία συμμαχικών δυνάμεων στην περιοχή», δήλωσε σήμερα ο Γκιτάνας Ναουσέντα, λίγο μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, στο Βίλνιους

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Λιθουανίας, Γκιτάνας Ναουσέντα, ζήτησε σήμερα να ενισχυθεί η παρουσία δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας, με φόντο τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, που συνεχίζεται.

«Αυτή είναι μια γραμμή μετώπου που είναι ανάγκη να είναι πολύ ισχυρή. Χρειαζόμαστε αεροπορική και πυραυλική άμυνα και μεγαλύτερη παρουσία συμμαχικών δυνάμεων στην περιοχή», δήλωσε σήμερα ο Ναουσέντα αφού συναντήθηκε στο Βίλνιους με τον πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

«Η μακροπρόθεσμη δέσμευση της Γερμανίας στην ασφάλεια της Λιθουανίας είναι απαραίτητη για ολόκληρη την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ», τόνισε.

Ο Σταϊνμάιερ από την πλευρά του μίλησε για τη μάχη που δίνει εδώ και αιώνες η Λιθουανία για την ελευθερία, και υποσχέθηκε στη χώρα γερμανική βοήθεια σε περίπτωση που δεχθεί ρωσική επίθεση.

Οι Λιθουανοί έχουν «μια άσβεστη επιθυμία για ελευθερία και έχουν αντισταθεί στην ξένη κυριαρχία», δήλωσε ο Σταϊνμάιερ.

«Στεκόμαστε δίπλα-δίπλα. Η ασφάλειά τους είναι και δική μας ασφάλεια», τόνισε.

«Μαζί θα υπερασπιστούμε κάθε τετραγωνικό εκατοστό συμμαχικού εδάφους του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο Σταϊνμάιερ. «Οι σύμμαχοί μας μπορούν να βασίζονται σε αυτό, η Λιθουανία μπορεί να βασίζεται σ’ αυτό.»

Υπενθυμίζεται ότι στο Βίλνιους της Λιθουανίας πρόκειται να πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Ιούλιο η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, DPA

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή