«Αν οι μηχανές γίνουν πιο έξυπνες από εμάς, τότε είναι δύσκολο να τις σταματήσουμε»

«Αν οι μηχανές γίνουν πιο έξυπνες από εμάς, τότε είναι δύσκολο να τις σταματήσουμε»

Ακόμα ένας «νονός» της τεχνητής νοημοσύνης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όλο και αυξάνονται οι φωνές των επιστημόνων που εκφράζουν βαθύ φόβο για το ότι η προηγμένη υπολογιστική ικανότητα της ΑΙ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για επιβλαβείς σκοπούς, όπως η ανάπτυξη νέων θανατηφόρων χημικών όπλων.

Σε κρίση συνείδησης για τα μελλούμενα βρίσκεται ένας ακόμα από τους λεγόμενους «νονούς» της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), καθώς -μιλώντας στο BBC- είπε ότι αν συνειδητοποιούσε εξ αρχής τον ρυθμό με τον οποίο θα εξελισσόταν η εν λόγω τεχνολογία, θα έδινε προτεραιότητα στην ασφάλεια έναντι της χρησιμότητας.

Ο καθηγητής Γιόσουα Μπέντζιο, που συμμετείχε στις εκκλήσεις των ειδικών για άμεση ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης είναι ο δεύτερος -εκ των τριών συνολικά- θεωρούμενων «νονών» της ΑΙ που εκφράζει έντονη ανησυχία για τη ραγδαία εξέλιξη, την κατεύθυνση και την ταχύτητα με την οποία αναπτύσσεται ο τεχνολογικός του βλαστός.

Ο καθηγητής Μπέντζιο είπε στο BBC ότι ανησυχεί για το ότι «κακόβουλοι άνθρωποι» θα έχουν την δυνατότητα να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της ΑΙ, ειδικά τώρα που γίνεται πιο περίπλοκη και ισχυρή.

«Μπορεί να είναι στρατιωτικοί, μπορεί να είναι τρομοκράτες, μπορεί να είναι κάποιος πολύ θυμωμένος, ψυχωτικός. Και έτσι, αν είναι εύκολο να προγραμματίσετε αυτά τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για να τους ζητήσετε να κάνουν κάτι πολύ κακό, αυτό θα μπορούσε να είναι πολύ επικίνδυνο. Αν οι μηχανές γίνουν πιο έξυπνες από εμάς, τότε είναι δύσκολο να σταματήσουμε αυτά τα συστήματα ή να αποτρέψουμε τη ζημιά», πρόσθεσε.

Ο καθηγητής Μπέντζιο παραδέχτηκε ότι οι ανησυχίες αυτές, έχουν για τον ίδιο προσωπικό βάρος, καθώς το έργο της ζωής του, που του είχε δώσει κατεύθυνση και αίσθηση ταυτότητας, δεν είναι τόσο ξεκάθαρο πλέον. «Είναι μία δοκιμασία, συναισθηματικά μιλώντας, για τους ανθρώπους που βρίσκονται εντός του τομέα της τεχνητής νοημοσύνης», είπε και πρόσθεσε: «Θα μπορούσες να πεις ότι αισθάνομαι χαμένος».

Ο Καναδός επιστήμονας υπέγραψε δύο πρόσφατες εκκλήσεις, που εφιστούν την προσοχή σχετικά με τους μελλοντικούς κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης. Ορισμένοι ακαδημαϊκοί και ειδικοί του κλάδου έχουν προειδοποιήσει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη κακόβουλης τεχνητής νοημοσύνης. «Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να αφανίσει την ανθρωπότητα. Κοντά στο μηδέν, αλλά όχι αδύνατο», είπε στο BBC

«Οι κυβερνήσεις πρέπει να παρακολουθούν, πρέπει να μπορούν να ελέγχουν και αυτό είναι απλώς το ελάχιστο πράγμα που κάνουμε για οποιονδήποτε άλλο τομέα, όπως η κατασκευή αεροπλάνων ή αυτοκινήτων ή φαρμακευτικών προϊόντων», τόνισε και πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε επίσης τους ανθρώπους που είναι κοντά σε αυτά τα συστήματα να έχουν ένα είδος πιστοποίησης, χρειαζόμαστε ηθική εκπαίδευση εδώ. Παρεμπιπτόντως, οι επιστήμονες υπολογιστών συνήθως δεν το καταλαβαίνουν αυτό».

Η προειδοποίηση του καθηγητή Μπέντζιο έρχεται την ώρα που εταιρείες ήδη αντικαθιστούν το ανθρώπινο δυναμικό με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης – αυτή είναι μία παράμετρος στην απεργία που βρίσκεται σε εξέλιξη από τους σεναριογράφους στο Χόλιγουντ.

«Ποτέ δεν είναι αργά για βελτίωση», λέει ο καθηγητής και συμπληρώνει: «Είναι ακριβώς όπως η κλιματική αλλαγή. Υπάρχει πολύ άνθρακας στην ατμόσφαιρα. Και θα ήταν καλύτερα αν δεν υπήρχε, αλλά ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε τώρα».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή