Πέθανε ο Χάραλντ ζουρ Χάουζεν που έθεσε τις βάσεις για το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Πέθανε ο Χάραλντ ζουρ Χάουζεν που έθεσε τις βάσεις για το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Ο Γερμανός καθηγητής είχε βραβευτεί με Νόμπελ Ιατρικής το 2008. Είχε υπογράψει επιστολή για την υποστήριξη της Ελλάδας κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης το 2012

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Χάραλντ ζουρ Χάουζεν ομότιμος καθηγητής Ιολογίας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργη που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ για εργασία του, η οποία διαπίστωσε συνδέσεις μεταξύ ενός κοινού ιού που προκαλεί κονδυλώματα και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, πέθανε σε ηλικία 87 ετών.

Το Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο στη Χαϊδελβέργη, όπου ο δρ. ζουρ Χάουζεν είχε διατελέσει επιστημονικός διευθυντής μέχρι το 2003, ανακοίνωσε τον θάνατο του.

«Πήγε κόντρα στο ισχύον δόγμα», ανέφερε η ανακοίνωση του 2008 για το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής, το οποίο ο δρ. ζουρ Χάουζεν μοιράστηκε με δύο Γάλλους ερευνητές για το έργο τους στον εντοπισμό του HIV.

Όταν ο δρ. ζουρ Χάουζεν ξεκίνησε την έρευνά του τη δεκαετία του 1970, οι ειδικοί πίστευαν ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προκαλείται κυρίως από παράγοντες όπως οι ορμόνες ή η κληρονομικότητα. 

Η ερευνητική υπόθεση του δρ. ζουρ Χάουζεν βασίστηκε σε ιούς όπως ο Epstein-Barr ο οποίος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου στους λεμφαδένες. Βάση της υπόθεσης του, πολλές γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είχαν επίσης κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων που προκλήθηκαν από τον ιό HPV. 

Μέχρι το 1984, ο ζουρ Χάουζεν είχε δημοσιεύσει δύο μελέτες που επιβεβαίωναν στελέχη του HPV σε συστάδες καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. 

Το 2006, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) είχε εγκρίνει το πρώτο εμβόλιο κατά του ιού HPV, το οποίο συνιστούσε τόσο για τα νεαρά κορίτσια όσο και για τα αγόρια. Περισσότερο από το 75% των αγοριών και των κοριτσιών κάτω των 17 ετών στις ΗΠΑ έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου HPV, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. (Τα ποσοστά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μειωθεί, με περίπου 13.000 νέες περιπτώσεις ετησίως και περίπου 4.000 θανάτους, σύμφωνα με το CDC).

Ο πολυβραβευμένος καθηγητής, πέραν από τα επιστημονικά του επιτεύγματα, διακρίνοταν και για τα φιλελληνικά του αισθήματα, τα οποία είχε εκφράσει με τη συγγραφή υπομνήματος, μαζί με άλλους 21 Νομπελίστες, τον Απρίλιο του 2012, για την υποστήριξη της Επιστήμης στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης. Το υπόμνημα παραδόθηκε στους προέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Υπέγραψα αυτή την επιστολή ύστερα από συζητήσεις που είχα με Έλληνες συναδέλφους κι έχοντας ο ίδιος δει αυτή την ‘απαράδεκτη’ κατάσταση, που με πόνεσε και δεν πρέπει να συμβαίνει στην Ευρώπη. Εκείνο που με πείραξε πιο πολύ είναι η μετανάστευση εξαιρετικών επιστημόνων που έχετε, σε χώρες του εξωτερικού όπως η Αμερική. Αυτή η διαρροή των σπουδαίων μυαλών, των ταλέντων είναι καταστροφική για την επιστημονική έρευνα και το μέλλον μιας χώρας. Θεώρησα, λοιπόν, πως πρέπει να γίνει κάθε προσπάθεια από όλους, για να σταματήσουμε αυτό το φαινόμενο» τόνιζε τότε ο Χάραλντ ζουρ Χάουζεν.

Πηγή: Washington Post, ΑΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή