Σαφέστερα δεδομένα για τα UFO ζήτησε η επιτροπή της NASA

Σαφέστερα δεδομένα για τα UFO ζήτησε η επιτροπή της NASA

Ερευνα του Πενταγώνου για τα άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα υπολογίζει ότι μόλις 2% με 5% από αυτά δεν έχουν λογική εξήγηση

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την πρώτη δημόσια σύσκεψή της για το θέμα των UFO πραγματοποίησε η NASA, με την ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών να δεσμεύεται σε πλήρη διαφάνεια. Στην ανακοίνωσή της η επιτροπή υπογράμμισε την απουσία δεδομένων και το στίγμα που συνοδεύει την έρευνα για τα άγνωστης ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα.

Η 16μελής επιτροπή, στην οποία μετέχουν αστρονόμοι και πρώην αστροναύτες, ανέφερε ότι στόχος της δεν είναι η ερμηνεία αυτών των γεγονότων, αλλά η εκπόνηση οδικού χάρτη με στόχο την καθοδήγηση μελλοντικών ερευνών. Η NASA ανακοίνωσε ότι πολλά μέλη της επιτροπής έχουν δεχθεί επιθέσεις μέσω Διαδικτύου.

«Είναι αποκαρδιωτικό να μαθαίνω για τις επιθέσεις που δέχονται τα μέλη της επιτροπής εξαιτίας της ερευνητικής δραστηριότητάς τους. Οι επιθέσεις οδηγούν σε στιγματισμό της επιστημονικής έρευνας», είπε η επικεφαλής επιστημονικών υπηρεσιών της NASA, Νίκολα Φοξ.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο στο έργο της επιτροπής είναι η ένδεια επιστημονικά επιβεβαιωμένων δεδομένων για εμφανίσεις UFO, τα οποία καταγράφονται συνήθως ως φωτεινά αντικείμενα, ικανά να αψηφούν τους νόμους της φυσικής. Αυτά τα φαινόμενα εντοπίζονται συνήθως με κάμερες, αισθητήρες και άλλες συσκευές, οι οποίες δεν είναι σχεδιασμένες να αποτυπώνουν και να μετρούν τέτοιες ανωμαλίες.

Ανεπαρκή τα στοιχεία

«Μπορώ να συνοψίσω τα συμπεράσματά μας σε λίγες λέξεις: χρειαζόμαστε δεδομένα υψηλής ευκρίνειας. Τα υπάρχοντα στοιχεία είναι ανεπαρκή και δεν μπορούν να οδηγήσουν σε σαφή συμπεράσματα για την ύπαρξη και τη φύση φαινομένων UFO», λέει ο επικεφαλής της επιτροπής και αστροφυσικός Ντέιβιντ Σπέργκελ.

Την ίδια ώρα, η έρευνα δυσχεραίνεται εξαιτίας βαθιά ριζωμένων προκαταλήψεων. Παρότι τα τελευταία χρόνια το Πεντάγωνο ενθάρρυνε την καταγραφή τέτοιων φαινομένων από πιλότους στρατιωτικών αεροσκαφών, πολλοί χειριστές επιβατικών αεροσκαφών διστάζουν να αναφέρουν τέτοιες παρατηρήσεις εξαιτίας του στίγματος που τις συνοδεύει. Αυτό το στίγμα μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε απόλυση, με τέτοια περιστατικά να αποδίδονται σε παραισθήσεις.

Σε ξεχωριστή έρευνα, το Πεντάγωνο κατέγραψε τις τελευταίες δύο δεκαετίες 800 περιστατικά πτήσεων άγνωστων αντικειμένων, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Αμυνας. Μόλις 2% με 5% από αυτά τα περιστατικά παραμένουν ανεξήγητα, με τα υπόλοιπα να αποδίδονται σε αεροσκάφη, μετεωρολογικά μπαλόνια ή ατμοσφαιρικές ανωμαλίες.

Οι παράλληλες έρευνες NASA και Πενταγώνου αποκαλύπτουν σημαντική μεταστροφή στην πολιτική της κυβέρνησης γύρω από τα UFO, ύστερα από δεκαετίες υποβάθμισης και διάψευσης τέτοιων καταγραφών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή