NHS: Πολλά υποσχόμενη εξέταση αίματος για τον εντοπισμό δεκάδων τύπων καρκίνου

NHS: Πολλά υποσχόμενη εξέταση αίματος για τον εντοπισμό δεκάδων τύπων καρκίνου

Ο έγκαιρος εντοπισμός του θεραπεύσιμου καρκίνου μπορεί να σώσει ζωές

2' 32" χρόνος ανάγνωσης

Με αισιοδοξία γέμισε τους επιστήμονες του βρετανικού NHS μια ειδική εξέταση αίματος που δύναται να εντοπίσει περισσότερους από 50 τύπους καρκίνου.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι το τεστ εντόπισε με ακρίβεια δύο στους τρεις καρκίνους μεταξύ 5.000 ατόμων που είχαν επισκεφτεί τον γιατρό τους με ύποπτα συμπτώματα, στην Αγγλία ή την Ουαλία.

Στο 85% των θετικών περιπτώσεων εντόπισε, επίσης, την αρχική εστία όπου εμφανίστηκε ο καρκίνος.

Το τεστ Galleri αναζητεί ευδιάκριτες αλλαγές σε κομμάτια γενετικού κώδικα που διαρρέουν από διαφορετικούς καρκίνους. Ο έγκαιρος εντοπισμός του θεραπεύσιμου καρκίνου μπορεί να σώσει ζωές.

Το τεστ παραμένει σε μεγάλο βαθμό «έρευνα εν εξελίξει», λένε οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αλλά θα μπορούσε να αυξήσει τον αριθμό των καρκίνων που ενδέχεται να εντοπίσει.

Συχνά, οι ασθενείς έχουν συμπτώματα, όπως απώλεια βάρους, και απαιτούν πολλαπλές εξετάσεις και επισκέψεις στο νοσοκομείο.

Περισσότεροι από 350 άνθρωποι από αυτούς που συμμετείχαν στη μελέτη -η μεγαλύτερη στο είδος της σε ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα καρκίνου- διαγνώστηκαν στη συνέχεια με καρκίνο, χρησιμοποιώντας παραδοσιακές μεθόδους.

Από όσους έλαβαν μέρος στο τεστ, τα στατιστικά στοιχεία έδειξαν:

  • Το 75% όσων βρέθηκαν θετικοί στο τεστ αίματος, είχαν καρκίνο
  • Το 2,5% των αρνητικών τεστ, είχαν καρκίνο

Αν και δεν είναι αρκετά ακριβές για να «αποκλείσει τον καρκίνο», το τεστ ήταν πραγματικά χρήσιμο για τους ασθενείς, δήλωσε στο BBC News ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Μαρκ Μίντλετον.

«Το τεστ ήταν 85% ακριβές στην ανίχνευση της πηγής του καρκίνου και αυτό μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμο, γιατί πολλές φορές δεν είναι αμέσως προφανές, όταν έχετε τον ασθενή μπροστά σας, ποια εξέταση χρειάζεται για να δείτε εάν τα συμπτώματά του οδηγούν σε διάγνωση καρκίνου», είπε και πρόσθεσε: «Με αυτό το τεστ, μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι προχωράμε σωστά από την αρχή».

Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας, στο Σικάγο.

Χρειάζεται μεγαλύτερη έρευνα

Το NHS χρησιμοποιεί επίσης το τεστ Galleri, που αναπτύχθηκε από την καλιφορνέζικη εταιρεία Grail, σε χιλιάδες ανθρώπους χωρίς συμπτώματα για να ανιχνεύσει κρυφούς καρκίνους.

Τα αρχικά αποτελέσματα αναμένονται το επόμενο έτος – εάν είναι επιτυχή, το NHS σχεδιάζει να επεκτείνει τη χρήση του σε ακόμη ένα εκατομμύριο άτομα, το 2024 και το 2025.

Το τεστ είναι ιδιαίτερα καλό για τη διάγνωση δυσανάγνωστων καρκίνων, όπως της κεφαλής, του τραχήλου, του εντέρου, του πνεύμονα, του παγκρέατος και του λαιμού.

Ο δρ Ντέιβιντ Κρόσμπι, από την Cancer Research UK, δήλωσε: «Τα ευρήματα από τη μελέτη υποδηλώνουν ότι αυτό το τεστ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να υποστηρίξει τους γενικούς ιατρούς ώστε να κάνουν κλινικές αξιολογήσεις – όμως απαιτείται περισσότερη έρευνα».

Ο εθνικός διευθυντής του NHS για τον καρκίνο, καθηγητής Πίτερ Τζόνσον, τόνισε: «Αυτή η μελέτη είναι το πρώτο βήμα στη δοκιμή ενός νέου τρόπου για τον εντοπισμό του καρκίνου όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου είναι ζωτικής σημασίας και αυτό το τεστ θα μπορούσε να μας βοηθήσει να βρίσκουμε περισσότερους καρκίνους σε πρώιμο στάδιο και βοηθούν να σωθούν χιλιάδες ζωές».

BBC

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr