«Φρενίτιδα» στην Κίνα για το Ozempic

«Φρενίτιδα» στην Κίνα για το Ozempic

Η αυξανόμενη ζήτηση σημαίνει ότι πολλά νοσοκομεία και φαρμακεία έχουν ξεμείνει από τα τέλη του περασμένου έτους

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «φρενίτιδα» για το Ozempic, φάρμακο για τον σακχαρώδη διαβήτη, το οποίο βοηθά αποτελεσματικά στην απώλεια βάρους κατακλύζει την Κίνα

Στις κινεζικές εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης, όπως οι Douyin και Xiaohongshu, χρήστες καυχιούνται για το πώς έχασαν εύκολα 10 ή περισσότερα κιλά μέσα σε ένα μήνα με λίγες μόνο ενέσεις Ozempic, που είναι η εμπορική ονομασία της σεμαγλουτίδης. «Αυτό είναι ένα θαυματουργό φάρμακο», σύμφωνα με μια δημοφιλή σειρά αναρτήσεων στο Xiaohongshu, μια κινεζική κοινωνική εφαρμογή παρόμοια με το Instagram. 

Το Ozempic εγκρίθηκε επίσημα στην Κίνα τον Απρίλιο του 2021 για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2. Αλλά οι χρήστες μπορούν να το προμηθευτούν από τους γιατρούς για άλλες χρήσεις ή να το αγοράσουν σε πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου όπως το Taobao και το JD.com (JD).

Οι ιατρικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι το φάρμακο μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες. Μελέτες και αναφορές ασθενών δείχνουν ότι πολλοί βλέπουν το βάρος τους να επανέρχεται αμέσως μετά τη διακοπή των ενέσεων.

Η αυξανόμενη ζήτηση του στην Κίνα σημαίνει ότι πολλά νοσοκομεία και φαρμακεία έχουν ξεμείνει από Ozempic από τα τέλη του περασμένου έτους, σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα People’s Daily Health.

Η διαφημιστική εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχε πάρει τέτοιες διαστάστεις που η εφαρμογή Xiaohongshu ξεκίνησε μια καταστολή τον Φεβρουάριο και διέγραψε περισσότερες από 5.000 αναρτήσεις που μοιράζονταν εμπειρίες απώλειας βάρους με το Ozempic. Αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να κατευνάσει τη φρενίτιδα. 

Με την αυξανόμενη ζήτηση, οι τιμές έχουν εκτοξευθεί στο διαδίκτυο. Το επίσημο κόστος μιας δόσης Ozempic 1,5 mg είναι 478 γιουάν (67 δολάρια) στα δημόσια νοσοκομεία, σύμφωνα με τον Εθνικό Κατάλογο Φαρμάκων Επιστροφής της Κίνας. Αλλά οι τιμές για το ίδιο φάρμακο κυμαίνονται σήμερα από 36% έως 151% υψηλότερες στον ιστότοπο διαδικτυακών αγορών Taobao.

Αναλυτές πιστεύουν ότι η αγορά των φαρμάκων glp-1 θα μπορούσε να φτάσει τα 150 δισ. δολάρια μέχρι το 2031, πλησιάζοντας τη σημερινή αγορά των φαρμάκων για τον καρκίνο. Ορισμένοι πιστεύουν πως τα φάρμακα αυτά θα μπορούσαν να γίνουν τόσο κοινά όσο οι βήτα αναστολείς ή οι στατίνες.

Πάνω από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού θα είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο έως το 2035.

Το 2020 είχε εκτιμηθεί ότι τα δύο πέμπτα του παγκόσμιου πληθυσμού ήταν είτε υπέρβαρα είτε παχύσαρκα. Μέχρι το 2035 το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί σε περισσότερο από 50%, αγγίζοντας τα 4 δισεκατομμύρια υπέρβαρους ή παχύσαρκους ανθρώπους, σύμφωνα με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση World Obesity Federation. Οι πληθυσμοί όπου παρατηρείται η ταχύτερη αύξηση δεν ζουν στην πλούσια Δύση, αλλά σε χώρες όπως η Αίγυπτος, το Μεξικό και η Σαουδική Αραβία. 

Με πληροφορίες από CNN

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή