Ο πρίγκιπας Χάρι κήρυξε πόλεμο στα ταμπλόιντ

Ο πρίγκιπας Χάρι κήρυξε πόλεμο στα ταμπλόιντ

Λάβρος κατά των εφημερίδων της MGN στη δίκη που άρχισε στο Λονδίνο

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρίγκιπας Χάρι εμφανίστηκε χθες σε κατάμεστη αίθουσα του Ανώτατου Δικαστηρίου του Λονδίνου για να συνεχίσει για δεύτερη ημέρα τον δικαστικό του αγώνα ενάντια στον όμιλο MGN, που εκδίδει τις εφημερίδες Daily Mirror, Sunday Mirror και Sunday People. Ο Χάρι έχει υποβάλει μήνυση στα έντυπα κατηγορώντας τα πως από το 1996 έως το 2010 παρακολουθούσαν τα τηλέφωνα της οικογένειάς του, εν γνώσει των διευθυντικών στελεχών τους, με σκοπό να υποκλέψουν προσωπικές ιστορίες.

Ασκώντας κριτική στις δημοφιλείς στη Μεγάλη Βρετανία εφημερίδες που καταπιάνονται με προσωπικές ιστορίες διασήμων, δήλωσε κατηγορηματικά πως «τα ταμπλόιντ έχουν τα χέρια τους βαμμένα με αίμα. Μερικοί από τους συντάκτες και τους δημοσιογράφους τους είναι υπεύθυνοι για πολύ μεγάλο πόνο, στενοχώρια και σε μερικές περιπτώσεις, το λέω προσωπικά, ακόμη και για θανάτους».

Ευθύνες για την Νταϊάνα

Θεωρώντας τους δημοσιογράφους αυτού του είδους προσωπικά υπευθύνους για τον θάνατο της μητέρας του, πριγκίπισσας Νταϊάνα, το 1997, ο Χάρι έχει επιπλέον μηνύσει και τον διάσημο δημοσιογράφο και πρώην εκδότη της Daily Mirror, Πιρς Μόργκαν. «Οσο σκέφτομαι τον Μόργκαν και την ομάδα του να διαβάζουν τα προσωπικά και μερικές φορές ευαίσθητα μηνύματα της μητέρας μου, νιώθω το σώμα μου να πονάει. Και είμαι αποφασισμένος να κάνω ό,τι μπορώ ώστε αυτοί οι άνθρωποι να πληρώσουν για την άδικη συμπεριφορά τους», αναφέρεται σε άλλο σημείο της κατάθεσης, ενώ σχολιάζει πως θεωρεί ότι οι υποκλοπές εις βάρος του ίδιου και της μητέρας του ήταν «βιομηχανικής κλίμακας». Μήνυση έχει ασκήσει επιπλέον και στην πρώην διευθύντρια Τζέιν Κερ, κατηγορώντας τη για τουλάχιστον δέκα άρθρα εκείνης της εποχής που δημοσιεύθηκαν υπ’ ευθύνη της και τα οποία του προκάλεσαν «ψυχικά τραύματα». Η Κερ δήλωσε χθες στο δικαστήριο πως δεν θυμάται τα εν λόγω άρθρα, αλλά πως αν είχε υποπέσει στην αντίληψή της κάτι παράνομο, σίγουρα δεν θα τα είχε επιτρέψει.

«Εχουν τα χέρια τους βαμμένα με αίμα», τόνισε ο Χάρι, ασκώντας σκληρή κριτική στα δημοφιλή βρετανικά έντυπα.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, ερωτηθείς στο δικαστήριο σχετικά με το πώς ένιωσε διαβάζοντας ξανά την αρθρογραφία εκείνης της εποχής και μιλώντας γι’ αυτή δημόσια, ο Χάρι δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του: «Ηταν πάρα πολύ δύσκολο», είπε με σπασμένη φωνή, ενώ παραδέχθηκε πως θυμήθηκε το μπούλινγκ που του έκαναν στο σχολείο αλλά και στη μετέπειτα ζωή του εξαιτίας προσωπικών ιστοριών που δημοσιεύθηκαν χωρίς την άδειά του. Από τη μεριά του, ο δικηγόρος της MGN χαρακτήρισε τις κατηγορίες του Χάρι «απολύτως φανταστικές».

Πυρά και στην κυβέρνηση

Ο δούκας του Σάσεξ, ο οποίος έγινε το πρώτο μέλος της βασιλικής οικογένειας που εμφανίζεται σε δικαστήριο εδώ και πάνω από έναν αιώνα, κατηγόρησε όχι μόνο τα βρετανικά μίντια, αλλά και την ίδια την κυβέρνηση: «H χώρα κρίνεται από την κατάσταση του Τύπου και της κυβέρνησής μας. Και τα δύο πιστεύω πως έχουν πιάσει πάτο. Η δημοκρατία έχει αποτύχει όταν ο Τύπος δεν καταφέρνει να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση, αλλά διαλέγει να “κοιμηθεί μαζί της” για να εξασφαλίσει το στάτους του», ανέφερε κατηγορηματικά στην κατάθεσή του.

Ο Χάρι και η σύζυγός του Μέγκαν Μαρκλ αποποιήθηκαν τα βασιλικά τους καθήκοντα το 2020, ενώ μετακόμισαν με τα δυο τους παιδιά μόνιμα στις ΗΠΑ, επικαλούμενοι την αδιακρισία του Τύπου ως έναν από τους λόγους που τους ώθησε σε αυτή την απόφαση.

Κινδυνεύει να χάσει τη βίζα

Ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ θα εξετάσει την Τρίτη τα στοιχεία που έδωσε ο πρίγκιπας Χάρι προκειμένου να εκδώσει την άδεια μετανάστευσής του στη χώρα. Αφορμή είναι μήνυση που υπέβαλε το συντηρητικό think tank Heritage Foundation, το οποίο κατηγορεί τον Χάρι για χρήση ναρκωτικών ουσιών. Ο Χάρι είχε παραδεχθεί στο βιβλίο του «Ρεζέρβα» ότι τόσο ως μαθητής όσο και ως νεαρός ενήλικος είχε κάνει αρκετές φορές χρήση κοκαΐνης και μαριχουάνας. Η χρήση ναρκωτικών είναι μία παράμετρος που είναι δυνατόν να στερήσει από κάποιον τη βίζα για τις ΗΠΑ, αν και η απόφαση αυτή λαμβάνεται με βάση μια σύνθετη σειρά παραμέτρων. Το Heritage Foundation με έδρα την Ουάσιγκτον, που στο παρελθόν έχει ασκήσει επιρροή σε πολιτικές αποφάσεις των ΗΠΑ, υποστηρίζει πως «η συχνή δημόσια αναφορά του πρίγκιπα Χάρι στη χρήση ναρκωτικών μάς κάνει να αναρωτιόμαστε κατά πόσον η άδεια παραμονής του στη χώρα εκδόθηκε νόμιμα» και ευελπιστεί η δικαστική διαδικασία να φέρει στο φως όλα τα στοιχεία και να δείξει «κατά πόσον το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας δεν αντιμετωπίζει προνομιακά μια ελίτ διασήμων». Η έκδοση της απόφασης ενδέχεται να χρειαστεί έως και μερικές εβδομάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή