Ουκρανία: Επίσκεψη Ζελένσκι στα πλημμυρισμένα εδάφη της Χερσώνας

Ουκρανία: Επίσκεψη Ζελένσκι στα πλημμυρισμένα εδάφη της Χερσώνας

Περί τα 600 τετ. χλμ. βρίσκονται κάτω από το νερό, κατά τις τοπικές αρχές

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Πέμπτη ότι επισκέφθηκε την πλημμυρισμένη νότια περιοχή της Χερσώνας και συζήτησε την κατάσταση μετά την καταστροφή του φράγματος της Νόβα Καχόβκα, όπως καταγγέλλεται από ρωσική δολιοφθορά.

«Συζητήθηκαν πολλά σημαντικά θέματα. Η επιχειρησιακή κατάσταση στην περιοχή ως αποτέλεσμα της καταστροφής, απομάκρυνση του πληθυσμού από πιθανές πλημμυρικές ζώνες, εξάλειψη της έκτακτης ανάγκης που προκλήθηκε από την έκρηξη του φράγματος, οργάνωση υποστήριξης της διαβίωσης στις πλημμυρισμένες περιοχές κλπ», ανέφερε ο Ουκρανός ηγέτης σε ανάρτηση στο Telegram.

«Επίσης, οι προοπτικές αποκατάστασης του οικοσυστήματος της περιοχής και η επιχειρησιακή στρατιωτική κατάσταση στην περιοχή της ανθρωπογενούς καταστροφής», πρόσθεσε.

Επισήμανε ακόμη ότι επισκέφθηκε ο ίδιος την περιοχή που εκκενώνεται, στα ελεύθερα εδάφη της Χερσώνας.

Ο Ουκρανός κυβερνήτης της Χερσώνας δήλωσε νωρίτερα την Πέμπτη ότι 600 τετραγωνικά χιλιόμετρα της περιοχής έχουν καταποντιστεί -με το μεγαλύτερο κομμάτι να είναι στην κατεχόμενη από τη Ρωσία πλευρά του ποταμού- και ότι σχεδόν 2.000 άνθρωποι είχαν ήδη εγκαταλείψει τις πληγείσες περιοχές.

«Είναι σημαντικό να υπολογιστεί η ζημιά, να διατεθούν κεφάλαια για να αποζημιωθούν οι κάτοικοι που επλήγησαν από την καταστροφή και να αναπτυχθεί ένα πρόγραμμα για την αντιστάθμιση των απωλειών ή τη μετεγκατάσταση επιχειρήσεων στην περιοχή της Χερσώνας», είπε ο κ. Ζελένσκι.

Εν τω μεταξύ η άλλη πλευρά τονίζει ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις νάρκες που έχει ξεθάψει το νερό που διέφυγε από το φράγμα και έχουν κατέβει στις πλημμυρισμένες περιοχές αποτελώντας κίνδυνο για τον πληθυσμό, όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS.

Πηγή: Reuters, TASS

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή