New York Times: Οι κατηγορίες κατά Τραμπ κλείνουν έναν κύκλο για τον πρώην πρόεδρο

New York Times: Οι κατηγορίες κατά Τραμπ κλείνουν έναν κύκλο για τον πρώην πρόεδρο

Ο τέως πρόεδρος αντιμετωπίζει κατηγορίες επειδή έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπήρξε μια εποχή που ο Ντόναλντ Τραμπ έλεγε ότι νοιαζόταν για την ιερότητα των απόρρητων πληροφοριών. Αυτό, φυσικά, ήταν όταν η αντίπαλός του κατηγορήθηκε ότι έθεσε σε κίνδυνο τις πληροφορίες και ήταν ένα χρήσιμο πολιτικό όπλο για τον Τραμπ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2016, κατηγόρησε τη Χίλαρι Κλίντον επειδή χρησιμοποίησε έναν ιδιωτικό διακομιστή email αντί για έναν ασφαλή κυβερνητικό. «Θα επιβάλω όλους τους νόμους που αφορούν την προστασία των απόρρητων πληροφοριών», δήλωσε τότε. «Κανείς δεν θα είναι υπεράνω του νόμου». Ο χειρισμός των ευαίσθητων πληροφοριών από την κ. Κλίντον, είπε, «την αποκλείει από την προεδρία».

Επτά χρόνια αργότερα, ο Τραμπ αντιμετωπίζει κατηγορίες επειδή έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια παίρνοντας απόρρητα έγγραφα όταν έφυγε από τον Λευκό Οίκο και αρνούμενος να τα επιστρέψει όλα ακόμη και μετά την κλήτευση. Μπορεί να ισχύει, όπως λένε, ότι «όλα είναι δανεικά», αλλά είναι αξιοσημείωτο ότι το ζήτημα που βοήθησε στην ώθηση του Τραμπ στον Λευκό Οίκο απειλεί τώρα να εκμηδενίσει τις πιθανότητές του να επιστρέψει.

Το κατηγορητήριο που εκδόθηκε από ομοσπονδιακό δικαστήριο κλείνει ουσιαστικά τον κύκλο της ιστορίας του Τραμπ. «Κλείδωσέ την μέσα», φώναζαν τα πλήθη στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του κατά της κ. Κλίντον, με την ενθάρρυνσή του. Τώρα μπορεί να είναι αυτός που θα φυλακιστεί εάν καταδικαστεί για οποιαδήποτε από τις επτά αναφερόμενες κατηγορίες που περιλαμβάνουν συνωμοσία για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης και εσκεμμένη παρακράτηση κρατικών εγγράφων.

Το κατηγορητήριο είναι το δεύτερο εναντίον του πρώην προέδρου τους τελευταίους μήνες, αλλά από πολλές απόψεις επισκιάζει το πρώτο τόσο από άποψη νομικής βαρύτητας όσο και πολιτικού κινδύνου. Το πρώτο κατηγορητήριο, που ανακοινώθηκε τον Μάρτιο από τον εισαγγελέα του Μανχάταν, αφορούσε σε πλαστογράφηση επιχειρηματικών αρχείων για να συγκαλύψει τη δωροδοκία της ηθοποιού ταινιών σεξουαλικού περιεχομένου Στόρμι Ντάνιελς. Το δεύτερο ασκείται από ομοσπονδιακό εισαγγελέα που εκπροσωπεί το αμερικανικό έθνος στο σύνολό του, το πρώτο στην αμερικανική ιστορία εναντίον ενός πρώην προέδρου και αφορά τα μυστικά του έθνους.

Ενώ οι υπερασπιστές του Τραμπ προσπάθησαν να απορρίψουν το πρώτο ως έργο ενός τοπικού εκλεγμένου Δημοκρατικού, οι νέες κατηγορίες πηγάζουν άμεσα από την ευθύνη του ως ανώτατος διοικητής του έθνους για διασφάλιση δεδομένων που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα για τους εχθρούς της Αμερικής.

Οι Ρεπουμπλικανοί ψηφοφόροι μπορεί να μην ενδιαφέρονται αν ο ηγέτης τους θα δώσει χρήματα σε μια πορνοστάρ για να μείνει ήσυχος, αλλά θα είναι αδιάφοροι στην παρεμπόδιση των αρχών που επιδιώκουν να ανακτήσουν απόρρητα έγγραφα;

Δεν αποκλείεται… Ο Τραμπ σίγουρα το ελπίζει. Το κατηγορητήριο του Μανχάταν φαινόταν απλώς να τον ενισχύει στις δημοσκοπήσεις παρά να τον βλάπτει. Και έτσι απέρριψε αμέσως το τελευταίο κατηγορητήριο ως μέρος της πιο εξωφρενικής συνωμοσίας στην αμερικανική ιστορία, μια συνωμοσία που κατά το αφήγημά του φαίνεται να περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα τοπικών και ομοσπονδιακών εισαγγελέων, ενόρκων, δικαστών, μηνυτών, ρυθμιστικών αρχών και μαρτύρων που όλοι έχουν πει ψέματα για χρόνια να τον στήνουν ενώ είναι ο μόνος που λέει την αλήθεια, ανεξάρτητα από τις κατηγορίες.

Ο Τραμπ θα προσπαθήσει να το στρέψει αυτό κατά των διωκτών του, υποστηρίζοντας ότι το γεγονός ότι έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε αυτόν ενώ στη Χίλαρι Κλίντον όχι είναι απόδειξη ότι διώκεται άδικα.

Δεν πειράζει που τα γεγονότα των υποθέσεων είναι διαφορετικά, ότι φαινόταν να κάνει τα πάντα για να εμποδίσει σκόπιμα τις αρχές που προσπαθούσαν να ανακτήσουν τα απόρρητα έγγραφα για μήνες, ενώ οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κ. Κλίντον δεν προσπαθούσε εσκεμμένα να παραβιάσει το νόμο. Αλλά θα είναι χρήσιμο πολιτικό επιχείρημα για τον Τραμπ να επιμείνει ότι είναι θύμα τακτικής δύο μέτρων και δύο σταθμών.

Ο Τραμπ πέρασε μεγάλο μέρος της προεδρίας του αγνοώντας τις ανησυχίες για την ασφάλεια των πληροφοριών και τους κανόνες για τη διατήρηση των κυβερνητικών εγγράφων: Αποκάλυψε άκρως απόρρητες πληροφορίες σε Ρώσους αξιωματούχους που τον επισκέπτονταν στο Οβάλ Γραφείο, δημοσίευσε στο διαδίκτυο ευαίσθητες δορυφορικές εικόνες του Ιράν, συνέχισε να χρησιμοποιεί ένα μη ασφαλές κινητό τηλέφωνο ακόμη και αφού του είπαν ότι παρακολουθούνταν από ρωσικές και κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών, έσκισε επίσημα έγγραφα και τα πέταξε στο πάτωμα μόλις τελείωσε μαζί τους, παρά τους νόμους που απαιτούσαν τη διατήρησή τους και την καταγραφή τους, αφήνοντας τους βοηθούς να συλλέξουν τα σκισμένα κομμάτια και να τα κολλήσουν ξανά με ταινία.

Ακόμη και όταν ήρθε αντιμέτωπος με τις συνέπειες των πράξεών του, ο Τραμπ δεν εξέφρασε ποτέ ανησυχία. Ηταν πρόεδρος και μπορούσε να κάνει ό,τι ήθελε. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της έρευνας για τα απόρρητα έγγραφα που μετέφερε στο Μαρ-α-Λάγκο, υπερασπίστηκε τον εαυτό του υποστηρίζοντας ότι είχε τη δύναμη να αποχαρακτηρίσει οτιδήποτε επέλεγε μόνο και μόνο με το να το σκεφτεί.

Πλέον δεν είναι πρόεδρος. Τώρα θα αντιμετωπίσει όχι μόνο τους ψηφοφόρους που θα αποφασίσουν εάν πρέπει να αποκλειστεί από την προεδρία, αλλά κι έναν εισαγγελέα που λέει ότι θα επιβάλει τον νόμο σχετικά με την προστασία απόρρητων πληροφοριών.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή