WSJ: Η κατασκοπευτική βάση της Κίνας στην Κούβα φέρνει τον ανταγωνισμό στο κατώφλι της Αμερικής

WSJ: Η κατασκοπευτική βάση της Κίνας στην Κούβα φέρνει τον ανταγωνισμό στο κατώφλι της Αμερικής

Η Κίνα την τελευταία εικοσαετία έχει γίνει οικονομικός παίκτης στη Λατινική Αμερική, αυξάνοντας τις επενδύσεις στη γεωργία, στην ενέργεια, στα ορυχεία και σε άλλους τομείς.

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σχέδιο της Κίνας για μια βάση πληροφοριών στην Κούβα είναι ενδεικτικό για τις διεθνείς φιλοδοξίες του Πεκίνου, που φτάνουν μέχρι το κατώφλι της Αμερικής.

Ο σταθμός, ο οποίος θα βρίσκεται σε απόσταση 160 χιλιομέτρων από τη Φλόριντα, θα επιτρέψει στον κινεζικό στρατό να υποκλέπτει επικοινωνίες σε μεγάλο τμήμα των νότιων ΗΠΑ. Το πιο σημαντικό είναι ότι η εγκατάσταση αυτή θα εδραιώσει την Κίνα σε μια περιοχή οικονομικής και γεωπολιτικής σημασίας για τις ΗΠΑ και θα διευρύνει παράλληλα το πεδίο ανταγωνισμού.

«Οι μέρες που οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούσαν ότι η πρόκληση της Κίνας περιορίζεται στον Ινδο-Ειρηνικό, έχουν περάσει», δήλωσε ο Μάικλ Μαζάρ, ειδικός σε θέματα διεθνούς ασφάλειας στη Rand Corp.

Το Πεκίνο καταγγέλλει εδώ και δεκαετίες τις πτήσεις αεροσκαφών επιτήρησης και τον πλου στρατιωτικών ή ερευνητικών σκαφών σε περιοχές που η Κίνα θεωρεί ζωτικής σημασίας για την ασφάλειά της. 

Η εγκατάσταση στην Κούβα είναι απίθανο να θεωρηθεί «διαπραγματευτικό χαρτί» της Κίνας. Οι ΗΠΑ δεν αναμένεται να αποσύρουν τις στρατιωτικές δυνάμεις περιφερειακά της Κίνας, δεδομένων των γεωπολιτικών ανησυχιών της Ουάσιγκτον.

Η Κίνα «κοιτάζει» εδώ και χρόνια προς την Κούβα -δεδομένης της κοινής ιδεολογικής απόχρωσης των καθεστώτων τους- ως ένα εφαλτήριο για να επεκτείνει την επιρροή της στη Λατινική Αμερική. Η Σοβιετική Ενωση, και αργότερα η Ρωσία, διατηρούσαν επί δεκαετίες ανάλογες εγκαταστάσεις κοντά στην Αβάνα, δημιουργώντας προηγούμενο. Δεδομένου αυτού, αναφέρουν ειδικοί σε θέματα ασφάλειας, η εγκατάσταση της Κίνας δεν ξεπερνά τις «κόκκινες γραμμές» των ΗΠΑ.

Τα τελευταία 20 χρόνια το Πεκίνο έχει γίνει οικονομικός παίκτης στη Λατινική Αμερική, αυξάνοντας τις επενδύσεις στη γεωργία, στην ενέργεια, στα ορυχεία και σε άλλους τομείς. Εχει γίνει ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος για πολλές χώρες της περιοχής, μεταξύ των οποίων η Βραζιλία, η Αργεντινή και η Χιλή, ενισχύοντας παράλληλα την πολιτική επιρροή. 

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Μπάιντεν εργάζεται επιμελώς για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας με τους συμμάχους της στην περιοχή Κίνας. Ο βοηθός υπουργός Αμυνας, Ιλάι Ράτνερ, επαίνεσε προ ημερών τα οφέλη που έχουν αποκομίσει οι ΗΠΑ από τη συνεργασία με χώρες όπως η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Ινδία και οι Φιλιππίνες.

Με το Πεκίνο να σχεδιάζει την εγκατάσταση στην Κούβα, οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν πιθανώς να διασφαλίσουν ότι η στρατιωτική παρουσία της Κίνας δεν θα επεκταθεί, είτε με διπλωματική είτε με οικονομική πίεση.

Η μοναδική ολοκληρωμένη υπερπόντια στρατιωτική βάση της Κίνας στο Τζιμπουτί, στο Κέρας της Αφρικής, μεγάλωσε σταδιακά. 

«Είμαι βέβαιος ότι οι Κινέζοι θέλουν να επιχειρούν από κάπου στο δυτικό ημισφαίριο με αξιοπιστία», δήλωσε ο Ζακ Κούπερ, ειδικός σε θέματα ασφάλειας της Κίνας στο American Enterprise Institute στην Ουάσιγκτον. «Και η Κούβα είναι πιθανώς το ιδανικό μέρος».

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή