City και Wall Street διακόπτουν δεσμούς με τον hedge fund manager που κατηγορείται για σεξουαλική επίθεση

City και Wall Street διακόπτουν δεσμούς με τον hedge fund manager που κατηγορείται για σεξουαλική επίθεση

Την Πέμπτη 8 Ιουνίου, 13 γυναίκες κατηγόρησαν τον Kρίσπιν Οντεϊ για κακοποίηση ή για παρενόχληση επί δεκαετίες, έπειτα από λεπτομερή έρευνα των Financial Times.

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ένα μετά το άλλο επενδυτικά κεφάλαια και τράπεζες διακόπτουν τους δεσμούς με την Odey Asset Management, της οποίας ο ιδρυτής Κρίσπιν Οντεϊ αντιμετωπίζει -σύμφωνα με τους Financial Times- πάνω από δέκα κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση

Δύο από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες στον κόσμο, η Morgan Stanley και η JP Morgan, βρίσκονται στη διαδικασία διακοπής των δεσμών τους, ενώ η Exane ο επενδυτικός βραχίονας της BNP Baribas διέκοψε κάθε σχέση με τον Οντεϊ. Την ίδια ώρα αντίστοιχες ενέργειες εξετάζουν γνωστές εταιρείες του City. 

Την Πέμπτη 8 Ιουνίου, 13 γυναίκες κατηγόρησαν τον Οντεϊ για κακοποίηση ή για παρενόχληση, έπειτα από λεπτομερή έρευνα των Financial Times. Ο Οντεϊ αρνήθηκε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας αφενός ότι είναι αναληθείς και αφετέρου ότι οι σχέσεις του με τις γυναίκες ήταν τότε «συναινετικές».

Η πιο πρόσφατη σεξουαλική επίθεση φέρεται πως συνέβη τον Δεκέμβριο του 2021, ύστερα από δείπνο στην έπαυλη Odey’s Gloucestershire, στο Eastbach Court. Γυναίκα, γνωστή του Οντεϊ, είπε στους FT ότι, αφού την κάλεσε να συζητήσουν ένα νομικό θέμα κατ’ ιδίαν, στη συνέχεια της επιτέθηκε με άγριες διαθέσεις.

Η έρευνα διαπίστωσε, επίσης, ότι οι συνεργάτες της Odey Asset Management γνώριζαν τη φερόμενη κακομεταχείριση γυναικών από το 2004, όταν μια υπάλληλος της υποδοχής παραιτήθηκε και προχώρησε σε καταγγελία κατά της εταιρείας.

Η έρευνα των FT αποκάλυψε ότι το εκτελεστικό συμβούλιο της εταιρείας προσπάθησε να εισηγηθεί μέτρα για τον Οντεϊ τον Δεκέμβριο του 2021, καθώς παραβίασε μια «τελική γραπτή προειδοποίηση». Αντίθετα, όμως, ο Οντεϊ απέλυσε τα μέλη του συμβουλίου.

Τα νέα για την έρευνα της FCA ήρθαν μετά την κίνηση της Morgan Stanley να διακόψει τους δεσμούς της με την εταιρεία, ως επακόλουθο των αποκαλύψεων των FT. Οπως δήλωσε την Πέμπτη στο Reuters ο Οντεϊ, η κίνηση της Morgan Stanley αποτελεί «σπασμωδική αντίδραση σ’ έναν ισχυρισμό των FT», προσθέτοντας ότι «καμία υπόθεση δεν έχει προχωρήσει δικαστικά».

Ποιος είναι ο hedge fund manager και μεγαλοδωρήτης των Τόρις

Σύμφωνα με τους New York Times, ο Οντεϊ, έγινε γνωστός κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, όταν σορτάρισε τραπεζικές μετοχές, ένα επικερδές στοίχημα που τον βοήθησε να κερδίσει σχεδόν 28 εκατομμύρια λίρες εκείνη τη χρονιά. Εκείνη τη χρονιά η απόδοση του ήταν 54,8%. Ήταν αρνητικός για τη θέση των τραπεζών εδώ και πολλά χρόνια, σορτάροντας την Bradford & Bingley ήδη από το 2005, αμφισβητώντας τις γερμανικές Landesbanks και προειδοποιώντας σταθερά για τους κινδύνους του χρέους και των διογκωμένων τιμών των κατοικιών.

Συνέχισε τις short θέσεις του μέχρι τις αρχές του 2009, αλλά τον Απρίλιο πήρε μεγαλύτερες θέσεις καθώς προέβλεψε το ράλι της αγοράς εκείνης της χρονιάς. Η εφημερίδα Times επέλεξε τον Odey ως «Business Big Shot» το 2008.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εκλογικής Επιτροπής, ο Οντεϊ, έκανε πολιτικές δωρεές συνολικής αξίας 1,7 εκατ. λιρών μεταξύ 2007 και 2019.

Οι περισσότερες από αυτές ήταν από τον ίδιο προσωπικά, αλλά μερικές ήταν από την εταιρεία του, την Odey Asset Management. Οι μεγαλύτερες δωρεές, 1,3 εκατ. λίρες συνολικά, έγιναν σε ομάδες που έκαναν εκστρατεία υπέρ του Brexit, την εποχή του δημοψηφίσματος για την ΕΕ.

Mε πληροφορίες από FT, Reuters, Guardian

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή